Sibirya'da Bulunan 90 Bin Yıllık Kemiklerin İlk Hibrit İnsana Ait Olduğu Anlaşıldı!

90 bin yıl önce yaşamış bir kız çocuğuna ait kemikler, anne ve babasının iki farklı insan türünden olduğunu ortaya koydu.

Sibirya'da Bulunan 90 Bin Yıllık Kemiklerin İlk Hibrit İnsana Ait Olduğu Anlaşıldı!
14 Mart 2020 - 20:22

Altay Dağlarındaki Denisova mağarasında 2012 yılında bulunan 90 bin yıllık bir denisovalıya ait kemik parçası uzmanlar tarafından detaylı incelendi. İncelemeler sonrası kemiğin 13 yaşlarındaki bir kız çocuğunun parmak kemiğinin bir parçası olduğu anlaşıldı.

F: Thomas Higham/University of Oxford
Denisovalı kıza ait kemik parçasının farklı açılardan görünümü

90 bin yaşındaki kız çocuğuna Denny ismi verildi. Araştırmalar derinleştikçe Denny ile ilgili hayret verici bir bir gerçek ortaya çıktı. Denny bilinen ilk hibrit yani melez insandı. Yapılan genetik analizler annesinin neandertal, babasının ise denisovalı olduğunu ortaya koyuyordu. Böylelikle Denny %50 denisovalı, %50 neandertal genine sahip ilk hibrit insan olarak kayıtlara geçti.

Denny’nin nasıl göründüğüne dair ilüstrasyon / John Bavaro

Neandertaller ve Denisovalılar Kimdir?

Evrim bilimine göre zaman içerisinde dünyada farklı insan türleri yaşamıştır. Modern çağın günümüz insan türü Homo Sapiens olarak adlandırılıyor. Neandertal insanı ise günümüzden 200 bin yıl kadar önce yaşamaya başlamış ve 28 bin yıl önce soyları henüz anlaşılamayan nedenlerle tükenmiş tarih öncesi insan türüdür. İsmini, fosillerinin ilk bulunduğu yer olan Almanya’nın Düsseldorf şehri yakınlarındaki Neander vadisinden almıştır. Avrupa ve Orta Asya’da iskeletlerine sıkça rastlanmıştır. Modern insana göre en büyük farkları geniş kafatası yapılarıdır. Ayrıca daha kısa boya ve daha büyük vücuda sahiptirler.

Kafatası karşılaştırmaları

Denisova insanı fosiline ise ilk olarak 2010 yılında Altay Dağlarında Denisova mağarasında rastlanmıştır. Yapılan DNA analizi kesinlile farklı bir insan türü olduğunu göstermiştir. Yaklaşık 40 bin yıl kadar önce Sibirya’da yaşamıştırlar. Bugüne kadar çok az kalıntı bulunan bu tür üzerindeki araştırmalar günümüzde devam etmektedir. Bugün, sapiens olarak adlandırılan modern insanlar, neandertaller ve denisovalıların aynı anda yaşadığı ortak bir dönem olduğu ve birbirleriyle çiftleştikleri biliniyor.

Kaynak: Archaeology World

https://antikyazar.com/sibiryada-bulunan-90-bin-yillik-kemiklerin-ilk-hibrit-insana-ait-oldugu-anlasildi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum