78 yıldır dinmeyen acı: Ahıska Sürgünü ve Soykırımı

Stalin’in liderliğinde 14 Kasım 1944’te hayvan vagonlarıyla sürgüne gönderilen 94 bine yakın Ahıska Türkü’nün yaşadığı soykırımın bugün 78. yıl dönümü. Hayvan vagonlarında Sibirya’ya kadar sürülen Ahıska Türklerinin 17 bini soğuktan, açlıktan ve hastalıktan hayatını kaybetti.

78 yıldır dinmeyen acı: Ahıska Sürgünü ve Soykırımı
14 Kasım 2022 - 20:53

Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) eli kanlı lideri Stalin’in emriyle on binlerce Ahıska Türkü’nün vatanlarından koparıldığı bugün unutulmadı. Sovyetlerin kötü emelleriyle Gürcistan’daki Ahıska Türkleri bir gece ansızın hayvan vagonlarına bindirilerek Sibirya başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edildi.

Acısı dinmeyen sürgünün 78. yıldönümünde yurtlarından koparılan Ahıskalı Türklerin yaşadığı zulüm unutulmuyor. Bir gece ansızın hayvan vagonlarına bindirilen kadın, çocuk, yaşlı 17 bin insan açlıktan, soğuktan ve çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetti, 212 köyün boşaltılmasıyla 94 bine yakın kişi vatanından koparıldı. Katil Stalin idaresindeki askerler hayatını kaybeden Ahıskalıların naaşlarını yol kenarına attı.

AHISKA SÜRGÜNÜ

Hayatta kalan Ahıskalılar özellikle Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya’ya sürüldü. Yaşam mücadelesi veren Ahıska Türkleri 1956 yılında özel yerleşim sınırlamalarının kaldırılmasının ardından bir kısmı Kafkasya’nın farklı bölgelerine dönmeye başladı, ama halkın büyük bir kısmı Orta Asya ve Kazakistan’da yaşamaya devam etti.

Türkiye Ahıska Türklerinin kendi topraklarına yerleştirilmesi programına başladı. 2004 yılının Şubat ayından Rusya ve ABD hükümeti, Uluslararası Göç Örgütü desteğiyle, Rusya’nın Krasnodar bölgesinde ikamet eden Ahıska Türklerinin ABD’de yerleştirilmesi programı başlatıldı. 2005 yılının Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 21 bin Ahıska Türkü programa katılma başvurusunda bulundu ve 5 bin kişi ABD’nin farklı şehirlerinde yerleştirildi.

Günümüzde Ahıska Türkleri dünyada 550 bin kişilik nüfusa erişti. Daha sonra da 2014’te Kırım’ın işgali neticesinde Ukrayna’nın doğusunda başlayan Rus müdahalesi nedeniyle çatışma ortasında kalan bölgedeki Ahıska Türklerinin bir kısmı Türkiye’nin girişimiyle Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirildi.
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum