SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN EN KALICI ÇÖZÜM?

SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN EN KALICI ÇÖZÜM?
19 Temmuz 2020 - 16:52

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council tarafından düzenlenen, “Türkiye’nin Mülteci Dayanıklılığı” başlıklı online panele katıldı ve Türkiye’nin mültecilere ev sahipliği yapmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kıran, Suriyeli mülteciler için en kalıcı çözümün onların ülkelerine güvenli, gönüllü ve saygın biçimde geri dönmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.

“TÜRKİYE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR, MÜLTECİLERE 40 MİLYAR DOLARA YAKIN HARCAMA YAPTI”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Claudio Tomasi ise Türkiye’nin şu ana kadar mülteciler için 40 milyar dolara yakın harcama yaptığına vurgu yaparak “Türkiye, mültecilerin adaptasyonu konusunda örnek teşkil ediyor ve rekor seviyede Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.” dedi.

“MÜLTECİLER EV SAHİBİ ÜLKENİN EKONOMİSİNE KATKI YAPMALI”

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, mülteciler için yaşamlarını sürdürme, kendine yeterlilik konularında fırsatlar sunulması gerektiğini anlatarak, mültecilerin ev sahibi ülkelerin ekonomisine katkı sunmasına da olanak sağlanması gerektiğini söyledi.
“Suriyelilere ve ev sahibi ülkelere yardım çabalarımızı iki katına çıkarmanın zamanıdır.” diyen Kıran, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm ülkeler için yeni sınamalar getirdiğini söyleyerek, salgının Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi ülkelerin de yükünü artırdığına dikkat çekti.

“TÜRKİYE KORONAVİRÜS SÜRECİNDE DE MÜLTECİLERE KAPSAYICI YARDIMINI SÜRDÜRÜYOR”

Kıran, Kovid-19’un yarattığı zorluklara rağmen Türkiye’nin mültecilere kapsayıcı biçimde yardımını sürdürdüğünün altını çizerek, “Güçlü sağlık sistemimiz sayesinde Suriyeli ve diğer mültecilere ücretsiz tıbbi destek ve diğer temel hizmetleri sağlıyoruz.” dedi.

Mülteci çocukların eğitiminin öncelikli konuları arasında olduğunu belirten Kıran, Türkiye’de 685 bin Suriyeli okul çağındaki mültecinin eğitimine devam ettiğini belirtti.

SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN EN KALICI ÇÖZÜM?

Kıran, “Suriyeli mülteciler için en kalıcı çözüm, onların ülkelerine güvenli, gönüllü ve saygın biçimde geri dönmelerini sağlamaktır.” diyerek, Türkiye’nin terörle mücadele operasyonlarıyla Türkiye’deki 400 binden fazla Suriyelinin güvenli biçimde ülkesine dönebildiğini anımsattı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr/haberler/disisleri-bakan-yardimcisi-kiran-suriyeli-multeciler-icin-en-kalici-cozum/225710/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum