Kırgızistan, bağımsızlığının 30. yılını kutluyor

Kırgızistan, bağımsızlığının 30. yılını kutluyor
31 Ağustos 2021 - 18:56

Bundan tam 30 yıl önce Sovyet Rusya’nın esaretinden kurtularak bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan Cumhuriyeti, bugün Bağımsızlık Günü’nü kutluyor.

Kırgızistan’da bağımsızlığa giden süreç 1990 yılı başlarında başladı. Mayıs ayında 24 küçük siyasi grup bir araya gelerek Kırgızistan Demokratik Hareketi’ni kurdular. Ardından Kırgızistan parlamentosu “Demokrasi ve Millî Birlik Deklarasyonu” yayınladı. Sonbaharda yapılan seçimlerde Askar Akayev cumhurbaşkanı seçildi. 1991 yılına gelindiğinde Moskova’nın ülke üzerindeki etkisi azalmaya başlamıştı. Başkente ismi verilen işgalci komutan Frunze’nin adı kaldırıldı, Bişkek ismi şehre iade edildi. 31 Ağustos 1991 günü tüm halkın desteği ile bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Kırgızistan uluslararası topluma entegre olarak 1991’de BDT’ye, 1992’de BM ve AGIT’e üye oldu.

Orta Asya ülkesi Kırgızistan Cumhuriyeti, bağımsızlığının 30. yılını kutluyor.

BİŞKEK’TE BAĞIMSIZLIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Kırgızistan’da, Bağımsızlık Bayramı için başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda askeri geçit töreni düzenlendi. Törende, askeri silah ve araçların sergilenmesinin ardından atlılar ile devlet kurumların ve bazı özel şirketlerin çalışanlarının yanı sıra etnik halkların temsilcilerinin geçidi de yapıldı.

Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Sadır Caparov, konuşmasında, yurt içinde ve yurtdışındaki Kırgız halkının bağımsızlık bayramını kutladı. Caparov, ülkenin demokratik yolu seçtiğini vurgulayarak, “Hepimiz Kırgızistan’ı, her vatandaşın kendini mutlu ve korunmuş hissettiği, istikrarlı, çok uluslu bir ülke haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yayımladığı mesajla Kırgızistan’ın Bağımsızlık gününü kutladı. Erdoğan, “Dost ve kardeş ülke Kırgızistan’ın 31 Ağustos Bağımsızlık Günü’nü tebrik ediyor, Türk Milleti adına Kırgızistanlı kardeşlerimize selamlarımı, sevgilerimi sunuyorum. Kırgızistan’ın istikrar, refah ve kalkınmasına destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

https://qha.com.tr/haberler/
Ömer Cihad Kaya
30 Ağustos 2021, 14:36


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum