10. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni: Ortak ülkemiz Türkiye, ortak amacımız eğitim"

Ankara’ da Türkiye Bursları 10. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi. Törene dünyanın dört bir yanından gelen ve Türkiye Bursları programı ile Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alan öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, “Bizim ortak bir ülkemiz var; Türkiye. Ortak bir dilimiz var; Türkçe. Ortak bir amacımız var; eğitim. Ortak bir idealimiz var; barış. Ortak da bir kimliğimiz var; bu da Türkiye mezunu olmak.” ifadelerini kullandı.

10. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni: Ortak ülkemiz Türkiye, ortak amacımız eğitim"
08 Temmuz 2021 - 11:26

Ankara’da, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ev sahipliğinde Gölbaşı Vilayetler Evi’nde 10. Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni ve 2020 Türkiye Mezun Ödülleri düzenlendi.

Türkiye Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ve YTB Başkanı Abdullah Eren’in katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe Kazakistan, Filistin ve Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçileri ile Türkiye Bursları programı kapsamında Türk üniversitelerinden mezun olan yaklaşık 200 uluslararası öğrenci katıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında düzenlenen törene, bazı öğrenciler de çevrim içi olarak iştirak etti.

Türkiye Bursları programı hakkında tanıtım filmiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Abdullah Eren, “Bu yıl 2 bin 300’den fazla öğrencimizi mezun ederken, 200 öğrencimizi sizlerle buluşturuyoruz. Türkiye’nin farklı şehirlerinde iyi üniversitelerde farklı düzeylerde eğitim alıp mezun olan arkadaşlar şu anda buradalar.” dedi. Dünyanın 150’den fazla ülkesinden Türkiye mezunu öğrenci bulunduğunu aktaran Eren, 70’den fazla ülkeden mezun öğrenciler ve ailelerin de çevrim içi olarak bağlandığını belirtti.

Bu yıl, uluslararası mezunlara yönelik bir ödül töreni yapılacağını da belirterek, “Türkiye 1992 yılından beri bu bursları veriyor. Ve dünyanın çok farklı noktalarında siyasette, bürokraside, akademide, ticarette gururla görev yapıyorlar.Türkiye çok farklı alanlarda son 15 yıldır bir uğraşın içerisinde. Buradan Türkiye’nin ne kazandığını da göstermek istiyoruz. Muazzam bir kazanımımız var. Şundan emin olunuz ki bu burslar marifetiyle dünyanın çok farklı yerlerinde sadece gönül elçilerimiz yetişmiyor. Somut olarak Türkiye’ye ve Türkiye’yle kendi ülkeleri arasında katkı sağlayan mezunlarımız var.” diye konuştu.

“ARTIK SAYI ODAKLI DEĞİL DAHA FAZLA KALİTE ODAKLI BİR BURS ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

Bu sene mezunların sayısını artırdıklarını ifade eden Eren, “Geçtiğimiz yıldan itibaren planlamamız çerçevesinde artık sayı odaklı değil daha fazla kalite odaklı bir burs anlayışıyla hareket ediyoruz. Geçtiğimiz yıl üstün başarı burslarını hayata geçirdik. Ve bundan böyle kendi ülkelerinde üniversite sınavlarında derece yapan veya farklı branşlarda derece yapan öğrencileri ülkemize çekmek istiyoruz. Bunun için onlara özel burs imkanları geliştirdik. Bunu çok kıymetli buluyoruz. Bunun yanı sıra yine Türkiye Mezunları Dernekleri ve mezunlarımızı desteklemeye gayret ediyoruz. 70’den fazla ülkeye rapor hazırlayarak, hangi kalitede ve vasıfta öğrenci alınacağının çalışmasını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Geçen sene burs kazanan öğrencileri Türkiye’ye getiremediklerini kaydeden Eren, Haziran ayının son haftası bin 100 öğrenciyi Türkiye’ye getirdiklerini ve üniversitelerine yerleştirdiklerini belirtti.

“ORTAK BİR ÜLKEMİZ VAR; TÜRKİYE. ORTAK BİR DİLİMİZ VAR TÜRKÇE”

Eren, “Bizim ortak bir ülkemiz var; Türkiye. Ortak bir dilimiz var; Türkçe. Ortak bir amacımız var; eğitim. Ortak bir idealimiz var; barış. Ortak da bir kimliğimiz var; bu da Türkiye mezunu olmak.” şeklinde konuştu.

