AĞUSTOS: ZAFERLER AYI - Necdet CURA

Sitemiz Ankara temsilcisi Necdet CURA Bey'in "AĞUSTOS: ZAFERLER AYI" adlı yazısı

AĞUSTOS: ZAFERLER AYI - Necdet CURA
31 Ağustos 2019 - 23:21
Türk tarihi için konuşacak olursak Ağustos ayı çok kıymetli bir aydır. Çünkü bu ay boyunca devlet, coğrafya, sultan, ordu fark etmeksizin bu milletin ataları pek çok zafer kazanmışlardır. Kutladığımız milli bayramlarımızın başında gelen "30 Ağustos Zafer Bayramı" bu aya denk gelir. Kutladığımız kadar kutlamadığımız ama bir o kadar da önemli zaferlerimiz vardır Ağustos aydında.
 
-Çaldıran Meydan Muharebesi (23 Ağustos 1514)
 
Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında geçen bu savaşın kazananı Osmanlı Devleti olmuştur.
 
II.Beyazid döneminde şehzadeliğini Trabzon’da yapan Sultan Selim, Osmanlı adına tehdit unsuru oluşturan İran’ın yükselmesinin devlet için gelecek yıllar adına ciddi bir problem oluşturduğunun farkındaydı.
 
Şah İsmail, Anadolu üzerine ajanlar gönderiyor ve mezhep ayrılıklarından yararlanıyordu. Bir tek Anadolu’ya değil bugünkü Mısır, Hicaz(Mekke-Medine), Suriye, Ürdün, Filistin, Lübnan topraklarına hakim olan Memlük Devleti’ne de elçiler göndererek Osmanlı üzerine bir ittifak kurmak istiyordu. Şah İsmail kurulduğu İran coğrafyasıyla kalmayıp Ortadoğu’da hakimiyetini pekiştirmek derdindeydi. Van yakınlarında, Çaldıran ovasında kıran kırana bir mücadele gerçekleşti. Savaştan sonra Osmanlı orduları Tebriz’e kadar ilerlemiştir. Nihayetinde Osmanlı-Safevi mücadelesinin kazananı Yavuz Sultan Selim önderliğinde Osmanlı kuvvetleri olmuştur. Unutmadan söylemek gerekir ki, her iki devlet de Türk devletidir. Her iki komutan da Türk hakanı’dır.
 
-Belgrad’ın Fethi (29 Ağustos 1521)
 
Kanuni Sultan Süleyman, ‘’Avrupa’nın Kapısı’’ olan Belgrad’ı alarak Osmanlı-Habsburg mücadelelerinde kilit bir konuma sahip bu şehir seferler için lojistik destek merkezi haline gelmiştir.
 
Fatih Sultan Mehmet bu şehri kuşatmış fakat muvaffak olamamıştı. II.Murad ise burayı 6 ay kadar muhasara etti ama başarılı olamadı. Donanma, Tuna nehri üzerinden Belgrad’a vardığı gibi şehir karadan da kuşatılıp Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
 
-Mohaç Zaferi (29 Ağustos 1526)
 
Avrupa’nın kapılarının yavaş yavaş açılmasıyla Kanuni, bu meydan savaşında 2 saat gibi kısa bir sürede Macaristan Krallığını yok etmiştir. Osmanlı savaşlarının teknik anlamda ne denli başarılı olduğunu anlamak için savaşta zekice kullanılan top ve tüfekleri iyi bilmek gerekir. Hilal taktiği ile çevrelenen Macar ordusu savaştan mağlup ayrılmıştır. Macar komutan II.Lajos savaşta hayatını kaybetmiştir. Savaş, dünya tarihinde yenilgi noktasında en kısa süren savaş olmuştur. Öğle vaktinden İkindi vaktine kadar sürdüğü söylenir.
 
-Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos 1921)
 
Kütahya-Eskişehir savaşlarından sonra bozguna uğrayan Türk kuvvetleri, Sakarya Nehri’nin doğusuna çekildi. Mustafa Kemal, Yunan ordusunun ilerleyerek zamanla bilmediği bu coğrafyada yorulacağını öngördü. ‘’Hattı müdafaa yoktur, sathu müdafaa vardır.’’ bu savaş esnasında söylenmiştir. Atatürk, ‘’Melhame-i Kübra’’ dediği bu savaş Büyük Taaruz’un önünü açmıştır.
 
-Büyük Taaruz (26-30 Ağustos 1922)
 
Kurtuluş Savaşı’nın en kritik cephesi olan Batı Cephesi’ne Türk kuvvetleri ile Yunan kuvvetleri arasında yaşanan bu mücadelede Türk ordusu muzaffer olmuştur. İlimiz Manisa 8 Eylül’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Ege Bölgesi’ndeki Yunan ordusu 9 Eylül tarihinde İzmir şehrimizden denize dökülmüştür.
 
Bu harpler neticesinde kanlarını döken, bizlere böylesine şanlı bir geçmiş bırakan bütün kahraman atalarımızı rahmetle anıyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum