PRİŞTİNE'DEKİ 15. ASIRDAN KALMA TÜRK MİRASI CAMİ RESTORE EDİLİYOR

PRİŞTİNE'DEKİ 15. ASIRDAN KALMA TÜRK MİRASI CAMİ RESTORE EDİLİYOR
20 Temmuz 2020 - 13:49

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kosova Cumhuriyeti İslam Birliğinin işbirliğiyle, Kosova’nın başkenti Priştine’nin eski bölümünde yer alan ve caminin adını taşıyan Pirinaz Mahallesi’ndeki 1470 yılında yani 15. asırda inşa edildiği kabul edilen Piri Nazir Cami’nin restorasyonu ve konservasyon çalışmaları başladı.

DÜNYA SAVAŞI YILLARINDAN SONRA HURDA DEPOSU YAPILDI

1922 yılına kadar beş vakit namazın kılındığı Piri Nazir Cami ve hemen yanında bulunan ve hafızlar ile diğer dini görevlilerin yetiştiği medrese ve sübyan mektebi eski Yugoslavya Krallığı tarafından kapatıldı. İki sene sonra açılan cami, yine İkinci Dünya Savaşından (1945) sonra bir kez daha kapatılarak birkaç sene hurda deposu olarak kullanıldı.

Kosova İslam Birliği’nin girişimiyle ve cami cemaatin maddi yardımıyla tadilatın yapıldığı cami 1980 yılında tekrar ibadete açıldı. 1995 yılında camide bir kez yüzeysel bir restorasyon ve tadilat çalışmaları ile avlu düzenlemesi yapıldı.

OSMANLI-TÜRK MİRASI CAMİ GASP EDİLDİ

Osmanlı-Türk kültür mirası bu camide aslına uygun yapılacak restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yanı sıra caminin bulunduğu avluda işbirliği anlaşması kapsamında Hıfz Enstitüsü’nün de inşa edilmesi öngörüldü. Ancak avlunun yaklaşık yarısının (yaklaşık 10 ari) gasp edilmesi nedeniyle ve gaspçılar tarafından avlunun iade edilmesi için dava hala mahkemede görülmeye devam ettiği için şimdilik yalnız cami ve minare restorasyonu ile konservasyonunun yanı sıra camideki son cemaat yeri ile avludaki bir şadırvan inşa edilecek ve avlu düzen içine alınacak.

Çalışmalar Priştine Kültürel Miras Bölge Merkezi, Türkiye Genel Vakıflar Müdürlüğü ve Kosova İslam Birliği tarafından denetlenecek.

Hafızlık Enstitüsü’nün inşası dahil, iki yıl içerisinde çalışmaların sona ermesinin öngörüldüğü projenin maliyeti 1.000.000 Euro olacak.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr/haberler/pristine-deki-15-asirdan-kalma-turk-mirasi-cami-restore-ediliyor/226203/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum