Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaret Bakanları "Türk Dünyası İş Forumu" Düzenlendi

TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 12. Toplantısı ve "Türk Dünyası İş Forumu" İstanbul'da düzenlendi

Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaret Bakanları "Türk Dünyası İş Forumu" Düzenlendi
15 Eylül 2023 - 17:51 - Güncelleme: 15 Eylül 2023 - 17:55
Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar 12. Toplantısı ve "Türk Dünyası İş Forumu" 14 Eylül 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Özbekistan Cumhuriyeti Gençlik Politikası ve Spor Bakanı Adham Ikramov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Birinci Yardımcısı Elnur Aliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Abzal Abdikarimov, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu katıldı.
Genel Sekreter Kubanıçbek Ömüraliyev yaptığı açılış konuşmasında, TDT Sekretaryasının ekonomik entegrasyon için gerekli tedbir ve mekanizmaların uygulanması, Türk bölgesinde ticari işbirliğinin genişletilmesi ve TDT ekonomilerinin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra TDT üyelerinin kendi aralarında ve dünyanın geri kalanıyla e-ticaret işlemlerini artıracak güvenilir bir dijital ortamın geliştirilmesindeki rolünü ve faaliyetlerini özetledi.
Büyükelçi Ömüraliyev, bir "Ortak Ekonomik Alan" oluşturulması ve Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi kurulması ve TDT bölgesinde bir "Hizmetler ve Yatırım Serbest Ticaret Anlaşması" imzalanması da dahil olmak üzere ticaretin kolaylaştırılması tedbirlerine öncelik verilmesi yoluyla bölgesel ticaretin önemini vurguladı.
Tarife dışı engellerin iç ticaretin önündeki en büyük zorluklardan biri olmaya devam ettiğini kaydeden Genel Sekreter, gümrüklerin basitleştirilmesi ve standartlar ile yönetmeliklerin uyumlaştırılması alanlarında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ticaret ve ekonomi alanında yeni projelerle Devlet Başkanları tarafından atılan temeli güçlendirerek TDT'yi ticaret ve ekonomi alanında 21. yüzyılın önde gelen kuruluşlarından biri olarak güçlendirmek için ortak çabaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Bolat, Teşkilat bünyesinde  "Yük Taşımacılığı Anlaşması", "Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Anlaşması" ve "Ticaretin Kolaylaştırılması Stratejik Belgesi"nin imzalanmasıyla yaratılan uygun koşullara ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde atılan önemli adımlara değindi.
Türk Ticaret Bakanı, ortak hedefin, bölgenin ticari potansiyelinden tam olarak yararlanabilmek için önümüzdeki dönemde bölge içi ihracatın üye ülkelerin toplam ihracatı içindeki payını en az %10'a çıkarmaktır.
Üye Devletlerden ve Gözlemcilerden Bakanlar ve Delegasyon Başkanları yaptıkları açıklamalarda, Türk bölgesinin ekonomik ve ticari potansiyelini vurgulayarak, Avrupa ve Asya'yı Hazar ötesi bir ulaşım yoluyla birbirine bağlayan Orta Koridor'un küresel ticaret için öneminin altını çizdiler ve kapsamlı işbirliği yoluyla ticari ilişkileri kolaylaştırmak için acil önlemler alınması çağrısında bulundular. 
Toplantının sonunda bakanlar "TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 12. Toplantısı Bildirisi"ni imzaladılar.
Toplantının ardından Bakanlar, bakanlar toplantısı kapsamında düzenlenen "Türk Dünyası İş Forumu"na katıldılar.
Forumun açılış töreninde konuşan Genel Sekreter Ömüraliyev, KOBİ'lerin desteklenmesinin ve Türk Devletlerinin iş çevreleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin, ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının, gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılmasının ve bölgede serbest ticaretin tesis edilmesinin önemine dikkat çekti.
Foruma hitap eden Türk Devletleri Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları ve Bakanlar, TDT ülkeleri arasında ekonomik yapının çeşitlendirilmesi ve ekonomik entegrasyonun sağlanması ile sanayi ve ticarete yönelerek girişimciliğin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade ettiler.
Açılış töreninin ardından düzenlenen İş Forumu ve B2B görüşmelerine Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Macaristan'dan 250'den fazla girişimci katıldı.
İlk yayın yeri:https://www.turkicstates.org/tr/haberler/tdt-ekonomi-ve-ticaret-bakanlari-12-toplantisi-ve-turk-dunyasi-is-forumu-istanbulda-duzenlendi_3032

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum