Şehit edilen diplomatlarımız

16 Şubat 1976 tarihinde Türkiye'nin Beyrut Büyükelçi Başkatibi Oktar Cirit, Ermeni terör örgütü eliyle şehit edildi. 1973'ü izleyen yıllarda onlarca diplomatımız, kamu görevlimiz, onların aileleri ve yakınları sistematik şekilde hedef alındı. Sidney'den Viyana'ya, Lizbon'dan Atina'ya büyük çoğunluğu ASALA terör örgütünün saldırıları sonucu onlarca Türk yetkili hayatını kaybetti.

Şehit edilen diplomatlarımız
17 Şubat 2019 - 20:51

1970'li ve 1980'li yıllarda ASALA, yurt dışında görev yapan Türk diplomatlarına karşı silahlı ve bombalı saldırılar düzenledi. Çok sayıda Türk diplomat ve görevli şehit oldu. Terör örgütü, o dönemde 21 farklı ülkede, Türk büyükelçiliklerine ve temsilciliklerine 100'den fazla silahlı saldırı düzenlemişti.

Terör kurbanı ilk büyükelçimiz: Daniş Tunalıgil

1948 yılında Roma Büyükelçiliği Başkâtipliğine atanan Tunalıgil, kısa bir süre sonra Elçilik Müsteşarlığına yükseldi. 1953 yılında Moskova Büyükelçiliği Müsteşarlığına atandı. Dört yıl bu görevde kaldıktan sonra Birinci Daire Genel Müdürü olarak Merkez'e döndü. Çok genç yaşta, 45 yaşında 1960'da Amman'a Büyükelçi olarak atandı. 1964 yılında Belgrad Büyükelçiliğine, 1970 yılında Lahey Büyükelçiliğine ve nihayet 1973 yılında Viyana Büyükelçiliğine atandı. 22 Ekim 1975 günü, makineli tüfekli üç terörist Viyana Büyükelçiliğine girerek, Daniş Tunalıgil'i şehit ettiler. Daniş Tunalıgil terör kurbanı ilk büyükelçimizdir.

 

Mehmet Baydar

Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ile Konsolos Bahadır Demir 27 Ocak 1973 tarihinde Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edildi. Bu saldırı yeni bir Ermeni terörü dönemi başlatarak, diasporanın aşırı çevrelerine ilham verdi. Bu olayın ABD basınında yer alması, davalarının dolaylı bir şekilde propagandalarını yapmak ve siyasi amaçlara ulaşmak için şiddet kullanmak geleneğine sahip olan Ermenilere davalarının dünya çapında duyurulması için Türk diplomatların öldürülmesi fikrini aşıladı.

Kemal Arıkan

Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları veya Ermeni Soykırımı için Adalet Komandoları (ESAK) (İngilizce: Justice Commandos of the Armenian Genocide (JCAG) tarafından28 Ocak 1982'de aracıyla kırmızı ışıkta beklerken Başkonsolos Kemal Arıkan'ı katledildi.

https://www.yenisafak.com/tarih/sehit-edilen-diplomatlarimiz-3446843

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum