Dünya'nın En Küçük Dinozoru, 99 Milyon Yıllık Bir Kehribarın İçinde Bulundu!

Gagası dahil 1,5 cm kafaya sahip olan ve tüm boyutu maksimum 5 cm olarak tahmin edilen kuş benzeri hayvan, uzmanlar tarafından modern kuşlara evrilen dinozor grubu içinde değerlendirildi.

Dünya'nın En Küçük Dinozoru, 99 Milyon Yıllık Bir Kehribarın İçinde Bulundu!
14 Mart 2020 - 20:20

Myanmar’da bulunan ve ilk kez karşılaşılan kuş benzeri dinozor türüne Oculudentavis khaungraae ismi verildi. Bir ambere dönüşmüş reçinede yaklaşık 99 milyon yıldır hapsolmuş olan kuş benzeri dinozor kafası detaylı incelemenin yapılması adına oldukça iyi korunmuş olarak günümüze ulaşmıştı.

F: Lida Xing
Ambere hapsolmuş fosil

Kertenkele benzeri göz yapısı ve ağzındaki tahmini 100 kadar dişiyle uzmanları kendine hayran bırakmayı başaran bu fosil yaşarken muhtemelen 1-2 gram ağırlığında 4-5 cm uzunluğundaydı. Minicik yapısına rağmen yırtıcı grubuna sokulan minik kuş benzeri dinozor, muhtemelen küçük böcekler ve omurgasız canlılarla besleniyordu. Kanatları var mıydı ve uçabiliyor muydu henüz bilinmiyor.

F: Han Zhixin
Gerçekte nasıl göründüğüne dair ilüstrasyon

Uzmanlar her geçen gün bulunan yeni bilgiler ışığında dinozorların dünyasındaki çeşitliliğin bilinenden çok daha fazla olduğunu düşünüyor. Uzmanların, boyut ve ağırlık olarak günümüzde yaşayan bir sinek kuşu türü olan, Küba’da yoğunca görülen dünyanın en küçük kuşu ünvanına sahip arı sinek kuşu türüne benzettiği bu yeni türün, bazı dinozor türlerinin kuşlara evrimleşmesini anlamaya yardımcı olacağına inanılıyor.

F: Lida Xing
Fosilin bilgisayarlı tomografi taramasındaki görüntüsü

Kaynak: Cosmos Magazine

https://antikyazar.com/dunyanin-en-kucuk-dinozoru-99-milyon-yillik-bir-kehribarin-icinde-bulundu/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum