TBMM'DEN YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN İKİ KRİTİK DÜZENLEME

TBMM'DEN YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN İKİ KRİTİK DÜZENLEME
08 Aralık 2019 - 12:25

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren iki önemli düzenlemeler söz konusu.

Kritik düzenlemeleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, “TBMM’den yurt dışındaki vatandaşlarımızı ilgilendiren 2 kıymetli düzenleme. Hayırlı olsun! YTB olarak kurumlarımız nezdinde son 2 aydır kurduğumuz yoğun mekik görüşmeleri ile kanuni düzenlemelere katkı veriyoruz. #GüçlüDiasporaGüçlüTürkiye” mesajıyla Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

YENİ DÜZENLEMELER NELER?

TBMM’de kabul edilen ilgili Yeni Kanun Teklifi ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununda yer alan “Anne-babası birlikte vatandaşlıktan çıkan çocuklar Türk vatandaşlığını re’sen kaybeder” hükmü kaldırılacak.

Yine TBMM’de Kabul Edilen Yeni Kanun ile yurt dışında huzurevi, bakımevi, hastane ve hapishanelerde bulunan vatandaşların pasaport işlemlerinde büyük kolaylık sağlanacak. Mecliste yapılan yasal düzenlemeyle yurt dışında yaşlılık, hastalık ya da mahkumluk gibi sebeplerle hakkında vesayet kararı verilen lişiler, bu karar için Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaya gerek duymadan vasileri veya velileri aracılığıyla pasaport işlemlerini yapabilecek. Bu sayede prosedürlerin yükünden kurtulan vatandaşlar, yaşadıkları ülkedeki sosyal güvenlik, sosyal yardım ve ikamet hakkı gibi temel haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmayacak.

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARA YÖNELİK YENİ DÜZENLEMELERİN HAZIRLIĞI

YTB Başkanı Eren ayrıca yine Twitter hesabı üzerinden, “İnşallah önümüzdeki yıl emeklilerin yarı zamanlı çalışması ve boşanma kararlarının tanınması prosedürlerinin kolaylaştırılması gibi düzenlemeler için de çalışmalara katkı vereceğiz.” paylaşımında da bulundu.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/tbmm-den-yurt-disindaki-turk-vatandaslari-icin-iki-kritik-duzenleme/127943/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum