Teoman Duralı: Çağın en mütevazı filozofu

Türk düşünce dünyasının önemli ismi Şaban Teoman Duralı vefat ettiğinde dostları, öğrencileri ve tanıdıkları onu filozof kimliğiyle birlikte alçak gönüllülüğüyle ve taşığıdı Müslüman ahlakıyla da yad etti.

Teoman Duralı: Çağın en mütevazı filozofu
12 Aralık 2021 - 10:58
Cem SÖKMEN/ Yenişafak Gazetesi Pazar Eki

Türk düşünce dünyasının önemli ismi Şaban Teoman Duralı vefat ettiğinde dostları, öğrencileri ve tanıdıkları onu filozof kimliğiyle birlikte alçak gönüllülüğüyle ve taşığıdı Müslüman ahlakıyla da yad etti. Teoman Duralı’nın vefatından önce imza attığı son eseri “Öyle Geçer ki Zaman: Teoman Duralı Kitabı” bizi hocanın Zonguldak’ta başlayıp Ankara’da devam eden çocukluk ve ilk gençlik günlerinden ömrünün son dönemlerinde görev için bulunduğu Kırıkkale’ye kadar götürüyor.

eoman Duralı’yı ilk kez 2000 yılının bahar aylarında Kültür Ocağı Vakfı’nın Fındıkzade’deki merkezinde dinlemiştim. Çocukluk yıllarındaki Zonguldak ve Ankara’dan, gençlik yıllarındaki İstanbul’dan anlattıkları özellikle 1950-80 arasındaki Türkiye’nin sosyal tarihinin bir özeti gibiydi. Hocayla asıl tanışmamız ise yıllar sonra Kırklareli Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Hocanın kaldığı üniversite misafirhanesi çalıştığım Kavaklı yerleşkesinde bulunuyordu. Bir sabah okula geldiğimde hocayı misafirhanenin kapısında gördüm, yanına gidip kendimi tanıttım. 14 yıl önceki konuşmasını hatırlatınca gülümsedi, “şimdi ne yapıyorsun?” diye sordu. “Hocam, Marmara Kıraathanesi hakkında bir kitap hazırlıyorum” cevabını verince yeni bir soru geldi “Sen benim büyük dayımı tanıyor musun?” “Evet hocam, Hasan Amca’yı tanıyorum, ‘Doğmayan Hürriyet’ kitabını okumuştum” demem üzerine, “Çocukluk yıllarında İstanbul’a gittiğimizde Hasan Amca beni yanına alır, şehri bir güzel gezdirirdi, onunla birlikte 12-13 yaşlarımda birkaç defa Marmara Kıraathanesi’de oturduğumuzu hatırlıyorum. Kolay gelsin bakalım.” deyip beni uğurlamıştı.

Benim kuşağımın Teoman Duralı’yı tanımaya başladığı 2000’li yıllarda hocanın geçmişte farklı yayınevlerinden çıkan telif eserleri Dergah Yayınları’nda toplanmaya başlamıştı, aynı dönemde gazete, dergi, televizyon ve internet ortamında yayınlanan söyleşi ve konuşmaları da onu takip eden insan tabakasının genişlemesine aracılık etti. Teoman Duralı’nın vefatından önce imza attığı son eser bir nehir-söyleşi çalışması oldu: “Öyle Geçer Ki Zaman: Teoman Duralı Kitabı”.

Teoman Duralı
Teoman Duralı

Yazının devamı için: https://www.yenisafak.com/hayat/teoman-durali-cagin-en-mutevazi-filozofu-3725263

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum