Pele'nin hayatı

Azerbaycan'da yayın yapan Musavat gazetesinde yayınlanan yazı: "Gezegendeki en ünlü adamın hayatı ve şöhreti - futbolcu Pele"

Pele'nin hayatı
09 Ocak 2023 - 13:40
İlham Cemiloğlu
Dünya futbol tarihinde bir olay olarak hatırlanacak. Yaşarken "efsane" unvanını kazanan Pele'nin kayıtlarını ve göstergelerini güncellemesi muhtemelen uzun yıllara ihtiyaç duyacak ve bunu tekrarlamak pek de mümkün olmayabilir.

Gazetecilerin "ikinci bir Pele doğar mı" sorusuna yanıt verirken, "Annemle babam çocuk yapmayı bıraktı..."
Kendini fark ettiğinden beri hayatını futbola adayan Pele'nin hayatı, futbol dışındaki olaylar açısından da zengindi. Musavat.com, "Futbolun Kralı" hakkında en ilginç gerçekleri sunar:
Futbolcu-Pele-4.jpg (166 KB)
1. 1940'ta Brezilya'nın Tres Corasoins kentinde doğan Pele (gerçek adı Edson Arantes du Nasimentu) babasıydı. Pele'nin babası da profesyonel futbolcu olarak il takımlarında forma giydi. Ciddi bir sakatlık geçirdikten sonra spor kariyerini durdurdu ve bir hastanede sağlık görevlisi olarak çalıştı.
2. Pele 7 yaşındayken resmi bir futbol turnuvasında yeşil sahalara çıktı. 15 yaşında "Santos" kulübünün ana takımına davet edildi.
3. Pele ilk kez çocuklar futbol turnuvasına katılamadı. Ailesi ona bedava ayakkabı alamazdı. Daha sonra Pele bu olayı sık sık hatırladı.
pele-v-matche-za-santos.jpg (119 KB)
4. Anketlere göre Pele'nin adı defalarca dünyanın en popüler insanları listesine girdi. Politikacılar bile bu popülariteyi dile getirdiler. Amerika Birleşik Devletleri'nin 40. başkanı, ünlü futbolcunun popülaritesini Pele ile ilk görüşmesinde kabul etti: "Ben Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan. Ve tanıtıma ihtiyacın yok. Bütün dünya Pele'nin kim olduğunu biliyor..."
5. Dünyanın birçok tanınmış devlet adamı "Futbolun Kralı"na olan ilgisini gizleyemedi. Devlet başkanları onunla fotoğraf çektirmekten, sohbet etmekten büyük keyif alıyorlardı. İran Şahı özellikle Pele hayranıydı. Pele ile buluşmak için 3 saat hava alanında bekledi.
6. Ailenin maddi durumu zor olduğu için Pele küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladı. Pele, kunduracı atölyesinde kazandığı tüm parayı ailesi için harcadı.
Maradona_pele_elgrafico.jpg (261 KB)
7. Pele, futbol kariyeri boyunca ne Santos kulübünde ne de milli takımda takım kaptanı olarak sahaya çıkmadı. 1990'da Mikan'da dünya takımının Brezilya takımına karşı oynadığı maçta takım kaptanı olarak sadece bir kez yer aldı.
8. 1967-70 Nijerya iç savaşı sırasında karşıt taraflar iki günlük ateşkes ve barış ilan etti. Ülkenin içinde bulunduğu gergin ortamda Nijeryalılar, Pele'nin oynadığı bir futbol maçını izlemeyi daha önemli görüyordu. Taraflar, karşılaşmayı statta huzurlu bir şekilde izledi.
9. Pele, 82 yıllık hayatında sosyal aktivitesiyle de öne çıktı. 1990'da gazetecilere cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacağını söyledi. Ancak 1994 seçimlerinin arifesinde Pele fikrini değiştirdi.
10. 1995-1998'de Pele, Brezilya Gençlik, Spor ve Turizm Bakanı olarak çalıştı.

volga.jpg (133 KB)
11. 2013 yılında Brezilya'da Pele hakkında "1283" adlı bir kitap yayınlandı. Kitap adını bir futbolcunun attığı gol sayısından alıyor. "1283" kitabının ağırlığı 15 kg'dır. 500 sayfalık kitap, Pele'nin kariyeri hakkında 500 fotoğraf ve 1.283 makale içeriyor. Kitabın her sayfası Pele tarafından imzalandı.
12. Birçok ünvana sahip olan Pele'ye en yüksek ödül, Brezilya Eğitim Bakanlığı tarafından kendisine verilen fahri dereceydi. Onunla ilgili “Ben Pele” kitabı çıktıktan sonra harfleri bilmeyen binlerce Brezilyalı bile bu kitabı okumak için alfabeyi öğrendi. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu halk eğitimi alanında büyük bir başarı olarak değerlendirdi.
_115016002_26158a54-ed02-4f3f-8bcd-3be532778e14.jpg (123 KB)
 
13. Pele sinema oyuncusu olarak kendini kanıtladı ve birkaç filmde rol aldı. Rol aldığı en popüler film ise 1981 yapımı “Zafere Koşuyor” filmi oldu. Film, Alman faşizmine karşı savaşan müttefik ülkelerin savaş esirleri ile Hitler'in yarattığı esir kamplarının çalışanları arasında geçen bir futbol maçını anlatıyor. Ana rolü, savaş esirleri takımının kalecisi Sylvester Stallone oynadı ve Pele, takımın forvet oyuncusu rolünü oynadı. Pele'nin akrobatik tepeden golü, filmin en ilginç sahnelerinden biri olarak kabul ediliyor.
14. Pele, Avrupa futbol kulüplerinden defalarca yüksek ücretler karşılığında davet almasına rağmen bu davetlerin hiçbirini kabul etmedi. Pele, 1970 yılında New York "Cosmos" takımıyla yalnızca bir kez sözleşme imzaladı. Buna menajerinin oyuncuyu kandırması ve onu mali açıdan zor duruma sokması neden oldu.
Futbolcu-Pele-1.jpg (275 KB)
15. Tanınmış şirketler, Pele ile ürünlerinin reklamını yapmak için çok para harcadı. Kahve, diş macunu, spor kıyafetleri, alkolsüz içecekler vb. ürün reklamlarında yer almak oyuncunun kişisel bütçesini zenginleştirdi. Pele'ye yüksek bir ücret teklif edilmesine rağmen alkollü içki ve sigara reklamlarını reddetti.
İlham Cemiloğlu, Musavat.com
Yayın linki: https://www.musavat.com/news/planetin-en-meshur-adami-futbolcu-pelenin-heyati-ve-sohreti_946775.html

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum