TARİHTE BUGÜN: Dr Fazıl Küçük ve 15 Ocak - Yazan: Fazlı Köksal

TARİHTE BUGÜN: Dr Fazıl Küçük ve 15 Ocak - Yazan: Fazlı Köksal
15 Ocak 2021 - 22:06
Günün Portresi: Dr. Fazıl Küçük
 
Dr. Fazıl KÜÇÜK, 14 Mart 1906 tarihinde Lefkoşa’ya bağlı Ortaköy'de dünyaya geldi.
Dr. Fazıl KÜÇÜK, ilk öğrenimi ile orta öğreniminin bir kısmını Lefkoşa'da yaptı. Orta öğreniminin geriye kalan kısmını İstanbul'da Özel İstiklal Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Dar-ül Fünun Tıp Fakültesinde birinci sınıfını okuduktan sonra 12 Haziran 1929 tarihinde okul ile ilişkisini kesip, önce Fransa ve daha sonra İsviçre'ye giderek Lozan Üniversitesi'nde tıp öğrenimini tamamladı. Lozan kliniklerinde ihtisas görerek Dâhiliye Mütehassısı oldu. 1937 yılı Mayıs ayında Ada'ya dönerek Lefkoşa'da serbest hekim olarak çalışmaya başladı.

Dr. Fazıl KÜÇÜK'ün, aktif siyasi hayata atılması, her ne kadar adaya döndüğü 1937 yılında başlarsa da, siyasi faaliyetleri daha gerilere, 1931'e kadar uzanıyor. Dr. Fazıl KÜÇÜK, daha bir üniversite öğrencisi iken, Türk Maarifinin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavanin Meclisi'nin Türk üyelerine karşı çetin bir mücadeleye girmişti.

Dr. Fazıl KÜÇÜK, bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk okulları ile Evkaf İdaresi'nin Türk halkına devredilmesi için, Sömürge Hükümeti'ni ikna etmek üzerinde topladı ve gerektiğinde onlarla açık mücadeleye girdi.

1931 yılında Rumların isyanın ardından ara verilen belediye seçimleri 21 Mart 1943'te tekrar yapıldığı zaman, Dr. Fazıl KÜÇÜK muhaliflerine karşı büyük bir zafer kazandı. Altı yıl Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.

18 Nisan 1943'te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)'nun kurucuları arasındaydı. Daha sonra KATAK'tan ayrılarak, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi'ni (KMTHP) kuruldu. Parti programındaki ana hedeflerden bir de adanın Yunanistan'a ilhakını (ENOSİS) önlemekti. Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949 tarihinde KATAK ile birleşerek Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi adı altında yeniden yapılanmıştır.

Dr. Fazıl KÜÇÜK, 1 Nisan 1955 tarihinde EOKA'nın Kıbrıs'ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından, Kıbrıs Türk haldının EOKA'ya karşı direnmesi için Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KTMB) adlı örgütü kurdu. Bu konuda, Rumlar tarafından tehdit edildi. (Halkın Sesi Gazetesi sayı: 3744-5 Temmuz 1955). Ardından örgütü sessizce dağıtırken, 1955 yılı Eylül ayında gizlice VOLKAN teşkilatını kurdu.

Dr. Fazıl KÜÇÜK, Zürih'te Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşama üzerine, 17 Şubat 1959'da Londra'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve iki gün sonra varılan anlaşmayı halkı adına imzaladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına göre Cumhurbaşkanı Rum olurken, Cumhurbaşkanı Muavini ise Türk olacaktı. Kıbrıs Türk Halkı, O'nu bir kurtarıcı olarak gördüğünden 3 Aralık 1959'da rakipsiz olarak Kıbrıs'ın ilk Cumhurbaşkanı Muavini seçti.
Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde başlattıkları saldırıların ardından oluşturulan Genel Komite'nin başkanlığını yaptı. 27 Aralık 1967 tarihinde kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi'nde başkanlığa getirildi.

Dr. Fazıl KÜÇÜK, 18 Şubat 1973 tarihinde Cumhurbaşkan Muavinliği'nden ayrılarak, yerini Rauf R. Denktaş'a bıraktı. Ancak gazetesindeki mücadeleyi sürdürerek, Halkın Sesi'ni Kıbrıs Türkü'nün davasına bayrak yapmaya devam etti. Siyaset hayatını sürdürdü. Halkın haklı taleplerini savunmaktan geri kalmadı. Dr. KÜÇÜK, 1980'li yılların başında yakalandığı hastalık günlerinde de yazılarını aralıklarla sürdürüyordu.

Dr. KÜÇÜK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını büyük bir sevinçle yaşadı. Ölümünden önce verdiği son demeçte de hastalığının geçtiğini söylüyor ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını görmesi ile hayata yeniden kavuştuğunu vurguluyordu.
Dr. Fazıl KÜÇÜK, 15 Ocak 1984 tarihinde tutulduğu hastalıktan kurtulamayarak tedavide bulunduğu Londra'da 78 hayata gözlerini yumdu. Naaşı Lefkoşa yakınlarındaki Hamitköy'de yeralan ve o güne kadar Mumcu Tepesi olarak bilinen yere gömüldü. "Anıt Mezar"ın yer aldığı bu tepeye o günden sonra Anıt Tepe adı verildi.

Not: Fazıl Küçük’ün Hayat Hikayesi nin anlatımında  KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı sitesindeki özgeçmişi esas alınmıştır.

15 Ocak’ın Önemli Olayları
1459 - Fatih Sultan Mehmet’in çok saydığı hocası Akşemseddin Göynük’te vefat etti.
1884 - İstanbul Erkek Lisesi açıldı. Okulun ilk adı "Şems-ül Maarif" idi. 1896 yılında resmi okullar arasına dâhil edildi.
1902 – Şair Nâzım Hikmet Ran doğdu.
1919 - İtilaf Devletleri tarafından işgal yarışı devam ediyor. Fransızlar bugün Şark Demiryolları yönetimini ele geçirdiler. İngiliz subayları ve memurları da Haydarpaşa İstasyonu'na el koydular
1919-İngilizler, takviyeli bir süvari tugayı göndererek Halep'teki kuvvetlerinin güvenliğini sağlamak ve yem bulmak bahanesi ile Antep Sancağı'nı işgal ettiler. 23 Ocak'ta Hükümet konağını basacaklardır.
1919 -İngiliz Savaş Bakanlığı, İstanbul,Kahire, Bağdat'taki İngiliz başkumandanlıklarına çektiği telde, yakalanıp cezalandırılmasını istediği 9 Türk komutanının adlarını bildirdi: Nuri, Mürsel, Yakup Şevki, Nihat, Ali İhsan, Fahrettin, Galip, Yemen'de 7. Kolordu Komutanı Tevfik Paşalar.
1920 - Bakanlar Kurulu, İngiliz, Fransız ve İtalyan uyruklulara uygulanan yargılama usulünün Amerikan uyruklularına da uygulanmasını kabul etti. Buna göre, bir Amerikalı hakkındaki davaya Amerikan Konsolosluğu'na haber verilmeden başlanamayacak, halen görülmekte olan davalar ertelenecek.
1920- Mustafa Kemal'in kolordulara haber alma raporu: Ateşkesten sonra İstanbul'a Amerika'dan 250.000 Rum ve Ermeni gelmiş. Rumlar bir askerlik şubesi kurmuşlar.
1921- Çerkez Ethem'den kopan kuvvetlerin Hükümet'e sığınmaları devam ediyor.  ikinci taburu bugün Güney Cephesi birliklerine katıldı.
1922- İngiliz Yüksek Komiseri Rumbold'un Dışişleri'ne raporu: Ankara yöneticileri Misak-ı Milli'de direniyorlar. Daha azını kabule yanaşmazlar. Barış şartlarını Padişah'a önerelim.
1924 - İzmir'de harp oyunları yapıldı.
1932 - Samsun'da Mustafa Kemal Paşa'nın, Anadolu'ya ayak bastığı yerde dikilen Onur Anıtı açıldı.
1940 - Ankara Radyosu Fransızca, Yunanca, Farsça ve Bulgarca haber yayınına İngilizceyi de ekledi.
1945 – Ressam Sami Yetik öldü.
1949 - İmam Hatip Liseleri açıldı.
1952 - Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'na (NATO) girişini onayladı.
1958 - İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, İstanbul'da 40000, Ankara'da 45000, İzmir'de ise 4500 gecekondu var.
1964 - III. Londra Konferansı toplandı. Birleşik Krallık, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Hükümetleri ile Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderleri katıldı.
1984 – Kıbrıs’ın İlk Türk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fazıl Küçük vefat etti
1987 - Başörtüsü yasağı nedeniyle Erzurum İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Dekanlığı işgal etti; Konya'da 122 öğrenci sınavları boykot etti; Bursa'da öğrenciler protesto telgrafı çekti.
1989 - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanlığına Bülent Ecevit seçildi.
1991 - Sosyalist Birlik Partisi (SBP) kuruldu; Sadun Aren Genel Başkanlığa getirildi.
1993 - Serik Tepesi'nde bulunan PKK kamplarına operasyon düzenlendi, yaklaşık 150 PKK militanı öldürüldü.
1996 - Güçlükonak Katliamı: Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylü bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılarak katledildi.
1996 - Yayınına uzunca bir süre ara vermiş olan Son Havadis gazetesi, yeniden çıkmaya başladı.
1997 - Basında promosyonu yasaklayan yasa TBMM'de kabul edildi.
2007 - Tiyatro sanatçısı Lale Oraloğlu vefat etti
2011 - Türk Telekom Arena Galatasaray ve AFC Ajax arasında oynanan dostluk maçıyla açıldı.
https://evelzamanizinde.blogspot.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum