Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade 140 yaşında!

31 Ocak, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Muhammed Emin Resulzadeh'in doğum günüdür.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade 140 yaşında!
31 Ocak 2024 - 15:55


Turkustan.az'ın haberine göre Muhammed Emin Rasulzadeh, 31 Ocak 1884'te Bakü'nün Novkhani köyünde doğdu. İlk eğitimini Rus-Müslüman okulunda, ardından Bakü teknik okulunda aldı.
1902 yılında 18 yaşındaki M.A. Resulzade ilk siyasi örgüt olan Müslüman Gençlik Teşkilatı'nı kurdu. Siyasi faaliyetleri nedeniyle 24 yaşında memleketini terk etmek zorunda kaldı.
Beş yıl sonra memleketine döner. Ekim 1917'de Bakü'de düzenlenen "Müsavat" partisinin ilk kongresinde M.A. Resulzadeh başkan seçildi.
Bu yıllarda büyük devlet adamı, halkının ve milletinin kaderini ilgilendiren eserler yazmaya devam etti. Onun başyapıtı, 28 Mayıs 1918'de Feteli Han Hoyskil ile birlikte kurduğu Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'dir. Kısa ömürlü olan bu devlet, 1920 yılının Nisan ayında Sovyet birliklerinin müdahalesiyle düştü. Aynı yıl M.A. Rasulzadeh, İsmayilli'nin Lahic köyünde Kızıl Ordu askerleri tarafından tutuklandı. 1922 yılında Resulzade SSCB sınırlarını sonsuza kadar terk etti.
M.A. Resulzade'nin faaliyetinin Avrupa dönemi 1932 yılında başlar. Bu yıllarda Almanya'da "İstiklal" gazetesini ve "Gurtuluş" dergisini çıkardı, Polonya'da ulusal Azerbaycan yayınevini kurdu ve Lehçe "Bağımsızlık mücadelesinde Azerbaycan" kitabını yayınladı. 1934 yılında M.A. Resulzade tüm muhacirleri bir araya getirmek için çalışmış ve herkesi Azerbaycan'ın bağımsızlık sorununun çözümü için mücadeleye çağırmıştır.
İkinci Dünya Savaşı sırasında M.A. Resulzade, esir alınan binlerce Azerbaycanlı soydaşını kurtardı ve Almanlarla müzakerelerde bulundu. Ağustos 1943'te Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığına ve bireysel halkların özgürlüğüne saygı göstermediğine ikna olarak bu ülkeyi terk etti.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın ABD kontrolündeki bölgesinde yaşadıktan sonra 1948'de Türkiye'ye döndü. 1949'da Ankara'da Azerbaycanlıları tek bir örgüt etrafında birleştiren Azerbaycan Kültür Derneği'ni kurdu. 1952 yılında M.A. Rasulzadeh'in doğrudan öncülüğünde "Azerbaycan" dergisi yayınlandı. Bu yıllarda Batı'nın başta ABD olmak üzere SSCB'ye karşı yürüttüğü "soğuk savaş" programını desteklemekte, "Amerika'nın Sesi" ve "Azadlıg" radyo istasyonlarında Sovyet devletini ve komünist rejimi eleştirmektedir.
M.A. Rasulzadeh, 6 Mart 1955'te Ankara'da vefat etti ve "Asri" mezarlığına defnedildi.
M.A. Resulzade 71 yaşında dünyayı terk ettiğinde son kez üç kez "Azerbaycan, Azerbaycan, Azerbaycan!" diye bağırdı. sözlerini kullandı.

13 Ocak 1993'te Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu M.A. Resulzade'nin anıtının tasarlanması ve dikilmesine ilişkin kararı kabul etti. O dönemde kararın uygulanması Kültür Bakanlığı, Sanatçılar Birliği ve Bakü Şesar Yürütme Gücü'ne verilmişti. Hatta bu kararın ardından Kültür Bakanlığı ünlü heykeltıraş Omar Eldarov'a başvurarak heykelin projesinin hazırlanmasını ona emanet etti. Daha sonra bakanlık, Bakü Sanat Merkezi ile sözleşme imzalayarak heykelin çalışma modeli ve projesi için gerekli tutarı ödedi. Ancak bu aşamada iş henüz bitmiş değil. 1993 yılında Resulzade'ye yerleştirilecek heykel için Rusya'dan mermer taşlar bile yüksek fiyata alınıp getirilmişti. Bu taşlar bir süre O. Eldarov'un atölyesinde saklanmış, daha sonra başka işlerde kullanılmıştır.
1993 yılı Aralık ayında Bakü'de M.A. Rasulzadeh'in heykelinin dikilmesi meselesi de hatırlanmıştı. O dönemde merhum devlet başkanı Haydar Aliyev, Rasulzadeh'in 110. yıldönümünün görkemli bir şekilde kutlanması emrini yayınladı. Söz konusu sırayla M.A. Rasulzadeh'in Bakü'de heykelinin dikilmesi, eserlerinin yayımlanması, yaşadığı evin müzeye dönüştürülmesi ve Novkhani'deki bahçeli evin mirasçılarına iade edilmesi planlanıyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda ilgili kurumlar bu emrin hükümlerini yerine getirmedi.
Bakü Şehri Yürütme Otoritesine, Memmed Emin Resulzade'nin heykelinin dikilmesi için defalarca başvuruda bulunuldu. Ancak her defasında belediye başkanının verdiği cevapta heykelin dikilmesi için fon bulunmadığı belirtildi.
22 Kasım 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu Muhammed Emin Resulzadeh'in doğumunun 130. yıldönümünün kutlanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 30 Aralık 2023'te Muhammed Emin Resulzade'nin 140. yıldönümünün kutlanmasına ilişkin Kararnameyi imzaladı. Karara göre bu yıl Kültür Bakanlığı, Bilim ve Eğitim Bakanlığı ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi ile birlikte Muhammed Emin Resulzadeh'in 140. yıldönümüne ilişkin bir etkinlik planı hazırlayıp uygulamalıdır.
Not. Yazı ilk olarak 31 Ocak 2024 tarihinde turkustan.az sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum