ABD ile bir masaya oturanın dili tutuldu

ABD ile görüşenlerin ağzını bıçak açmıyor! İstanbul’daki yuvarlak masa ekibi Başkan Yardımcısı Biden’a, ’susma’ sözü vermiş

ABD ile bir masaya oturanın dili tutuldu
26 Ocak 2016 - 13:00

Tek kelime etmediler

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile aynı masa etrafından buluşan ve Türkiye’nin iç meselelerini görüşen AKP, HDP ve CHP’li siyasetçiler ile gazeteciler ve akademisyenlerden hiçbiri ünlü mafya yasasında (omerta) olduğu gibi, konuşulan konularla ilgili tek kelime dahi etmedi...

Bebek’teki o buluşma

Olayın sırrını gazetecilerden Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş açıkladı: Yazmama sözü verdik... Bebek’te ABD eski Ankara Büyükelçisi ve CIA ajanı Marc Parris’le buluşan Hasan Cemal ve Cengiz Çandar da, 11 yıl geçmesine rağmen ne konuşulduğunu yazmadı. 

 

ABD ile bir masaya oturanın dili tutuldu

Bu ülke elçileriyle görüşenlerin, 10 yıl önce büyükelçi Pearson’la konuşan Cengiz Çandar, Hasan Cemal gibi ağzını bıçak açmıyor. Biden’ın masasına oturanlar şimdiye kadar hiç konuşmadılar.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ekibiyle, Türkiye’de bazı gazeteciler ve akademisyenlerle yaptığı görüşmeden mafyanın “omerta” olarak bilinen suskunluk yasası geçerliymiş gibi kamuoyuna en ufak bir bilgi verilmedi. Başta İmralı’daki teröristbaşı Abdullah Öcalan olmak üzere PKK-KCK tarafının sözde çözüm süreci çerçevesinde yürütülecek müzakerelerde ABD’nin arabulucu olması çağrısı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’de sürdürdüğü temaslarla vücut buldu.

‘Off the record’ dendi

ABD Başkan Yardımcısı’nın Türkiye’de bir başka gündemi ise, “ifade ve internet özgürlüğü” oldu. Biden, 22 Ocak’ta hükümete eleştirel yazıları nedeniyle işten çıkarılan iki köşe yazarı, Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş ve Ceyda Karan ile bir araya geldi. Gazetecilerin yanı sıra Biden ile toplantıya akademisyenler de katıldı. Bu görüşme ile ilgili olarak kamuoyuna en ufak bir bilgi verilmedi. Gerek Kadri Gürsel, gerekse de Aslı Aydıntaşbaş, internet gazeteciliği üzerinden görüşmenin “off-the-record” olduğunu ifade ettiler.

Biden ve sivil toplum

Toplantıya katılan akademisyenler arasında, hükümetin internet yasaklarına karşı mücadele eden, Youtube’a Türkiye’de koyulan yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyan ve kaldırılmasını sağlayan Prof Yaman Akdeniz ile Dağ Medya’nın sahibi Pınar Dağ da bulundu. Biden’ın “konukları” arasında dikkat çeken bir başka isim ise Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala. Can Peker yerine Sorosçu Açık Toplum Enstitüsü’nün başına geçmesi düşünülen Kavala, havuz medyası yazarları tarafından HDP’nin “seni Başkan yaptırmayacağız” çıkışının “mucidi” olarak nitelendirilmişti. Görüşmenin konusunun “basın ve ifade özgürlüğü” olduğu tahmin ediliyor.

10 yıldır susuyorlar

Bu tip görüşmeler ve suskunluk yeni bir şey değil. Yer İstanbul-Bebek Otel’in önü. Tarih 18 Şubat 2005, puslu bir İstanbul akşamı. Otelin İtalyan Lokantası’nda yapılan yemekli toplantı sırasında çevrede adeta kuş uçurulmadı. Yemeğe; büyükelçi görünümlü CIA ajanı Mark Parris,  MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, Avrupa Toplulukları Daimi Temcilciliği gibi bir çok görevlerde bulunan Cem Duna, Soros destekli TESEV Başkanı Can Paker ve gazeteci görünümlü darbe kışkırtıcılğı yapmış, itirafçılar Hasan Cemal ile Cengiz Çandar katıldı. 22 Şubat 2005 günü Yeniçağ Gazetesi’nin manşetinden duyurduğu bu toplantının sırrı bugüne kadar çözülemedi. Katılanların herbirinin toplantının konusuyla ilgili ağızlarını bıçak açmadı.

 

Salim Yavaşoğlu

Yeniçağ gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum