MEHMET DERİ YAZDI: "100 SORUDA DOĞU TÜRKİSTAN"

Yayın dünyamıza bu değerli eseri kazandıran Ömer Kul Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Eser, Ömer Kul Hocamızın diğer kitapları gibi dolu dolu olup kütüphanemizde bulundurmaya değer bir eser.

MEHMET DERİ YAZDI: "100 SORUDA DOĞU TÜRKİSTAN"
21 Ağustos 2020 - 11:41 - Güncelleme: 21 Ağustos 2020 - 17:05
Tanıtımını yapacağım eser, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Sayın Doç. Dr. Ömer Kul Hocamızın “100 SORUDA DOĞU TÜRKİSTAN” isimli kitabıdır.

Kitabın Adı: 100 Soruda Doğu Türkistan
Kitabın Yazarı: Doç. Dr. Ömer Kul
Yayınevi, Basım Yeri ve Yılı: Rumuz Yayınları, İstanbul 2019
Baskı Sayısı ve Sayfası: 2. baskı, 221 sayfa

Elinizdeki eserde; Doğu Türkistan Meselesine/Davasına dair Türkiye başta olmak üzere İslâm dünyasının, Türk dünyasının ve diğer dünya devletlerinin, uluslararası teşkilatların ve sivil toplum kuruluşlarının ilgi ve alakalarını değerlendirme fırsatı bulunmuştur. Bu bağlamda okuyucuya Doğu Türkistan Meselesi/Davası gerçeğinin dünü, bugünü ve yarınını derli toplu okuyabileceği bir el kitabı kazandırma hedeflenmiştir.
Eser; zengin bir akademik literatürle yazılmış olup alanında önemli bir boşluğu doldurmakta; okuyucusunun bilgi ve düşünce dünyasına ciddi bir katkı sağlamaktadır.
Kadim Türk-İslâm yurdu Doğu Türkistan’ın dünü, bugünü ve yarını hakkında yapılmış olan bu çalışmayla bir nevi Doğu Türkistan hakkında bir el kitabı hazırlama gayreti içinde olunmuştur. Aslına bakarsanız 100 Soruda Doğu Türkistan çalışmasıyla ortaya konulan her konu hakkında ciltler dolusu eser kaleme alınabilir. Takdir edilir ki irdelenen konu çok geniş ve kapsamlıdır. Bu çalışma ile okuyucunun mevzu dâhilinde genel bir kanaat edinmesi ve bilgi sahibi olması hedeflenmiştir.

Eserde, şu sorulara cevap aranmış ve cevaplar hakkıyla verilmiştir:
• Doğu Türkistanlıların temel sorunları ve talepleri nelerdir?
• Türkiye’deki Doğu Türkistan teşkilatları neye göre ayrılmıştır? Neden tek çatı, tek görüş etrafında toplanamamaktadırlar?
• Yurt dışında Doğu Türkistan mücadelesi nasıl yürütülmektedir?
• Doğu Türkistan İslam Hareketi hakkında neler söylenebilir?
• Sovyetler Birliği/Rusya Federasyonu’nun Doğu Türkistan politikası nedir?
• İnsan Hakları Örgütlerinin Doğu Türkistan raporu veya çalışmaları var mıdır?
• Doğu Türkistan’ın Türk Cumhuriyetleriyle ilişkileri nasıldır?
• Doğu Türkistan’ın stratejik olarak önemi nedir?
• Kültürel ve dinî açıdan Doğu Türkistan’da yaşananları nasıl değerlendirirsiniz?
• Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin nüfusu ne kadardır?
• Komünist Çin idaresinin, Doğu Türkistanlılara uyguladığı göç siyaseti, zorunlu kürtaj, isim değiştirme, ibadet özgürlüğünün yok edilmesi vb gibi çeşitli yaptırımlarla gözetilen amaç ve hedefler nelerdir?
Doğu Türkistan’da bugün yaşananları ve muhtemelen gelecekte yaşanacakları anlamanın yolunun meselenin tarihî arka planının bilinmesiyle mümkün olabileceği kanaatindeyiz. Bu bağlamda Çin’in bölgeyle teması, Yakub Han Ba-devlet’in iktidarı, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkileri hem Çarlık hem Sovyet Rusyası’nın hem de 1991 sonrası Rusya Federasyonu’nun bölgeyle ilişkilerine de bu çalışma ile değinilmiştir. 1911-1949 arasında Doğu Türkistan’ı genel valiler eliyle yöneten Guo-Min-Dang (Milliyetçi Çin Partisi) idaresinin akabinde Çin’de iktidara gelen Mao Ze-dong (komünist idare) döneminde yaşananların bilinmesinin de bugünkü durumu anlamada önemli bir veri olacağına inanıyoruz. Ayrıca 1949 yılında “vatan için vatandan ayrılmak” zorunda bırakılan Doğu Türkistanlıların, memleket davaları uğruna hariçte yaptıklarının gün yüzüne çıkarılması ise bizim nazarımızdan meselenin sağlıklı değerlendirilmesi adına diğer önemli bir husustur. Yine Doğu Türkistan’da komünist idare tarafından halkın dinî ve millî hassasiyetlerine karşı uygulama sahasına konulan göç siyaseti, zorunlu kürtaj gibi çeşitli yaptırımlarla gözetilen amaç ve hedeflerin bilinmesi de hâlihazırdaki durumun ve muhtemel yaşanacakların yorumlanmasını kolaylaştıracaktır.
11 Eylül saldırılarından sonra dünya devletlerince geliştirilen “teröre karşı küresel savaş stratejileri”nin dikkatle irdelenmesi de Doğu Türkistan meselesinin anlaşılması açısından faydalı olacaktır. Öte yandan radikal terör gruplarının Doğu Türkistan meselesine kimler tarafından ve ne amaçla dâhil edilmek istendiği bahsi de aydınlatılması gerekli olan bir konudur.
ABD’nin Hindistan başta olmak üzere bölge devletlerini stratejik ortak olarak ifade etmesi ve askerî işbirlikçilerini artırma yoluna gitmesi çalışmamız dâhilinde dikkate değer bir diğer ayrıntı olarak okuyucunun nazarına sunulmuştur. Çin’in Güney Çin Denizi’nde suni adalar oluşturma projesiyle gelişen ekonomik ve askerî gücünün Doğu Türkistan meselesine etkilerini bu çalışmada görmek mümkün olacaktır.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türkistan’da ortaya çıkan bağımsız Türk devletlerinin durumu, Şangay İşbirliği Örgütü’nün kurulması ve çalışma şartlarıyla gelinen son noktanın değerlendirilmesi de eserimizde Doğu Türkistan meselesi ile alakalı olarak üzerinde durulan başka bir konu olmuştur. Yine Çin’in bir iç problem olarak gördüğü Tibet, İç Moğolistan, Hong Kong, Folungong Ruhani Hareketi ve Demokratik Çinlilerin komünist rejime karşı hareketleri de Doğu Türkistan meselesinin anlaşılması adına değinilen önemli noktalardandır. Suriye iç savaşına Çin’in ilgisi, tarihî İpek Yolu’nu yeniden ihya projesi, Kazakistan üzerinden Avrupa’ya otoban yapılması projesi, Türkiye-Çin ilişkilerine Çin’in bakışı ve benzeri konular hakkında da bilgiler verilmiştir. Çalışmada bu konulara ilaveten Doğu Türkistan İslâm Hareketi ile Türkistan İslam Partisi hareketlerinin de Doğu Türkistan meselesi ile ilgileri değerlendirilmiş, DAEŞ terör örgütü ile Taliban ve El-Kaide örgütlerinin sözde Uygur cihatçılarıyla irtibatları da mercek altına alınmıştır.
Bahsi geçen konular alt başlıkları ve ilavelerle beraber ele alındığında 100 Soruda Doğu Türkistan isimli bu çalışmamızla Doğu Türkistan meselesine dair Türkiye başta olmak üzere İslâm dünyasının, Türk dünyasının ve diğer dünya devletlerinin, uluslararası teşkilatların ve sivil toplum kuruluşlarının ilgi ve alakalarını değerlendirme fırsatı bulunmuştur. Bu bağlamda okuyucuya Doğu Türkistan meselesi gerçeğinin dünü, bugünü ve yarınını derli toplu okuyabileceği bir el kitabı kazandırma hedeflenmiştir.
Yayın dünyamıza bu değerli eseri kazandıran Ömer Kul Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
Eser, Ömer Kul Hocamızın diğer kitapları gibi dolu dolu olup kütüphanemizde bulundurmaya değer bir eser.

Kitap, Rumuz Yayınlarının rumuzyayinlari.com adresinden elde edileceği gibi kitapyurdu.com idefix.com dr.com.tr babil.com n11.com gibi online satış sitelerinden elde edilebilir.

Rumuz Yayınları tlf no: 0216 530 07 50 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum