DAĞDA YATIP KALKIYORLAR

Araziye çıkarılan gruplar, ağırlaşan kış şartlarına karşın birer hafta süreyle dağda yatıp kalkıyor, eğitim alıyor. Tavşan Dağı’nda oluşturulan geçici üs bölgelerinde hava şartlarına dayanıklılık eğitimi alan özel harekatçı adayı polisler, aynı zamanda gece ve gündüz boyunca bir bölgeden başka bir bölgeye geçiş (intikal), gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, üs bölgesi oluşturma, mevzi oluşturma ve arazide konuşlanma eğitimleri alıyor. Bu eğitimler sırasında 7/24 arazide kalan özel harekatçı polisler, naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş 2-3 kişinin sığabileceği barınaklarda yaşıyorlar.

KRİTERİ TUTTURAMAYANLARA YENİDEN EĞİTİM VERİLECEK

Eğitimlerini tamamladıktan sonra Şubat başında görev alacakları kentlere atanacak olan özel harekatçı polislerin eğitimi, Amasya ile sınırlı değil. Bu polisler, operasyonda olmadıkları sürede 3’er aylık spor, atış ve eğitim testlerinden geçirilecekler. Bu testlerdeki kriterleri tutturamayan polisler yeniden eğitime alınacaklar. Yine tutturamamaları halinde özel harekat birimlerinden ayrılacak olan polisler emniyet teşkilatının başka birimlerinde görev alacaklar. Ayrıca, sahada görev yapan özel harekatçı polisler, ileri dönemde branş eğitimine alınacaklar. Özellikle insansız hava araçları (İHA) eğitimi alan özel harekatçılara, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina – uçak operasyonları, zırhlı araçtaki kule silah atışı ve köpek eğitimi branşlarında yoğunlaştırılmış eğitimler verilecek.

YEMEKLERİ HARİTA BİLGİSİ KULLANARAK BULUYORLAR

Bir hafta boyunca hiç bir şekilde ana karargaha gidemeyen polisler, Sabah 05.00’te kalkıp hazırlandıktan sonra 07.00 sıralarında arazi eğitimine alınıyorlar. Yön bulma, haritacılık, intikal eğitimlerinden sonra öğle yemeği saati geldiğinde, polisler için araziye 20-30 kilometre arayla yiyecekler bırakılıyor ve polislerden bulmaları isteniyor. Aldıkları eğitimler sonrasında yön ve harita kullanarak yemek paketlerine ulaşanlar öğle yemeği yerken, bulamayanlar zorunlu olarak aç kalıyorlar.

3 GÜNLÜK KUMANYA

Arazide kalan özel harekatçı polislere 3 günlük kumanya veriliyor ve eğitim süresi boyunca bu kumanya ile yaşamlarını sürdürmeleri ve ayakta kalmaları sağlanıyor. Kumanya, ton balığı, barbunya konservesi, bal, fındık ezmesi, su, meyva suyu, ekmek, tereyağ, peynir ve zeytinden oluşuyor. Bu eğitimle, özel harekatçılar operasyonlar sırasında yaşama, yeme, barınma ve savaş şartlarına karşı hazırlıklı olacaklar. Ana karargahta kalan polislere ise günlük ortalama 3600-4000 kalorilik yemek hazırlanıyor. Eğitimin diğer önemli bölümü ise sızma operasyonları ve atış eğitimlerinden oluşuyor. Gruplar halinde bellerine ip bağlayarak yüksekten iniş ve çıkış eğitimi yapan özel harekatçı polis adayları, özel oluşturulan meskun mahal alanlarında, ev ya da kapalı alan operasyonlarına hazırlanıyorlar. Burada senaryolu olarak eğitim gören polisler, aynı zamanda özel kurulan atış alanlarında gerçek mermiyle atış eğitimi alıyorlar. Hava şartlarının kötü olmasına bağlı olarak çamur ve su birikintilerinin içinde “sürünen”, “mevzi alan” özel harekatçı adayı polisler, yakın, orta ve uzak mesafe silah atış, pusu atma, pusudan kurtulma, timin güvenliğini alarak çatışmaya girme eğitimlerini yine bölgeden gelen uzman özel harekatçı polislerden alıyorlar.

ARAZİDE 7/24 EĞİTİM

Eğitimler sırasında arazide 7/24 naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş sığınaklarda kalan özel harekatçı adaylarına; gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, mevzi oluşturma, arazide konuşlanma, İHA, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina – uçak operasyonları eğitimleri veriliyor.