Ramazan'da ruhumuzu doyuracak kitaplar - SALİHA SULTAN

Karar Gazetesinden Saliha Sultan Yazarlara Ramazan günlerinde ruhu doyuracak kitapları sordu.

Ramazan'da ruhumuzu doyuracak kitaplar - SALİHA SULTAN
14 Nisan 2021 - 09:54 - Güncelleme: 14 Nisan 2021 - 12:28

SALİHA SULTAN | KARAR
Yazarlara Ramazan günlerinde ruhu doyuracak kitapları sorduk. Necip Tosun Türk edebiyatının usta ismi Sezai Karakoç’un ‘Yitik Cennet’ini, Ömer Erdem mutasavvıf yazar Samiha Ayverdi’nin ikiyüzlülüğün duvarlarını yıkan romanı ‘İnsan ve Şeytan’ı tavsiye etti. Yıldız Ramazanoğlu Gai Eaton’ın ‘Tanrı’yı Hatırlamak’ kitabıyla dünyaları ayıran sınırların zihnimizden kalkacağını söylerken, İskender Öksüz ise okurları Emine Işınsu romanlarındaki manevi iklime davet ediyor.

Türk şiirinin olduğu kadar düşünce dünyasının da önemli yazarlarından Sezai Karakoç, her Ramazan ayında mutlaka okunması gereken eserlerden biri olan ‘Samanyolunda Ziyafet’ kitabında şöyle tarif eder orucu: “Bir ev nasıl yılda bir defa temizlenir, örümcek ağlarından kurtarılır, kiremitler aktarılır, sıvanır, yıkanır, onarılır ve badana edilir, yani yeni yapılmış hale getirilirse, bir ruh da, yılda bir kere böyle bir genel temizlik ve revizyon ister.”

On bir ayın sultanı Ramazan, demek ki sadece bedenin değil ruhun da yenilenmesi gereken günler. Ruhu yenilemenin en güzel yollarından biri ise elbette okumak. Yazarlara, sahur ve iftar vakitleri arasında zamanın adeta bir kaplumbağanın sırtında ilerlermişçesine yavaşladığı oruç günlerinde okunabilecek kitapları sorduk. KARAR okurları için cevapladılar.

Nahid Sırrı Örik’ten Herman Hesse’ye Emine Işınsu’dan Necip Fazıl Kısakürek’e, Ali Bardakoğlu’ndan Mevlana’ya birçok yazarın bu kitapları, Ramazan günlerinde ruhunuzu doyuracak. 

mer-erdem.jpg

İKİ YÜZLÜLÜĞÜN DUVARLARINI AŞAN BİR ROMAN 

Nahid Sırrı Örik, İstanbul Yazıları: İstanbul’da doğup büyümüş fakat onu kaybetmiş bir yazarın her bir cümlesi tecrübe, bilgi ve incelikle örülüşü. Okudukça şaşıracağımız, nostalji değir şehir fikriyle yoğurulacağımız eşsiz bir toplam. 

Samiha Ayverdi, İnsan ve Şeytan: Türkiye’nin ıskaladığı bir yazar Samiha Ayverdi. Kalbin ve iki yüzlülüğün duvarlarını aşmak için bütün ömrünü dil ile dokumuş özgün bir yazarı keşfetmek için imkan. 

Herman Hesse, Masallar: Doğunun güncelleyemediği anlatıları, yüksek duyuş, felsefi bakış ve yaratıcı kurgu ile modern dile dökülüşü. 

Salman Rushdi, Floransa Büyücüsü: Roman nedir ve nasıl yazılır fikrinin apaçık bir başyapıtı. 

yildiz-ramazanoglu.jpg

KALPLERİ AYIRAN SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇİN 

Ramazanda okunacak kitaplardan Gai Eaton, ‘Tanrı’yı Hatırlamak’ eseri batının ve İslam dünyasının literatürüne hakim mühtedi bir yazarın, dünyaları birbirinden ayıran sınırların ötesine geçen, kalplere ulaşan bir kitabı. İçine doğduğumuz için bazen farkına varamadığımız İslam’ın, insanlığın önüne serilmiş imkanlarını vaat ettiklerini anlatıyor.  

Aynur Can ve Mahmut Doğan’ın hazırladığı, Bir Şehir Kurmak (Turgut Cansever’le Konuşmalar) kitabı kendi kültür ve birikimimizi önceleyip, dünyanın tecrübesinden de yararlanarak insani şehirler kurmanın yollarını gösteriyor.

Richard C. Foltz, Frederick Denny, Azizan Baharuddin imzalı İslam ve Ekoloji-Bahşedilmiş Bir Emanet kitabı, Harvard Üüniversitesi’nde gerçekleşen ‘dünya dinleri ve ekoloji’ konferanslarından seçilmiş bir derleme. İslam, çevre ve doğa arasındaki ilişkiye dair nadide kitaplardan biri. 

skender-oksuz.jpg

KISSALARIN İZİNDEN GİDEN OKUMALAR 

Ramazan’da okunacak, dinî fakat teolojik olmayan, akademik olmayan kitap arayanlara Emine Işınsu’nun tasavvufî romanlarını tavsiye ederim. ‘Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri’ (Yunus Emre), ‘Bukağı’ (Niyazi Mısrî), ‘Hacı Bektaş’, ‘Hacı Bayram’ ve ‘Nisan Yağmuru’.

Sonuncu hâriç, her biri bir tasavvuf büyüğümüzün romanlaştırılmış hayatlarıdır ve yazar, tanınmış, güçlü bir romancıdır. ‘Nisan Yağmuru’ ise yazarın kendi esintilerine, kendi ilhamlarına dayanan bir roman. Meramını kıssalarla, hikâye ve şiirlerle anlatmak tasavvufun geleneğidir… Işınsu da bu geleneği sürdürüyor.

Edebiyat değil de teoloji arayanlar için bir kere Karar yazarı Mustafa Öztürk Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tefsirini salık veririm. Henüz ikinci ciltte. Allah tamamına erdirsin. Haddim olmayarak Ali Bardakoğlu Hoca’nın ‘Yüzleşme’ eseri de mutlaka Ramazan’da veya sonra, mutlaka okunmalı. Daha derinlere dalmak isteyenlere ise KURAMER’in ve Ankara Okulu’nun yayınlarını tavsiye edeyim. 

sezai.jpg

SEZAİ KARAKOÇ’UN ‘YİTİK CENNET’İ 

Ramazan ayında klasik, planlanmış okumalarımı yapmakla birlikte, bu manevi ayın ruhuna, atmosferine uygun okumalarım da olur. Ben her Ramazan ayında Sezai Karakoç okurum. Mesela bu ay okumayı en sevdiğim kitabı ‘Yitik Cennet’tir. Yine bu ay Necip Fazıl’ın Çöle İnen Nur’ kitabını önerebilirim. Martin Lings’in ‘Hazreti Muhammed’in Hayatı’ kitabı Ramazan ayı için iyi bir seçenek.

Mevlânâ’nın ‘Mesnevi’sinden okumalarım da bu ayın olmazsa olmazlarındandır. Yunus Emre’den, Hâfız’dan seçme şiirler okumak da ruha iyi gelir. İslam bir kitap medeniyetidir. Kitabın bu kadar merkezde olduğu az medeniyet vardır. Bu kutsal aya da kitap okumak yakışır.


Kaynak:https://www.karar.com/ramazanda-ruhumuzu-doyuracak-kitaplar-1612715


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum