SÖZ'ÜN ÖZÜ
19 Ağustos 2024 - 13:57
Anadoludaki Köyümden Sohbetlerimiz-7
SÖZ’ÜN ÖZÜ
SÖZ’ÜN ÖZÜ
Mustafa KARA
[email protected]
[email protected]
“Zira söz vermiştim kendime. Söz vermek demek bir nevi ahit etmek demekti. Kula söz vermenin Hakk’a verilmiş sözden ne farkı vardı ki? Zira kul eğer basiret gözüyle bakacak olursak Hakk’ın bir tecellisine sahip mahlûk demekti.’’ (SemihaAYVERDİ- Ah Tuna Vah Tuna’dan)
Söz vermek, insanın kendisine vermiş olduğu bağlılık, sadakat duygusu demekti. Bizim oralarda eskiden köylüler tütüncülükle geçimini sağlarlardı. Yaz boyu tütünü dikerler, işlerler; sonbaharda balya yapıp, ilkbaharda tütünü firmaya teslim ederlerdi.Tütün parasını anca sonraki yılın nisan-mayıs aylarında teslim alırlardı.Hal böyle olunca tütüncü amcamın ihtiyacı olan ürünü almak için esnafın yanına gittiğinde param yok; tütün parasını alınca öderim diye söz eder. Esnafta bu söze istinaden veresiye mal verirdi. Köydeki imecelerde böyleydi para geçmezdi bir gün komşu çağırır yardım edersin. Başka bir gün komşu çalışmaya gelirdi. İmeceler böyle sözle olurdu yine.
Tarihte ülkeler söz verir, savaşlar durur ateşkes olurdu.
İnsanların arkadaşlıklarında dostluğunda söz çok önemli bir nişanedir. Çünkü özünde kişiye, kişinin kurduğu cümleye dolayısıyla davranışa eyleme itaat var.
Çok sevdiğim babam dünyadan ebedi âleme göçüp gidiyor. Zaman geçtikçe anılarıyla yaşıyor, özlüyorum. Babam hiç nasihat etmedi. Bana şöyle ol, bunu yap, oğul demedi hiç. O hayatı duruşuyla düşüncesiyle bizlere örnek bir adam oldu. Şimdilerde diyorum ki; Babam yaşasaydı nasıl evlat olmamızı isterdi? Sen öyle evlat ol diye söz verdim kendime. Yürüdüğümde, düşündüğümde, çalıştığımda, onun gibi dürüst, adaletli, yardım sever olmayı, kul hakkını yememeyi daha bir dikkat ediyorsun. Aslında atamıza bağlılığımızın yürekten verilen sözün yaşam tarzına dönüşmesi vardı. Bir hüzün mutluluğa ulaşmasına vesile oluyor yüreğimde.
Söz insanların değerler kavramında olan kıymetli kavram. Bunun iki anlamı var. Verilen sözü yerine getirmek tutmak. İkincisi de güzel söz söylemek etkili konuşmak diyebiliriz. Sözler öyle kuvvetli olunca doktorun hastaya ustanın çırağa öğretmenin öğrenciye sözleri tesir altına alıyor.
Sözler hitabette öyle etkili oluyor ki avukatın hukuk bilgisiyle mağduru ipten alması gibi. Bu değerler toplumumuzun kültürle buluştuğu ortak noktadır. Bu sözler tutulduğunda ya da anlaşıldığında bağlılık duygusu artar.
Değerlerimizi ise yaşatacak insanlarız biziz. Hani diyoruz ya nerde o eski bayramlar diye! Eskiden güzel bayramları yaşatan insanlardı. Bizde özlemini çektiğimiz güzelleştirebileceğimiz her ne varsa söz (vaatleri) veya güzel sözleri tatlı dilimizle yaşayıp yaşatalım.
FACEBOOK YORUMLAR