Eren’in konuşmalarının ardından, Türkiye Bursları programı üle mezun olan ve ülkelerinde farklı alanlarda başarılar elde eden, Türkiye ile ülkeleri arasındaki ilişkilere katkı sağlayanlara ödüller takdim edildi. Etiyopya’dan Fennan Mohammed’e Ekonomi ve Girişimcilik Ödülü, Kosova’dan Bayram Pomak’a Gazetecilik ve Medya Alanında Çalışmalar Ödülü, Kazakistan’dan Fazylbek Mustanov’a Sanat ve Spor Alanında Çalışmalar Ödülü ve Bulgaristan’dan Mustafa Aliş Hacı’ya Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Bu yıl ilki yapılan ödül töreninin geleneksel hale geleceği belirtildi.

“TÜRKİYE BURSLARI PROGRAMI, HAYALLERİ, AMAÇ VE HEDEFLERİ KAPSAYAN BİR UYGULAMADIR”

Ödül töreninin ardından konuşma yapan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dokuz yıl önce daha adil, huzurlu ve refah içinde bir geleceği inşa etmek için Türkiye Bursları programını başlattıklarını söyleyerek,Türkiye Bursları programının ekonomik destek olmanın ötesinde öğrencilerin üniversitelerde istedikleri programlara yerleştirilmesini kapsayan, hayalleri, amaç ve hedefleri kapsayan bir uygulama olduğunu belirtti.

Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrencilerin burslarla müfredat dışı sosyal, kültürel ve akademik aktivitelerden faydalanma olanağı bulduğunu belirten Ersoy ayrıca, programın bünyesinde bulundurduğu farklı araştırma modülleri ve Türkçe dil eğitimiyle diğer ülkelerdeki akademisyenlere, araştırmacılara ve kamu personellerine de destek verdiğini dile getirdi.

Ersoy,”Gündemi savaşlarla, açlıkla, salgınla sarsılan bir dünyada ekonomiden eğitime, ticaretten sağlığa varlık ve imkanları adil şekilde paylaşmak, daha da önemlisi bu imkanlara sahip olmayan ülkelerin mümkün olan her alanda üretme ve gelişme kapasitesine kavuşturularak kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak insani ve vicdani bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinin en önemli şartı kendi ülkesinin geleceğine yön verecek donanımlı, küresel düşünebilen, girişimci nesiller yetiştirmektir. Türkiye Bursları programının temelinde yatan ideal ve vizyon da budur. Bu yeni kuşaklar ülkelerimiz arasındaki sosyal, kültürel, politik ve ekonomik bağları geliştirme yolunda en güçlü teminatımızdır. Zira adil bir dünya, eşit söz hakkına sahip ülkelerin birlik ve beraberlik içinde adımlar attığı küresel iş birliğiyle mümkün olacaktır.” şeklinde konuştu.

2012 yılında 42 bin civarı başvuruyla başlayan Türkiye Bursları’nın bugün 178 farklı ülkeden 165 bin başvuru seviyesine ulaştığını, uluslararası öğrencilere yönelik her yıl yaklaşık 5 bin burs verildiğini söyleyen Ersoy, Bakanlık olarak programa destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

“169 ÜLKEDE 150 BİNDEN FAZLA TÜRKİYE MEZUNU VAR”

Bu yıl 104 ülkeden 940 lisans, 941 yüksek lisans ve 485 doktora öğrencisini mezun ettiklerini belirten Ersoy, günümüzde dünyanın 169 ülkesinde 150 binden fazla Türkiye mezunu bulunduğunu söyleyerek, “Bundan 9 yıl önce çıktığımız yolda geldiğimiz bu noktayı görmek, hayatlarına dokunduğunuz insanların başarılarına şahit olmak gerçekten tarifsiz bir duygu. Ödülleri verirken güzel bir zorluk yaşadık. Çünkü 488 başvuru yani 488 başarı hikayesi vardı. Haliyle içlerinden seçim yapmamız gerekti. Başvuru yapan bütün mezunlarımıza teşekkür ediyorum ve yeni başarı hikayelerini duyma temennisiyle hepsini ayrı ayrı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

“Ailelerinden Mesaj Var” filmi ile devam eden etkinlik sırasında 2 uluslararası öğrencinin törene katılan ailelerine hediye takdiminin ardından, başarılı öğrencilere ve eser yarışmasında dereceye girenlere hediye ve sertifikalar takdim edildi.

  1. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni, kep atma töreni ve gala yemeği ile son buldu.
https://qha.com.tr/haberler/
E. K.

08 Temmuz 2021, 00:41

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum