VİNCALAR (TURDAŞLAR) - Yazan: Veli Metin Türkoğlu

VİNCALAR (TURDAŞLAR) - Yazan: Veli Metin Türkoğlu
09 Mart 2020 - 21:32 - Güncelleme: 16 Mart 2020 - 13:57

VİNCALAR (TURDAŞLAR)

Vinca-Turdaş kültürü, Balkanlar'da bulunan bir Cilalı Taş Devri antik kültürüdür. Geçmişi İ.Ö. 5500 – 4500 arasına tarihlenir.  Vinca-Turdaş medeniyeti; Bulgaristan, Romanya,  Sırbistan, Bosna, Karabağ, Makedonya ve Yunanistan’ın üst bölümünü kapsayan coğrafyada yaşamakta idi.

Fotoğraf açıklaması yok.

 

Vinca-Turdaş medeniyetine ait pişmiş topraktan tabletlerin ilki 1875 yılında Romanya’da Turdaş bölgesi yakınlarındaki Tartaria’da ortaya çıkmıştır. Bu tabletlerin diğer Balkan ülkelerinde de bulunması Vinca medeniyetinin kurulduğu coğrafyanın büyüklüğünü ortaya çıkarmıştır.

 

EK BİLGİ: Batılılar Tatarlara “Tartar” demektedir. 1840’ta ABD’li bir tüccar, aşçısının bir Kızılderili ile konuştuğunu görmüş ve “Chinese Tartar (sen bir Çin Tatarısın)  Kızılderili ile nasıl konuşabiliyorsun diye sormuş. Tatar aşçı da “Biz birbirimizi anlıyoruz” demiş. (Kaynak: Tarihçi-Yazar Sibel Zeren)

 

Vinca’lara ait olduğu anlaşılan Tartaria tabletleri, pişmiş topraktan elde edilmiş küçük tabletler üzerine kazıma yapılarak çizilen resim, şekil ve tamgalardan oluşmaktadır.

Fotoğraf açıklaması yok.

 

Birkaç Batılı bilim adamı, tabletlerin İ.Ö. 5300'lere tarihlenebileceğini düşünmektedir. Tabletler üzerindeki şekil ve tamgaları analiz eden bilim adamlarının çoğunluğu ise İ.Ö. 2750 – 3300 arasında olduğu konusunda ısrarcıdır.

Bazı arkeologların tabletlerdeki şekillerin dünyada bilinen en eski yazı biçimini temsil ettiği iddiası arkeologlar arasında önemli tartışmalara konu olmuştur. Bazıları (Prototürkçe demek istemedikleri için) Sümerlere ait olduklarını kabul ederken bazıları da Sümer proto-çivi yazısı benzeri, yani yarı Sümer olduğu kanaatindedir.

Vinca-Turdaş medeniyeti Balkanlardaki yedi ülkeye yayılan geniş bir coğrafyayı kapsamaktaydı. Bu ülkelerden biri olan Bosna’nın Visoko kentinde tespit edilen iki piramit muhtemelen Vincalara ait olmalıdır. Henüz toprak altında olan piramidin alt kısmında yapılan kazılarda yapı taşları ortaya çıkmıştır. Yapının ortaya çıkarılması hem dünya hem de Türk tarihi açısından önemlidir.

Vinca uygarlığı, Türklerin Hunlardan önce de Avrupa’da olduğunun ve muhtemelen bu dönemlerde buradan Gotland Adası’na gittiklerinin kanıtı olacaktır. 

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, dağ, ev, açık hava ve doğa

Bosna – Visoko Piramidi

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, bulut, dağ, açık hava ve doğa

Bosna – Güneş Piramidi

Aslında herhangi bir kanıt aramaya da gerek yoktur. National Geographic Genom Projesi’nin Türklere ait olan “R” Geni Hablıgrubu sonuçlarına göre;

R Hablıgrubu İ.Ö. 31.900

Hablıgrubu İ.Ö. 28.200

R1a ve R1b Hablıgrubu İ.Ö. 22.800 yıllarında oluşmuştur.

Fotoğraf açıklaması yok.

Vinca-Turdaş medeniyeti muhtemelen Avrupa’ya ilk gelen R1a Hablogrubu tarafından kurulmuştur. Etrüskler ise muhtemelen R1b Hablogrubu tarafından kurulan bir medeniyettir. Genetik veri sonuçları açıklandıkça Türklerin Avrupa’daki tarihi süreci daha iyi anlaşılır hale gelecektir.  

National Geographic Genom Projesi verilerine göre; Alttaki haritada da görüldüğü gibi, R1a Hablogrubu Avrupa’ya tahminen 6000 yıl önce gitmiş,   onlardan 2000 yıl sonra gelmeye başlayan R1b Hablogrubu da Avrupa’nın tamamına yayılmıştır.

 

Görüntünün olası içeriği: yazı

Veli Metin Türkoğlu

Araştırmacı - Yazar

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum