18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

'Çanakkale geçilmez' dedirten tarihi zaferin 105. yıl dönümü 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi... Bir ulusun tarihe adını bir kez daha altın harflerle yazdırdığı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Türk askerinin kanıyla, canıyla düşmana geçit vermediği kutlu zafer.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi
18 Mart 2020 - 11:06 - Güncelleme: 18 Mart 2020 - 13:42

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferi, tarihte bir dönüm noktası oldu ve Çanakkale'nin geçilmezliğini kanıtladı.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki pek çok cephe ve muharebe alanları arasında, tarafları en çok etkileyen, bugün de dünya tarih literatüründe en çok anılan cephe olan Çanakkale'de, dünya denizlerine çıktığından bu yana hiç yenilmeyen, bu özelliğiyle de "yenilmez armada" olarak tarihe geçen İngiliz donanması ağır bir yenilgiye uğratıldı.

İngiltere, Fransa, İtalya'nın sömürge ülkelerinden getirdiği milletlerin çocuklarını savaşa sürmesinin yanı sıra kara, deniz ve hava kuvvetlerinin ilk kez kullanılmasıyla da özel bir öneme sahip Çanakkale'de dünya muharebesi yaşandı.

Avrupa'daki savaşın mevzi çatışmalarına dönüşmesi üzerine İngiltere, Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek, Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmayı amaçladı.

Kaynak Yeniçağ Gazetesi

Haberin devamı için:

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/18-mart-canakkale-deniz-zaferi-272137h.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum