MANİSA DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ

Manisa Milletvekili Doç Dr. Selçuk Özdağ başta olmak üzere birçoğunu yakından, bazılarını gıyaben tanıdığım ve 4 Aralık 2016’da gerçekleştirilen Manisa Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yerine taşınması vesilesiyle

MANİSA DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ
05 Aralık 2016 - 10:22

MANİSA DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ

Naci YENGİN

[email protected]

(UZAKTAKİ YAKINLAR)

Anadolu’da gerçekleşen kültürel faaliyetler yok denecek kadar azdır. Bunda Anadolu insanının içinde bulunduğu koşulların da etkisi varsa da insanların ilgi alanlarının değişmesi, iş güç, yoğun ekonomik, siyasi ve dezenformasyonun insanları kültür ve medeniyetten uzak tutması gibi pek çok etkenin de rolü büyüktür.

Medeniyetin taşıyıcısı olarak gördüğümüz ilim, irfan yuvalarının banileri daha çok vakıf ve değişik sosyal müesseseler adı altında hizmet etmekteydi eskiden. Ancak Cumhuriyet sonrası köklü değişimler içerisinde irfandan kültüre, medeniyetten uygarlığa evrildik evrileli vakıflar, sosyal kurum ve kültürel faaliyetlerine gösterilen ilgi, yatırım her geçen gün daha bir azalmaya, hatta yok olma noktasına gelmiş bulunuyor!

Özellikle Anadolu’da kültürel etkinlik adı altında son dönemlerde bir pop müziği sanatçısı getirmek, bir iki gösteri yapmak, düğün ve sünnet törenlerinde mehter müziği çaldırmak şeklinde oluşan algı yaygınlık kazandıysa medeniyet, kültür ve değerler manzumesinin uğradığı erozyonu varın siz düşünün!

Cemil Meriç “Dergiler hür tefekkürün kalesidir” hükmünü koyalı neredeyse yarım asır oluyor. Hala dergileri hür tefekkürün kalesi görmek mümkün müdür bilinmez ancak dergi ve sanal âlemde yayın hayatına devam eden sitelerin de hizmetlerini de yabana atmamak gerekir. Hatta sanal âlemde yayın hayatı matbu dergilerin yerini almış ve kısa bir süre içinde tahtına oturacak gibi görünmektedir!

Bazı dergilerimiz gibi “Köklü medeniyetimizin ruh ve mana köklerinden aldığı dinamizmi bu güne ve yarına taşıma sevdalısı” dergi ve sitelerin hizmetlerini kutsi milli davanın birer kalesi olarak görmek gerekir. Bu açıdan bakıldığında dergi, dernek ve sitelerimiz hür tefekkürün kaleleri olmaya devam etmektedirler.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği merkezi Ankara’da bulunan bir dernektir. Dernek bünyesinde yayın hayatına devam eden Dil ve Edebiyat Dergisi ile edebiyat ve kültür alanında hizmetlerine devam ediyor.

Manisa’da kültürel alanlarda hizmet vermek, Manisa tarihi, dili ve sanatıyla birlikte şehrin tarihten aldığı tüm değerleri geleceğe taşımak amacıyla Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ tarafından kurulan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa şubesi yıllardır hizmetlerine devam ediyordu. Ancak mekân sıkıntısı her zaman dile getiriliyordu. Edebiyat, kültür ve sanat hayatına uygun bir mekân arayışı nihayet sona erdi ve Manisa Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği binası yeni ve kalıcı yerine taşındı. 4 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen ve şehir dışından gelen yüzlerce değerli misafirin yanı sıra Manisa kültür ve sanat dostları da açılıştaydı. İnanıyorum ki Manisa Dil ve Edebiyat Derneği şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de çekim merkezi olmaya, özelde Manisa genelde son kale Türkiye olmak üzere yapacağı çalışmalarla edebiyat, sanat, tarih ve medeniyet meşalesini taşımaya ve aydınlatmaya devam edecektir.

***

 Manisa Milletvekili Doç Dr. Selçuk Özdağ başta olmak üzere birçoğunu yakından, bazılarını gıyaben tanıdığım ve 4 Aralık 2016’da gerçekleştirilen Manisa Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yerine taşınması vesilesiyle açılış törenine gelerek tanışmaktan mutlu olduğum, Manisa’nın tarihi ve kültürel dokusunu kısmen de olsa anlatma imkânı bulduğum Selim Gürbüzer,  Prof. Dr. Hacı Duran,  Necmettin Evci, Nusret Çiçek, Prof. Dr. Şakir Gözütok, Kerime Yıldız,  Meryem Aybike Sinan, Mürsel Gündoğdu, Haşim Akten, Süleyman Kalaycı, Ali Odabaş… Ve isimlerini yazamadığım değerli dostlarıma teşekkür ediyorum.

Manisa Ulu Camiinde bir saate yakın bir zaman Manisa ve Manisa’nın tarihi, kültürü, sanatı ve mimarisi hakkında çok değerli fikir alış verişinde bulunup faydalandım sizlerden.

Dil ölmezse bedenler ölücü değildir. Milletimin harsı dilim, ninnim, anamın ilk hecesi, kutsi Türkçem için her harf her cümle her sözü alıp başımın üzerinde taşırım…

Şehzade şehrine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Yolunuz ve bahtınız açık olsun…www.tarihistan.org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum