Ortadoğu'da yazılan bir Alman senaryosu

İstanbul Modern’in Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisinde yedi film Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Seçkide, Alman istihbaratının ABD’nin 2003’te Irak işgalindeki rolünü gerçek hikâyesinden sinemaya uyarladığı ‘Kod Adı Curveball’ filmi öne çıkıyor.

Ortadoğu'da yazılan bir Alman senaryosu
28 Kasım 2020 - 19:35 - Güncelleme: 28 Kasım 2020 - 21:42

SALİHA SULTAN / KARAR GAZETESİ

İstanbul Modern Sinema’nın Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle düzenlediği Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi 12’nci yılını Alman sinemasının fantastik hikayelerden şehir efsanelerine uzanan bir seçkiyle kutluyor. Türkiye’de ilk kez gösterilecek 7 yapımın yer aldığı ‘Kayıp Masallar’ adlı seçki, sinemaseverlerle ise çevirimiçi buluşacak.

Seçkide yer alan bazı filmler masal gibi bir ton taşırken, bazıları gerçek olaylardan yola çıkarak tarihi veya gerçekleri sorguluyor. ‘Kayıp Masallar’ seçkisinde Johannes Naber’in yönettiği, Alman hükümeti ile istihbarat teşkilatının Irak savaşındaki rolünü gerçek hikâyeden uyarlayan kara-komedi tarzındaki ajan filmi Kod Adı Curveball filmi öne çıkıyor.

Çağdaş Alman tiyatrosunun da önemli isimlerinden olan sinema yönetmeni Christoph Schlingensief’in 40 yıllık sanat kariyerini arşiv görüntüleriyle aktaran belgesel Sessizliği Yırtan Çığlık program kapsamında izleyiciyle buluşuyor. Schlingensief’in 1986 yapımı, Tilda Swinton, Udo Kier gibi oyuncuların doğaçlama yaptığı, kıyamet sonrası bir adada geçen ve dramatik fotoğraflarıyla dikkat çeken filmi Egomani de seçkide yer alan bir diğer yapım.

Geçen yıl Berlinale’de Generation Kplus bölümünün açılışını yapan, Erik Schmitt’in ilk uzun metrajı Cleo, eğlenceli bir aile filmi olarak programda yer alıyor. Filmle aynı adı taşıyan Cleo’nun fantastik macerasını anlatan yapım, izleyiciyi Berlin şehrinin 800 yıllık tarihinde renkli bir yolculuğa çıkarıyor. 6 Aralık’a kadar sürecek ‘Kayıp Masallar’ başlıklı seçkideki filmleri çevrimiçi olarak izlemek için İstanbul Modern Sinema’nın internet sitesinden kayıt olabilirsiniz.

KOD ADI CURVEBALL

Alman gizli servisi BND’nin pek iyi bir üne sahip olduğu söylenemez. Ama günün birinde bunun tersini kanıtlamak için bir fırsat çıkıverir ortaya. Sığınmacıların kaldığı bir yurdun sakinlerinden biri Saddam Hüseyin’in gizli silahlarını kendi gözleriyle gördüğünü iddia etmektedir.

İşte şimdi tüm dünyaya BND’nin ne kadar müthiş bir teşkilat olduğunu kanıtlamanın zamanı gelmiştir. Ama ne yazık ki iddiaların gerçek olmadığı kısa zamanda ortaya çıkar.

Hızla her şeyin üstünü örtmeye girişirler, ama bu arada dünya tarihini değiştirecek gelişmeler olmuştur: 11 Eylül saldırıları yaşanmıştır ve Amerikalılar bir haydut devlet arayışına girişirler. Ve akıllarına BND’nin şu Iraklı bilgi kaynağını arayıp bulmak gelir…

Johannes Naber Kod Adı Curveball’da durum komedisi unsurlarını da kullanarak güç ve iktidar uğruna gerçeklerin nasıl göz ardı edilebildiğini anlatıyor.

Gösterim Tarihi: 5-6 ARALIK 2020
Yönetmen: Johannes Naber
Oyuncular: Sebastian Blomberg,
Dar Salim, Virginia Kull

Kaynak:https://www.karar.com/ortadoguda-yazilan-bir-alman-senaryosu-1595503


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum