Arslan TEKİN: Ukrayna Türklerini biliyor musunuz?

Arslan TEKİN: Ukrayna Türklerini biliyor musunuz?
06 Şubat 2022 - 15:33

R.T. Erdoğan Ukrayna'daydı. Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında bir denge kurmaya çalışıyor.

Putin bunu içine sindirebilir mi? Sanmıyorum. O da Türkiye'ye gelecek. "Madem sen bizim yanımızda değilsin;  İkimizi idare ediyorsun, ben de sana Suriye'de müdahale ederim." Bunu bilesin, diyecektir. (Malûm... Beşşâr Esad'ın Şam idaresi Rusya ve İran'ın uydusu.)

Rusya'nın gözü ezelden beri Anadolu'da. Bütün Türk ülkelerini esaretine alan Rusya'nın Bizans mirası gördüğü Anadolu'ya göz dikmediğini söyleyebilir miyiz? Deli Petro'nun planı malûm. Rusya'nın, Türkleri gerilete gerilete nüfuzuna alması, Anadolu'ya neden girmek istemesin, diye düşündürmez mi? (Size Rusların haç işaretini yine hatırlatacağım. Haçın altında bir çentik vardır. Nedir o biliyor musunuz? Hilâle geçirilmiş haça işaret eder. Kendilerini Bizans'ın mirasçıları gören Rus fanatiklerin asıl meselesi Türklerledir.)

Sovyetler dağıldıktan sonra Kırım, Ukrayna'da kaldı. Bir bakıma devlet içinde devletti ve irtibatı daha çok Türkiye ileydi.

Rusya, Türkiye bağını da göz önünde tutarak Kırım'ı fiilen işgal etti. Ukrayna güçsüzdü. Boynunu büktü. Putin, Rus nüfus fazla diye Donetsk'i ve çevresini, militanlarına işgal ettirdi. Şimdi bütün Ukrayna'yı yutmak, Slav soyluları kendi toprakları içine katmak istiyor.  (Turancılığa karşı çıkanların, gericilik, ırkçılık diyenlerin yüzleri kızarıyor mu?! Turan isteyenlerin bütün meselesi Türklerin birbirleriyle dayanışmasıdır; birbirlerinin topraklarına göz dikmesi değil!)

R. T. Erdoğan'ın Ukrayna görüşmelerinde "Kırım Tatarları" ifadesi kullanıldı ve Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğu vurgulandı.

O görüşmede bile neredeyse Anadolu Türkçesi konuşan insanlar için, bir başka ad tahsis etmenin bir manası var mı? Ünlü yazar Cengiz Dağcı, Kırımlıydı ve Türkiye'ye hiç gelmediği hâlde, Nobel üstü eserlerini Türkçe yazıyordu. İlkin Varlık dergisine Yaşar Nabi Nayır'a gönderdiğinde, Yaşar Nabi Nayır, ünlü Şair Ziya Osman Saba'ya vermiş, redakte et de yayınlayalım, demiş ve Cengiz Dağcı böyle ünlenmişti.

Ukrayna'da başta Türkler olduğunu geçmişte hatırlatmıştım.

Ukrayna'ya Ahıska Türkleri için gitmiştim. Donetsk'e 120 km. uzaklıkta Slaryanks yakınında göçmen kampında kalıyorlardı. Orta Asya'da maalesef Türkler birbirine düşürülmüş ve Ahıska Türkleri Rusya'ya, Ukrayna'ya sığınmak zorunda kalmıştı. Bunlara girmeyeceğim.

Ukrayna'nın yerli Türkleri var. Partileri var. Yerli Türklerle Donetsk'te ve Kiev'de görüştüm. Geçmişte, bir başka gazetede, "Her yerde Türk var" ara başlığıyla yazdıklarımdan bir bölüm aktaracağım:

"Ukrayna'da da Türkler yaşıyor ve sayıları azımsanacak gibi değil... Rakam 2 milyonu buluyor. Kesin olarak sayıyı ne devlet biliyor ne de oradaki Türkler. Yavaş yavaş örgütlenmeye gitmişler. Devlet tarafından da dikkate alınıyorlar. Bir de partileri var: Ukrayna Müslümanları Partisi. Genel Başkanı Raşit Bragin. Genel merkez Donetsk şehrinde. Donetsk, Kiev'in güneydoğusuna düşüyor ve başşehre uzaklığı 730 km. / Kiev'de yine Türklerin kurduğu Müslüman Merhamet Cemiyeti bulunuyor. Bunun yanında Ukrayna'nın değişik şehirlerinde Müslümanlar Partisi'nin şubeleri açılmış."

Nerede Türk var orada "biz" olmalıyız.

Ruslarla Ukraynalıların birbirlerini sevmediklerini Ukrayna'da söylemişlerdi. Ruslar, Ukraynalılara "Hahol", Ukraynalılar da Ruslara "Katsap" diyorlar. "Hahol", tepesinde saç olana denirmiş. Bundan dolayı Ukraynalılar Rusların nazarında ata benziyor. Ruslar da keçi sakallı (katsap) oluyor.

6 Şubat 2022 Pazar
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazarlar/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum