TOKAYEV, HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

KAZAKİSTAN’IN YENİ CUMHURBAŞKANI TOKAYEV, HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

TOKAYEV, HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ'Nİ ZİYARET ETTİ
25 Mart 2019 - 15:45

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Jomert (Cömert) Tokayev, Pir-î Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan(Yesi) eyaletinde bulunan türbesine ziyaret gerçekleştirdi.

Türkistan eyaleti, eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in girişimiyle, geçen yıl haziran ayında Güney Kazakistan eyaletinin isminin Türkistan eyaleti olarak değiştirilmesi ve eyalet merkezinin Türkistan kenti olması yönünde adım atılmıştı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu Akorda’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkistan eyaletine gerçekleştirdiği çalışma ziyareti çerçevesinde Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesine ve Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesine de gitti.

Türbe ziyareti kapsamında açıklamalarda bulunan Tokayev, ilk çalışma ziyaretini Kazak kültürü, tarihi ve maneviyatının merkezi olan Türkistan kentine yaptığını belirtti. Bölgede devam eden restorasyon ve çevre düzenlenmesi çalışmalarının yanı sıra şehirde yapılan yeni sosyal ve kültürel tesislerin inşa süreci hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkistan temasları kapsamında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yetkilileri ile de bir araya geldi.

KAZAKİSTAN’DA YAŞANAN CUMHURBAŞKANLIĞI DEĞİŞİMİ

19 Mart günü Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ani bir kararla görevinden istifa etmesi ve anayasal yetki devri yoluyla 2020 yılına kadar yerini Senato Başkanı Tokayev’e devredeceğini açıklamasıyla Kazakistan’da cumhurbaşkanlığı değişimi yaşanmıştı.

Ancak Nursultan Nazarbayev halen siyasetten kopmuş değil. Nazarbayev’in, Ulusal Güvenlik Konseyi, Nur Otan Partisi Başkanı ve Anayasa Konseyi üyeliğinin devam edecek. Ayrıca Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Tokayev, stratejik önem taşıyan kararların alınmasında Nazarbayev’in fikrinin öncelikli olacağının da altını çizdi.

Kasynak:http://qha.com.tr/haberler/kazakistan-in-yeni-cumhurbaskani-tokayev-hoca-ahmet-yesevi-turbesi-ni-ziyaret-etti/11328/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum