KKTC'NİN KURULUŞUNUN 37. YIL DÖNÜMÜ: KUTLU OLSUN!

KKTC'NİN KURULUŞUNUN 37. YIL DÖNÜMÜ: KUTLU OLSUN!
15 Kasım 2020 - 11:44

Rauf Denktaş’ın, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesinin üzerinden 37 yıl geçti. Kıbrıs Türk halkı bir asırlık varoluş mücadelesini zaferle taçlandırarak kurduğu KKTC Devleti’nin 37’nci Kuruluş yıldönümünü, büyük bir onur ve kıvançla kutluyor. KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümü Lefkoşa TMT Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu, 15 Kasım 1983’te Kıbrıs Türk halkının adadaki siyasi yaşamını devlet olarak dünyaya ilan ettiği tarihi bir dönüm noktası oldu. 37 yıl önce Mehmetçik ile Kıbrıs Türklerinin omuz omuza 15 Kasım 1983’te savaşarak elde ettiği zafer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlandı.

KKTC’nin 37’nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa TMT Anıtı’nda bugün tören düzenlendi. Siyasi ve askeri erkanın yanı sıra, törene vatandaşlar da katıldı.
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarında düzenlenmesi planlanan tören, inşaat nedeniyle Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Anıtı’nda yapıldı. Tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın saat 15.30’da anıta çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

TÖRENE ÇOK SAYIDA KATILIM

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Taner Uysal, 39’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın, katıldığı törende Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, kurum, kuruluş ve derneklerden temsilciler, öğrenciler ve vatandaşlar da hazır bulundu.

“KIBRISLI TÜRKLER BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİ YAZISINI GÖRDÜĞÜMDE BÜYÜK HEYECAN YAŞADIM”

Törende Anıt Özel Defteri’ni de imzalayan Cumhurbaşkanı Tatar, Anıt Özel Defteri’ne şu ifadeleri kaydetti:

“Aziz Lider Rauf Denktaş,
Kıbrıs Türk halkının şanlı direnişinin ve egemen varlığının simgesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37’nci kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevinciyle huzurunuzdayız. Cumhuriyetimiz ilan edildiğinde 23 yaşındaydım ve İngiltere’deydim. The Times gazetesinin sürmanşetinde ‘Turkish Cypriots Declared Independence’ (Kıbrıslı Türkler Bağımsızlık İlan Etti) yazısını gördüğümde adete titredim, büyük heyecan yaşadım. Bir devlet sahibi olduk. Sahiplik hissetim, gurur duydum.

“ŞİMDİ BU DEVLETİN CUMHURBAŞKANIYIM”

Halkımın verdiği yetkiyle şimdi bu devletin Cumhurbaşkanıyım. Kuruluşunu sağladığınız devlet emin ellerde, siz rahat uyuyunuz, devletimizi her açıdan geliştirmek, halkımızın refah seviyesini artırmak için Anavatanımızla iş birliği içinde var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kıbrıs Türklerinin devlet sahibi olması uğrunda verdiğiniz mücadeleniz rehberimiz olacaktır. Her zaman Kıbrıs Türklerinin eşit egemen varlığına, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin önemine vurgu yaptınız. Bu topraklarda var olduğumuz sürece Anavatan Türkiye’nin garantisinin sona ermesine, Türk askerinin çekilmesine, devletimizden vazgeçilmesine asla izin vermeyeceğiz. Cumhuriyetimizi yaşatma azmi ve kararlığıyla halkımızın bize verdiği yetkiyle sizlerden devraldığımız ulusal davamızı en iyi şekilde götürme hedef ve gayretindeyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle sizi ve bu günlere ulaşmamızda emeği olanları saygı, şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi şükranla anıyorum. Ruhunuz şad olsun.”

KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ BAŞKANINDAN KUTLAMA MESAJI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bugün bir kutlama mesajı yayımladı. Bora’nın KKTC’nin kuruluşunun 37. yıl dönümüne ilişkin mesajında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

“9 Ekim Cumhuriyet Bayramını büyük bir coşku ile kutladık. 10 Kasım’da ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü andık. Onu yalnız 10 Kasımlarda değil, yaşantımızın her anında hatırlayarak, gösterdiği yoldan yürüyerek her türlü zorluğu aşabileceğimiz bilinci ve inancı içinde olmalıyız.
Zorluklar bizi yıldırmamalıdır. Zira O, nice zorluklar ve imkansızlıklar içinde mücadele arkadaşlarıyla birlikte yepyeni bir devlet yaratarak Türk Ulusu’nun olduğu kadar dünyanın da takdirini kazanmıştır.

“KIBRIS TÜRKÜ ASIRLIK VAROLUŞ MÜCADELESİNİ ZAFERLE TAÇLANDIRDI”

Kıbrıs Türk halkı bir asırlık varoluş mücadelesini zaferle taçlandırarak kurduğu KKTC Devleti’nin 37. kuruluş yıl dönümünü, büyük bir onur ve kıvançla kutluyoruz. Rum Akritas Soykırım Planına karşı, Kıbrıs Türk halkı 11 yıl süren şanlı direnişle kendisini savunmuş, ENOSİS’E geçit vermemiş, egemen varlığını korumuştur.

“MEHMETÇİK VE MÜCAHİDİNÜSTÜN FEDAKALIKLARI SAYESİNDE…”

15 Temmuz 1974’te, ENOSİS’İ gerçekleştirmek için Rum- Yunan işbirliği faşist Yunan darbesi gerçekleştirildi. Garantör ülke Anavatanımız Türkiye, bu oldu-bittiye karşı, 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmalarının kendisine verdiği hukuki müdahale hakkını kullanarak, Mehmetçikle Mücahidin üstün fedakârlıkları sayesinde 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiş ENOSİS hayalini tarihe gömdüğü gibi Kıbrıs Türk Halkını da ikinci bir soykırım planı olan İPHESTİOS katliamından kurtarmıştır.
5 Ağustos 1975’de Nüfus Mübadele Antlaşması yapılarak Kıbrıs Türk halkı Ada’nın Kuzey’inde, Rumlar Güney’inde toplanmış ve tamamen iki ayrı halktan oluşan iki ayrı kesim oluştu. 1977 ve 1979 Denktaş-Makarios, Denktaş-Kyprianou Doruk Antlaşmaları ile iki kesimlilik teyit edildi ve Kıbrıs’ta iki ayrı otonom idarenin varlığı kabul edildi.

“KIBRIS TÜRK HALKI KAYITSIZ KALAMAZDI”

Sözde tüm Kıbrıs’ı temsil ettiğini iddia eden ve 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle işgal ettikleri halde, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak gayri meşru bir şekilde tanınmayı sürdüren Rumlar, geçen süreçte adil bir çözüme yanaşmadı. Kıbrıs’ın bütününe sahip çıkarak, Kıbrıs Türk Halkını üniter bir yapı içine (Sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne) azınlık olarak alma uğraşlarını sürdürmektedirler. Örneğin bağlantısızlarda, sözde ‘Kıbrıs’taki Türk İşgalini defetmek için işbirliği ve güç birliği’ kararı ile BM Genel Kurulunda alınan, ‘Rum göçmenleri evlerine ivedilikle dönme hakları’ kararları ( 13 Mayıs 1983 tarihi ve 37/253 sayılı) Rum-Yunan tarafının gerçek niyetlerini gösteriyordu. Nüfus mübadelesi antlaşmasını yok sayan bu antlaşmayı zorlayan koşulları göz ardı eden, Kuzey’e göçen Türklerin 11 yıl maruz kaldıkları maddi ve manevi kayıpları ve Güney’de bıraktıkları mal varlığını görmezden gelen bu yanlı kararlar karşısında Kıbrıs Türk halkı kayıtsız kalamazdı.

KKTC CUMHURİYETİ İLAN EDİLDİ

Sonuçta egemen varlığımızın korunarak yaşatılması için, 15 Kasım 1983’te KTFD Meclisi’nin oy birliği ile aldığı bir kararla ve Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun onayı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.
Mücahit Kıbrıs Türk Halkının şanlı direnişinin ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyetimizin 37. kuruluş yıldönümünü onur ve gururla kutlarken, Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, Gazilerimizi minnet ve şükranla selamlıyoruz. Başta büyük Türk Ulusu’na ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerine olan sarsılmaz güvenimizi bir kez daha yineliyoruz.

“TÜRKİYE OLMADAN NEFES ALAMAYIZ”

Bu mutlu yıldönümünde Anavatanımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ile heyetini aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
Kıbrıs Türk Halkı Anavatanımızın desteğinde Bağımsız Devletimizi sonsuza dek yaşatmak azmi ve kararındadır. Anavatanımız olmadan nefes alamayız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmadan da var olamayız.
Ne Mutlu Bağımsız Devletimizi kuranlara,
Ne Mutlu Devletimizi büyük bir inançla ve kararlılıkla savunanlara
Ne Mutlu Türk’üm Diyene
15 Kasım Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.”

“NE MUTLU KKTC’NİN TÜRK ÇOCUKLARINA”

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı ve dönemin Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, cumhuriyetin ilan edildiği Meclis birleşiminin tamamlanmasından sonra Federe Meclis önünde toplanan halka ve öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında, mücadelenin bitmediğine değinerek, “Ne Mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk çocuklarına.” dedi.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum