Rusya tarihi Zengezur hatasını düzeltmeye mi hazırlanıyor?

Ermenistan, Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını ortadan kaldırmazsa, tarihi adaletin tesisi için gerekli koşulları yaratmış olacak; ilginç bir gelişme; Siyasi analistlerden önemli açıklamalar

Rusya tarihi Zengezur hatasını düzeltmeye mi hazırlanıyor?
21 Haziran 2024 - 10:10
Rusya ile Ermenistan arasında yeniden soğuk rüzgarlar esmeye başladı. Nikol Paşinyan'ın Rusya ziyareti ve Başkan Putin ile görüşmesinin ardından ilişkilerde normalleşme ortamı yaratıldı ancak Fransa'nın devreye girmesi gerilimi yeniden tetikliyor.
Özellikle Fransa'nın Ermenistan'a silah satmaya devam etmesi, üstelik Fransız ordusunu Kafkasya'ya getirme planı Rusya'nın Ermenistan'a olan öfkesini artırıyor. Üstelik Erivan'ın CSMT toplantılarını boykot etmesi Kremlin'in sabrını yıpratıyor.  
Bu arada kuzeyden yeni bir açıklama geldi. "Moskova yetkilisi, Erivan'ın, CSTO platformunun bölgesel güvenliğin sağlanması konularında her türlü işbirliği fırsatı yarattığını anlamasını bekliyor." Musavat.com yabancı ajanslara atıfta bulunarak, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin'in, Ermenistan KGAÖ'nün bu yıl 21 Haziran'da Almatı'da yapılacak Dışişleri Konseyi toplantısına katılmamasına bu sözlerle tepki gösterdiğini bildirdi. Galuzin, "Ermeni ortaklarımızın, bölgesel güvenliği sağlamanın en etkili yönteminin bölge devletleri arasındaki işbirliği olduğunu ve KGAÖ platformunun bunun için her türlü fırsatı yarattığını anlamalarını bekliyoruz" dedi.
 Böyle bir durumda Rus uzmanlar da Ermenistan'ın yanlış politikasının kendisine pahalıya mal olacağından bahsediyor. "Rusya karşıtı bir ülke haline gelen Ukrayna, Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporozhye ve Kherson bölgelerini kaybetti. "Rusya karşıtı hale gelen Ermenistan, en azından Zangezur'u (Batı Zangezur - ed.) kaybedecek." "Yeni Müsavat"ın haberine göre, tanınmış Rus siyaset uzmanı ve danışmanı, "Milli Savunma" dergisinin genel yayın yönetmeni Igor Korotchenko, bunu Facebook sayfasında yazdı. Aslında Azerbaycan'ın artık Batı Zengezur'a değil, Zengezur koridoruna ihtiyacı var. Hargah Nahçıvan'la kara bağlantımızın neden ve ne zaman kesildiği uzun zamandır biliniyor. Batı Zengezur, halkımızın iradesi dışında Bolşevikler tarafından zorla Azerbaycan'dan koparılarak Ermenistan'a katılmıştır. Ancak Bakü her zaman uluslararası hukuka saygı duyuyor ve bu sorunun barışçıl çözümünden yana. Öte yandan Ermenistan'ı Ukrayna'ya, Azerbaycan'ı da Rusya'ya benzetmek ne kadar doğru? Yoksa Rusya Zengezur konusunda tarihi hatasını düzeltmeye mi hazırlanıyor?
Uzmanlarımızın konuyla ilgili ilginç görüşleri ve analizleri var.
Elçin Mirzabaylı: Azerbaycan bölgeye kalıcı barışın getirilmesi için tüm imkanları kullanıyor - AZERTAC
 Elçin Mirzabaylı 
Siyasi yorumcu Elçin Mirzabeyli, "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Rus uzmanların ve siyasi yorumcuların çoğu durumda süreçleri Ukrayna'da devam eden savaşın ve elbette enformasyon savaşının bir parçası olarak ele aldıklarını söyledi: "Bu konuda saygıdeğer yetkililerin görüşleri Igor Korotchenko'yu daha çok hedef kitleye yönelik bir mesaj veya propaganda unsuru olarak görüyorum. Tarihsel açıdan bakıldığında sadece Doğu Zangezur değil, bugünkü Ermenistan Cumhuriyeti topraklarının tamamı Azerbaycan halkının topraklarıdır. Sadece Ermenistan değil, Ermeni toplumu bile bu coğrafyada yoktu. Erivan Hanlığı'nın işgalinden sonra bu bölgede Erivan Valiliği kurulmuş, Rus İmparatoru II. Aleksandr'ın emriyle etnik temizlik politikası uygulanmış ve Ermeni nüfusu Türkiye, İran'dan bölgeye taşınmıştır. ve diğer ülkeler. Konuya, Rusya Federasyonu'na bağlı Rusya İmparatorluğu'nun "hatalarının düzeltilmesi" bağlamında yaklaşırsak, o zaman sadece Doğu Zengezur değil, "Ermenistan" olarak adlandırılan ülkenin toprakları da bir bütün olarak yani Ermenistan'ın bir kısmıdır. tarihi Erivan Hanlığı Azerbaycan'a birleştirilmelidir. Yani Erivan Hanlığı topraklarının işgali ve ilhakının siyasi ve hukuki sonuçları ortadan kaldırılmalıdır. Ancak görüldüğü üzere Azerbaycan'ın tarihsel süreçlere farklı bir bakış açısı vardır ve ülkemiz devletlerarası ilişkilerde uluslararası hukukun norm ve ilkelerini tercih etmektedir. 
E.Mirzabeylin'e göre Ermenistan'ın Ukrayna ile karşılaştırılması tamamen saçmadır ve tarihsel ya da hukuki gerçeklerle hiçbir ilgisi yoktur: "Ben konuyu Rusya-Ukrayna ilişkileri bağlamında tarihsel düzeyde değerlendirmekten uzağım. Ruslar ve Ukraynalılar aynı halkın temsilcileri ve aynı kişilerin kurduğu devletin mirasçılarıdır. Artık kimin daha az, kimin daha çok, kimin daha çok hakka sahip olduğuna kendileri karar versinler ki yapmaya çalışıyorlar. Ama biz Slav ailesine mensup değiliz ve kurduğumuz devletlerde kimsenin payı yoktur. Tarih boyunca, sadece Azerbaycan topraklarıyla değil, Güney Kafkasya'nın tamamıyla hiçbir ilişkisi olmayan Ermenilerle ne ortak bir devletimiz, ne de ortak mülkiyetimiz olmuştur. Biz Azerbaycanlılar, Türkler ve Ermeniler arasında zihinsel olarak Hazar'dan tarihi Mezopotamya'ya kadar bir mesafe var. Öte yandan modern uluslararası hukuk bağlamından yaklaşırsak, tarihi tarihe bırakırsak Ukrayna, Ermenistan'ın aksine saldırgan değildir. "Ermenistan, Azerbaycan'ın tarihi ve uluslararası alanda tanınan topraklarını yaklaşık 30 yıl boyunca işgal etmiş olup, Azerbaycan Ordusunun yiğitliği, yiğitlerimizin kanı ve canları pahasına işgal sona erdirilmiştir." Analist, Rusya'nın yakın ve büyük komşumuz olduğunu ve komşumuz olarak kalacağını kaydetti: "İlişkilerimizin karşılıklı saygıya dayalı üst düzeyde olması hem halklarımızın hem de devletlerin çıkarınadır. Azerbaycan devleti, Azerbaycan halkının bakış açısı, kültürü ve ahlakının yarattığı bir devlettir. Nasıl ki milletimizin bireyleri komşularına karşı her zaman samimi ve dürüst davranmışsa, devletimiz de bu yüksek vasıfların taşıyıcısı olarak geleneğini sürdürmektedir. Igor Korotchenko'nun yaklaşımına diğer meslektaşlarımın görüşlerinde de rastladım, yanlış ve tehlikeli buluyorum. Kanaatimce Rus uzmanların geçmişte yaşanan süreçlerden belli sonuçlar çıkarması gerekiyor ve olaylara sadece kendi çıkarları ve yetenekleri çerçevesinde değil, karşılıklı çıkar ve samimiyet ilkesiyle yaklaşmaları daha iyi olur. ittifak."
Coronavirüse yakalanan Sahib Memmedov taburcu edildi: "Hastaneye çok ciddi hastalar geliyor"
Sahib Memmedov
Sosyal Araştırmalar Merkezi İcra Direktörü Sahib Mammadov da Igor Korotchenko'nun Azerbaycan'ın dostu olduğuna inanıyor ve ülkemize yönelik objektif duruşuyla dikkat çekiyor: "Yine de Rus devletinin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor ve öyle de yapmalıdır. Bu nedenle onun görüşleri, Rusya'nın Ermenistan'ı Rusya karşıtı bir tavır almaktan caydırmaya yönelik politikasıyla tutarlıdır. Yani Ermenistan Rusya ile ittifakını bırakırsa bu onun için kötü olur, hatta topraklarını bile kaybeder. Zengezur Azerbaycan'ın tarihi topraklarıdır. Son tehcire kadar Azerbaycanlılar bu bölgelere yerleştiler. Ancak tarihi bir adaletsizlik yaşandı ve artık o bölgeler Ermeni devletinin toprakları sayılıyor. Tarihsel adaletsizliğe rağmen Azerbaycan, devletlerin toprak ilkesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun ilkelerine saygı duyan bir devlet olarak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce var olan sınırlar içerisinde Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımaya hazır olduğunu söyledi. Elbette Ermenistan Azerbaycan'a karşı toprak iddialarını sürdürürse, Azerbaycan topraklarını yeniden işgal etmek niyetindeyse, bağımsızlık ilanına ve anayasaya yansıyan Azerbaycan ve Türkiye'ye yönelik toprak iddialarını bu belgelerden çıkarmazsa, o zaman Azerbaycan karşı önlem alabilir. 
S. Memmedov, Azerbaycan'ın hâlâ Zengezur Koridorunun açılmasını talep ettiğini belirterek, "Birçok kez belirttiğimiz gibi, Azerbaycan devletinin kendi topraklarından başka bir toprak olan Nahçıvan'a serbestçe geçişini engellemesi, onun sınır ötesi bir koridora sahip olacağı anlamına gelmiyor. Koridorun toprakları üzerinde yargı yetkisi." Azerbaycan bile bu yolların mülkiyet hakkını talep etmiyor, yani uluslararası hukukta uygulanan irtifak yöntemini, yolların geçtiği toprakların ipotek edilmesini talep etmiyor. Yolun engelsiz kullanılması ve geçiş ücretinin ödenmesi yoluyla yolcuların, malların ve araçların denetimsiz olarak güvenli geçişini sağlamayı gerektirir. STM temsilcisi ayrıca, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışma ve savaşları Rusya-Ukrayna çatışmasıyla karşılaştırmanın pek yerinde olmadığını, bu durumda karşılaştırmanın Rusya'nın lehine olmayacağına da inanıyor: "Azerbaycan'ın kaybedilen tarihi toprakları yalnızca Rusya'dan ibaret değil. Zangezur. Ancak hiçbir devlete karşı toprak iddiamız yok. Ermenistan başka bir konudur. Eğer iddialarından vazgeçmezlerse tutumumuz değişebilir."
Fransa'nın kışkırtma politikası, Ermenistan'ı yeni bir savaş başlatmaya teşvik etmesi, bu ülkeye CAESAR kundağı motorlu topçu birlikleri gönderilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanması ve Fransız ordusunun Ermenistan'da konuşlandırılmasına ilişkin tartışmaların başlatılması, tırmanma riskini artırıyor. Barışa sınır çizmeye yönelik provokasyonlar Azerbaycan'ı sert tedbirler almaya zorlayabilir. Somutlaştırırsak, Ermenistan Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını ortadan kaldırmazsa, tarihi adaletin tesis edilmesinin koşullarını yaratmış olacak!
Elşad PAŞASOY,
"21 Haziran 2024, Yeni Müsavat"

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum