AZERBAYCAN MİLLETVEKİLİ CEYHUN MEMMEDOV YAZDI:AZERBAYCANDA UZAKTAN  EĞİTİM: MEVCUT DURUM ANALİZİ VE PERSPEKTİVLER

AZERBAYCANDA UZAKTAN  EĞİTİM: MEVCUT DURUM ANALİZİ VE PERSPEKTİVLER

AZERBAYCAN MİLLETVEKİLİ CEYHUN MEMMEDOV YAZDI:AZERBAYCANDA UZAKTAN  EĞİTİM: MEVCUT DURUM ANALİZİ VE PERSPEKTİVLER
15 Şubat 2021 - 14:11 - Güncelleme: 18 Şubat 2021 - 10:01

AZERBAYCANDA UZAKTAN  EĞİTİM: MEVCUT DURUM ANALİZİ VE PERSPEKTİVLER

Bilindiği gibi, geçen yıl dünya ülkelerinin eğitim sistemi pandemiya nedeniyle ciddi bir sınavla karşı-karşıya kaldı. Bir çok ülkeler prosese operativ ve adekvat, bazi ülkeler ise adekvat olmayan reaksiya vererek uzaktan eğitime keçdiler.

Şu da reallıkdır ki, pandemiya zamanında dünya ülkeleri uzaktan eğitim sistemini intensiv geliştirmeyin gerekliyine bir kez daha inandı.

Bir çok  ülkeler  15-20 yıl önce uzaktan eğitim sistemini kurmağa çalışsalar da o ülkelerde de uzaktan eğitimde belirli sorunlar yarandı. 
Azerbaycan eğitim sistemi de pandemiya ile ilişkili uzaktan eğitime keçdi. Hazırlık olmadan onlayn eğitime geçiş, elbette ki, önemli ölçüde zorluklar yaratdı. Zayıf internet, yeterli sayda planşet ve bilgisayarların olmaması, sistemin çok yüklenmesi de uzaktan eğitime etkisiz geçmedi.
Eğitim Bakanlığı proseslere adekvat reaksiya vererek üniversitelere Teams MS proqramından yararlanarak öğretimi kurmak hakkında tavsiye  mektubu yolladı. Üniversiteler Teams MS proqramından, kısmen de ZOOM, Whatsaap ve  diger sosial şebekeler aracılığıyla öğretimi kurmağa  çalışdılar.

 
Aslında bir çok ülkelerin, elece de ülkemizin yararlandığı bu sistem tam uzaktan eğitim sayılmır. Pratik kullanılan uzaktan teknoloji uygulama ile öğretim ve sınav prosesinin organizasyonu üzre yasal normativ baza olmadığı  halda  şu prosesin  aparılmasına çalışılır.
Şu gerçekliği göz önüne alsak daha mükemmel öğretim prosesini  kurmak ve normativ yasal baza yaratmak yönünde çabalar yoğunlaştırılmalıdır.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Eliyev bir süre önce Microsoft şirketinin başkanı ile görüşde bu konuya özel dokunarak bir çok tapşırıklar verdi:
 “...Hem de pandemiya nedeniyle bu durum bizi mecbur edir ki, eğitim, uzaktan eğitim sorunlarına yeni bir açıdan dikkat edek. Bakmayaraq ki, mevcut duruma kendimizi adapte etmek için bizim fazla zamanımız olmadı, ama belli adımlar atılmışdı. Çünkü bizim okul ve üniversitelerimiz marttan beri bağlanıb. Biz eylülün 15-den başlayacak yeni öğretim yılına hazırlaşmalıyık. Biz o zaman pandemiya ile bağlı durumun nasıl olacağını bilmirik, okul ve üniversiteleri
açabileciyimizi bilmirik, ona göre de biz en kötü ssenariye hazırlıklı olmalıyız. Eğer sorun davam edirse ve getdikce kötüleşerse, biz bunun hakkında  o zaman düşünmeli olacağık. Lakin şimdi şimdiki durum hakkında düşünmek lazımdır. Hem uzaktan çalışmakla bağlı sorunlar... Bu da ülkə için oldukca önemlidir. Yaklaşık olarak bunlar bizim planlarımızda odaklandığımız sahelerdir”.
Bunun için ne etmeliyik? Hesab edirem ki, uzaktan  eğitim üzre  ülkemizde uzmanların az olması dikkate alınarak bu alandaki uzmanların yetişdirilmesi yönümünde tedbirler hızlandırılmalı, uzaktan eğitim hakkında ayrıca kanunun hazırlanmasını düşünmeliyiz. Aynı zamanda, uzaktan eğitim sahesinde uzmanlardan ibaret komisyonun yaradılması, normal uzaktan eğitim sisteminin kurulması için uzunmüddetli straterji ve yürütme planının  hazırlanması bugünün gereksinimlerinden biridir.

AZERBAYCANIN MİLLET VEKİLİ CEYHUN MEMMEDOV


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum