Sinop'ta Hz. İsa'nın Çarmıha Gerildiği Haçın Saklandığı Sandık Bulundu!

2010 yılından beri devam eden Balatlar Kilisesi’ndeki kazı çalışmalarında bulunan ve Hristiyan dünyasınca kutsal sayılan taş sandık nedeniyle herkesin gözü Sinop’a çevrildi.

Sinop'ta Hz. İsa'nın Çarmıha Gerildiği Haçın Saklandığı Sandık Bulundu!
14 Mart 2020 - 20:37

9 yıldır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü başkanlığında devam eden kazılar çerçevesinde binlerce eser gün yüzüne çıkartıldı. Bunların arasında kutsal taş sandık, hamam, İsa, Meryem ve havarilerle ilgili freskler, döşeme mozaikleri, Helenistik ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen mezar odaları ile heykel parçaları bulunuyor. Hz İsa’nın çarmıha gerildiği haçı taşıyan sandıkla birlikte yaklaşık 2 bin kadar eser Sinop Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Hz. isa’nın çarmıha gerildiği haçı taşıdığı düşünülen taş sandık, Sinop Arkeoloji Müzesi

Her ne kadar yapı kilise olarak kullanılmış olsa da aslında alan antik bir kentin bazı kısımlarını da üzerinde barındırıyor ve çok farklı topluluklara ev sahipliği yapmış tarihini 2.300 yıl öncesine kadar götürüyor. MS 660 yılllarında yapılmış olduğu düşünülen kilisenin Roma döneminde ilk kez yapılırken aslında hamam olarak hizmet verdiği düşünülüyor. Sonradan kiliseye dönüştürülen yapı tarih içinde tahıl deposu ve manastır olarak kullanılıyor. 20 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu olduğu tahmin edilen yapı grubunun kazıları kamulaştırma yapıla yapıla devam ediyor. Kazılarda bölgenin Roma, geç Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıdığı ortaya konuyor.

Freskler özellikle hava koşulları ve insanlar nedeniyle oldukça hasar görmüş durumda

Sinop kent merkezindeki Balatlar Yapı Topluluğu olarak adlandırılan kazılarda, özellikle MÖ 112-63 yılları arasında yaşamış olan Pontus Kralı Mitridat’ın sarayının ve eski kitaplarda sarayın önünde olduğu yazılan heykelinin bulunabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Geliştirdiği çeşitli ölümcül zehirlerle tarihte ilk kez biyolojik silahları kullandığı tahmin edilen ve Roma’yı 42 defa yendiği bilinen Kral Mitridat’ın sarayı ve heykeli bölgede bulunursa Sinop’un turizm potansiyelinin kat be kat artacağı düşünülüyor.

Balatlar Yapı Topluluğu kazılarından bir görüntü

Kaynak: Ancient Pages

https://antikyazar.com/sinopta-hz-isanin-carmiha-gerildigi-hacin-saklandigi-sandik-bulundu/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum