Artık herkes kabullendi - "Karabağ Azerbaycan'dır!" - Sıra ekonomik savaşta... / Haşim Sahrapli

Artık herkes kabullendi - "Karabağ Azerbaycan'dır!" - Sıra ekonomik savaşta... / Haşim Sahrapli
03 Kasım 2020 - 17:19
Haşim Sahrabli, Siyaset ve savaş muhabiri 
Yine bazı ilgili çevreler ve şahıslar sürekli olarak Moskova ve Tahran'ın Ermenistan'ı desteklemediği, Azerbaycan'ı seçtiği bilgisini yayıyor.
Tam bir yalan, saçmalıktır.
27 Eylül'den günümüze olanlar tüm mitleri ortadan kaldırdı. Rusya'nın hâlâ hegemonyası ve süper gücünün olması ve İran'ın bölgedeki değişmezliği gibi yalanlar, tüm çıplaklığıyla ifşa edildi. Gerçekler ortaya çıktı.
Hem Rusya hem de İran abartılmış güçlü ülkelerdir. Güçleri ise, sınırlarını korumak, bölücülere ve terörizme verdiği destekle sınırlıdır.
Uluslararası politika ve uluslararası hukukta, bu iki despot ülke uzun zamandır arka plana alınmış durumdadır. 
Ermenistan'ı desteklemeyip Azerbaycan'ı tercih etmelerine gelince, harekatın ilk gününden, savaş alanında galip tarafın kim olacağından asılı olarak onun haklı olacağını, güçlü olacağını, herkesin onun tarafını tutacağını ve o ülkeyi destekleyeceğini yazıyorum.
İran ve Rusya operasyonun ilk gününden itibaren diplomatik baskı, korku yöntemi ve diğer yollarla Azerbaycan'ın haklı olduğu savaşını durdurmaya çalıştılar ve bunun için ütopik "büyük güçlerini" seferber ettiler. Ermenistan'a Azerbaycan askerlerini ve sivilleri öldüren silahların kaçırılması, iki ülkenin Ermenistan'a verdiği desteğin ana yönü oldu.
Şimdi hem Moskova hem de Tahran Karabağ'ı kaybettiklerini anlıyor. Azerbaycan savaş alanında harikalar yarattı. Bu ikili hem radikal dindarları hem de Rusya yanlısı olanları Azerbaycan aleyhine kullanamadı. Her alanda kaybettikten sonra, şimdi yenilgiyle uzlaşmaya ve ekonomik çıkarlarını korumaya çalışıyorlar ki Karabağ'daki inşaat işleri ve madencilik, tarım sektörünün kontrolünü tamamen kaybetmesinler. İleride yapılacak işlerde bu ülkelerin de şirketleri ihalelere dahil ola bilsin. 
Zaten Azerbaycan tarafı stratejik, coğrafi, askeri, diplomatik ve politik savaşı kazandı. Bunu şehitlerimize borçluyuz. Bu borç ömür boyu geri ödenmeyecek. Huzur içinde yatsınlar! Allah rahmet eylesin...
Şimdi ekonomik savaşı kazanmalıyız. Karabağ'daki büyük madenler, büyük inşaat projeleri vb. tüm ekonomik adımlar Azerbaycan-Türkiye işbirliği ile yönlendirilmelidir. Azerbaycan ve Türkiye, sahadaki zaferleri elde etmek için milyonlar kaybetti. Karabağ'ın ekonomik faktörü bu iki ülkeyi canlandırmak için hesaplanmalıdır. Unutmamak gerekir ki, Azerbaycan ve Türkiye, Karabağ sorunu yüzünden birçok uluslararası ortağını kaybetti.
İşte olması gerekenler: Tüm projeler Azerbaycan şirketleri aracılığıyla yürütülmelidir. Tabii ki bir çok noktalarda yabancı firmaları ihalelere çekmeye ihtiyaç duyulacak, bu durumda Türkiye firmaları, onların yetersiz olduğu zaman Pakistan ve Ukrayna firmaları projelere katılmalıdır.
Azerbaycan hükümetinin kanımızın döküldüğü topraklarda kanımızı dökenlere milyonlarca dolar kazandırmayacağına eminim ve bunu görmek isterim. 
Azerbaycan böyle incelikleri varsaydığımızda ve gerçekleştirdiğimizde güçlü olacaktır!

Kaynak: ASASMEDYA - Haberler
asasmedya.info

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum