İŞGALCİ RUSYA'DAN KÜSTAH "KIRIM PLATFORMU" AÇIKLAMASI

İŞGALCİ RUSYA'DAN KÜSTAH "KIRIM PLATFORMU" AÇIKLAMASI
09 Aralık 2020 - 15:44

Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı 2014 yılında işgal eden Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kırım Platformu’nun “işgalden kurtarma formatında” faaliyet göstermesi halinde Rusya’nın çalışmalara katılmayacağını söyledi. Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Rusya Federasyonu’nu Uluslararası Kırım Platformu’na davet etme kararı aldıklarını ancak Rusya’nın bu daveti kabul etmesini beklemediklerini kaydetmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus basınına bugün verdiği demeçte, Rusya’nın, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmaya yönelik uluslararası çabaları birleştirmek için kurulacak Kırım Platformu’nun çalışmalarına işgalci Rusya’nın katılıp katılmayacağına ilişkin açıklamada bulundu.

İŞGALCİ RUSYA, KIRIM PLATFORMU HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU

Rus merkezli “Kırım Dergisi” isimli siteye demeç veren Zaharova, Kırım Platformu’nda Ukrayna’dan işgal altındaki Kırım’a su ve elektrik teminatının yenilenmesi, ticaret ve ulaşım ablukasının kaldırılmasının görüşülmesinin planlanması durumunda Rusya’nın “bu tür bir işbirliğine karşı olmadığını” söyledi. Öte yandan, işgalci Rusya’nın temsilcisi, Kırım Platformu’nun, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak için çabaları birleştirmeyi amaçlayan bir platform olarak Rusya Federasyonu’nun ilgisini çekmediğini ifade etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.

Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

YARIMADADA 6 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum