Türk dünyasının küresel bir güç merkezi olma potansiyeli

Türk dünyasının küresel bir güç merkezi olma potansiyeli
10 Haziran 2024 - 09:18

Azerbaycan'ın dış politikasının önceliklerinin belirlenmesi sırasında Türk dünyasının güçlenmesi ve Türk devletleriyle ilişkilerimizin genişletilmesi öncelikli yönler olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in son göreve başlama töreninde dile getirdiği "Bizim ailemiz Türk dünyasıdır, bizim ailemiz yoktur" sözü, bu tarihi aşamada Azerbaycan'ın uluslararası politika doktrininin temelini oluşturmaktadır. Son yıllarda Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde yürütülen faaliyetler birliğimizi daha da güçlendirmiş, Türk birliği çabalarının seferberliğine yeni katkılar sağlamıştır. TÜRKPA'nın 5-6 Haziran'da Bakü'de gerçekleştirdiği 13. Genel Kurul Toplantısı da Türk birliğinin bir başka tezahürü oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi'nin ilk kez genel kurul toplantısında gözlemci olarak temsil edilmesi tarihi bir olaya dönüştü. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Zorlu Töre, büyük bir Türk ailesinde yeniden bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Türkiye, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişkilere "Tek millet, üç devlet" olarak değer verdiğini kaydetti.
Milli Meclis üyesi Cavanşir Feyziyev, AZERTAC'a yaptığı açıklamada bunu söyledi.
TÜRKPA'nın 13. Genel Kurul toplantısına katılmak üzere Bakü'yü ziyaret eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, bir ay sonra Türk Devletleri Teşkilatı'nın gayrı resmi Zirve toplantısının Şuşa'da yapılacağını söylediğini kaydetti. Her zirve toplantısının devletlerimiz arasındaki ilişkileri daha da yakınlaştırdığını ve birliğimizi güçlendirdiğini vurgulayan Devlet Başkanı, bu toplantıların daha sık yapılmasının önemine dikkat çekti. Şuşa'daki gayrı resmi Zirve toplantısının ana konuları ulaşım ve iklim ile ilgili olacak. Bu da doğaldır. Çünkü günümüzde ulaşım bağlantılarının kurulması ve genişletilmesi Türk dünyasının birleşmesi ile yakından ilgili süreçlerdir.
"Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Orta Koridor'un faaliyete geçmesi ve kargo taşımacılığının arttırılmasının Türk devletleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin canlandırılması açısından önemli faaliyetler olduğunu kaydetti. Orta Koridor projesine Türk Devletleri Teşkilatına üye olan tüm ülkeler katılmakta olup, bu doğrultuda ortak faaliyet alanı genişlemektedir. Cumhurbaşkanı, bu yıl COP29 konferansına Azerbaycan'ın ev sahipliği yapacağını belirterek, bunun büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, konuklara COP 29 etkinliği hazırlıkları hakkında detaylı bilgi verdi ve hazırlıkların kardeş ülkelerle görüşülmesinin faydalı olacağını söyledi. Kurtarılan topraklarda yürütülen imar ve inşaat çalışmalarına kardeş ülkelerin katılımını takdir eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Macaristan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Ağdam, Cebrail şehirlerinde yeni okullar ve gençler için yaratıcı bir merkez inşa edilmesi çağrısında bulundu. ve Fuzuli'ye büyük bir manevi destek. Türk dünyasının Karabağ ile ilgili konulardaki birliği, hem Kurtuluş Savaşı günlerinde hem de bugün başarıyla yürütülen inşaat çalışmalarında açıkça kendini göstermektedir. Şu anda bölgedeki inşaat işlerinin birçoğu Türk şirketleri tarafından yürütülüyor, buna Horadiz-Aghband demiryolunun yüklenici firması da Türk şirketleri." dedi.
Ona göre Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk devletlerinin parlamento başkanlarıyla yaptığı toplantıda birliğimizin potansiyeline bir kez daha değinerek, Türk dünyasının geniş bir coğrafyayı kapsadığını söyledi. Avrasya için hayati önem taşıyan ulaşım yollarının Türk devletlerinin topraklarından geçmesi ve bu bölgelerin büyük enerji kaynaklarına ve insan sermayesine sahip olması, Türk dünyasının küresel bir güç merkezi olma potansiyelini oluşturmaktadır. Bu potansiyelin doğru değerlendirilmesi ve tüm Türk devletlerinin çabası ve katılımıyla hayata geçirilmesi, Türk dünyasının küresel bir güç merkezi haline gelmesinin temel şartıdır.
Not: Haber-yorum ilk olarak 9 Haziran 2024 tarihinde azertag.az sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum