Öğrenme güçlüğü olan çocukların ailelerine öneriler - Alanur ÖZALP

Öğrenme güçlüğü olan çocukların ailelerine öneriler - Alanur ÖZALP
02 Aralık 2020 - 01:19

Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar kendilerini özürlü veya yeteneksiz olarak düşünürler ve kendilerini değersiz hissederler. Bazı şeyleri düşürür, eşyalarını okulda unutur, dikkatsizlikten dolayı bildikleri soruya yanlış cevap verebilirler. Böyle durumlar sonucunda Çocuğunuzun kendine olan güveninde sarsılmalar olur. Bu sarsılmaları ortadan kaldırmak için çocuğunuzun kendisini değerli hissetmesini sağlayın.

Çocuğunuzun başarabildiği işleri kendisinin görmesini sağlayın Bu işlerde çocuğunuzu destekleyin. Çocuğunuzun derslerinde başarılı olması için bir ders programı hazırlayın bu programa birlikte uygulamaya çalışın. Duruma bağlı olarak programı esnetebilirsiniz.

Uyulması gereken kuralları kesin, açık ve net olarak anlatın.

Uyulması gereken kuralların çocuk tarafından daha kolay öğrenilebilmesi için tekrar edin.

Çocuğunuzun yapması gereken işleri siz yapmamaya çalışın. Çocuğa başarısız muamelesi yapmayın. Çocuğunuza işini yapabileceği doğru ortamı hazırlayın. Deneme süresi tanıyın. Onu yaptığı işte cesaretlendirin. İşteki çabasını ödüllendirin. Olumlu yaptığı her işi içten bir övgü ile takdir edin. Övgünüz abartılı ve gerçek dışı olmamalıdır.

Çocuğunuz evin hakimi haline gelip size emirler vermemelidir. Kabul edilebilir doğru ve uygun davranışlar sergilediğinde ise desteklenmeli, övülmeli, ya da ödüllendirilmelidir.

 Tehditlerde bulunmayın. Çocuğunuzla ilişkinizde ceza en son başvurulacak yol olmalıdır.. ödül yapılan davranışa uygun olmalıdır ve istenilen davranışın hemen ardından verilmelidir. Verilen ödüller yapılan davranışla aynı ağırlıkta olmalıdır.

Aile, okul, öğretmen ve psikolog arasında sıkı bir iletişim olmalıdır. Bu işbirliği çocuğun olumluya gidişinde çok önemlidir. Tüm bu kişiler çocuğa karşı aynı dili konuşmalı ve ortak bir tavrı sergilemelidir.

Çocuğu soru sorarak konuşmaya zorlamayın, Kendiliğinden anlatıyorsa, işiniz olsa bile ara verip onu dinlediğinizde daha çok anlatacaktır. Okul hakkında bir şeyler anlatmıyor diye endişelenmeyin.

Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın. Bu tüm çocukları ürkütür, korkutur ve endişelendirir. Kendine olan güvenini zedeler.

Ödevlerini yaparken veya ders çalışırken yanında oturursanız dikkatini dağıtmasını engelleyebilirsiniz. Ödevler konusunda soruları siz okuyarak işini çabuklaştırabilirsiniz. Konular işlenmeden önce bir ön bilgi verecek olursanız derste daha rahat olacaktır.

Örnekler verin, yeteri kadar tekrarlayın, sonra da ondan yapmasını isteyin. Sabırlı olun. Onun yapabileceğini düşündüğünüz konuları daha basitinden başlayarak yaptırın. Kendine güvenini kazanmasına yardımcı olun. Çocuğunuza sağ-sol, alt-üst, ön-arka gibi kavramlarda anlamasını kolaylaştıracak yollar, yöntemler, ipuçları, benzerlikler, bağlantılar kurmasını öğretin. Yaşına göre bunları zaten bilmesi gerekir niye bilmiyor diye düşünüp ona kızmayın.

Olumlu yaklaşımlar öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

Kaynak: Öğrenme güçlüğü olan çocukların ailelerine öneriler - Alanur ÖZALP

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum