İran Türk Devletleri Teşkilatına üye olabilir mi?

İran'da Türk cumhurbaşkanın seçilmesi üzerine İran'ın uygulayacağı politikalar merak konusudur.

İran Türk Devletleri Teşkilatına üye olabilir mi?
09 Temmuz 2024 - 11:10 - Güncelleme: 09 Temmuz 2024 - 11:17
İran'da uzun yıllar kaldıktan sonra Türk asıllı bir siyasetçi cumhurbaşkanı oldu. Masoud Pezeshkian ikinci turda Saeed Jalili'yi mağlup ederek İran'ın 9. cumhurbaşkanı oldu.

İran'ın gelecekte Türk ülkelerine yönelik politikası ne olacak? İran Türk Devletleri Örgütü'ne üye olabilir mi?
Siyasi yorumcular Turkustan.az'ın konuyla ilgili sorularını yanıtladı

Uzman:
Siyaset bilimci Zeynal Amraliyev'e göre, "Türk vatandaşı Mesud Pezeşkiyan'ın İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazandığı zafer, İran'ın Türk Devletleri Teşkilatı'na üye olup olamayacağı sorusunu gündeme getiriyor?" İran'ın Türk Devletleri Örgütü'ne üye olabilmesi için Türk kökenli birinin iktidarda olması şart değildir. İran nüfusunun büyük çoğunluğu Türklerden oluşuyor ve bu çerçevede İran, Türk Devletleri Örgütü'ne üye olmak için başvuruda bulunabiliyor. Çünkü İran'da çok sayıda Türk yaşıyor. İran'ın Türk Devletleri Örgütü'ne katılması gerektiğini düşünüyorum. Bu güneyde yaşayan yurttaşlarımız için de iyi bir şey. İran, Türk devletleriyle ilgili reformları Türk Devletleri Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirebilir. Güney Azerbaycan'daki soydaşlarımız bazı haklardan mahrumdur. Ana dillerinde normal bir şekilde çalışamıyorlar.
Bu sorunların çözümü açısından İran'ın Türk Devletleri Örgütü'ne üyeliği büyük önem taşımaktadır. Türk devletleri entegrasyon sürecinde yeni birleşiyor. Güçlü bağlantılar var. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de bu konuya özel önem veriyor ve büyük faaliyet gösteriyor. Karabağ deklarasyonu geçtiğimiz günlerde Şuşa'da Türk devletleri tarafından imzalandı. Güneydeki hemşerilerimizin bu konunun dışında kalmasını istememeliyiz. İran'ın Türk devletleri teşkilatına katılmasında Güney'deki soydaşlarımızın çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum. İran bu konuda başvuruda bulunarak örgüte katılabilir.

Tural İsmayılov:
Siyaset bilimci Tural İsmayilov , "Başkanlık kurumunun İran'daki siyasi karar alma mekanizmalarını etkileyemeyeceği dikkate alınmalıdır. İran'daki devlet yönetimine göre her şey dini lider tarafından düzenleniyor. Hem iç hem de dış politikada ilk sırada dikkate alması gereken kişi yüce dini liderdir. Ancak Mesut Pezeşkiya'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferi, İran, Azerbaycan, Türkiye ve bir bütün olarak Türk dünyası arasındaki ilişkilerin iyileşmesine ve derinleşmesine yol açabilir. Çünkü Pezeshkia'nın Azerbaycanlı olmayı defalarca vurgulaması ve Türk kimliği konusunu sürekli abartması, Azerbaycan ile İran ve bir bütün olarak İran'daki Türk toplumu arasındaki ilişkilerin gelişmesinde olumlu bir faktör olabilir. Ama İran'ın Türk birliğine davet edileceğine inanmıyorum. İran'ın büyük nüfusu Türkler, Azeriler, Türkmenler ve Kaşkaylardan oluşsa da. Ama her halükarda İran'ın kendisinin Türk birliğine ilgi gösterecek bir politika ortaya koymayacağını düşünüyorum.
Bu bakımdan Masoud Pezeshkian'ın Türk Devletleri Teşkilatı başkanlığına seçilmesinin ardından İran'ın bir şekilde Türk Devletleri Teşkilatı'na çağrı yapacağını düşünmek çok da rasyonel değil. İran ile Türk dünyası arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi olası bir konu haline geliyor. İran'ın Türk ülkeleriyle ilişkilerinin bir miktar gelişeceğini düşünmek mümkün.


Elhan Şahinoğlu:
Altaş Araştırma Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu , "İran'da Türk asıllı bir siyasetçinin cumhurbaşkanı seçilmesi aslında bölgede yeni bir durum yaratıyor. Zira Mesud Pezeşkian bundan önce Tebriz milletvekiliydi, Türk fraksiyonuna mensuptu ve evinde Türkçe konuşuyordu. Zaman zaman İranlı yetkilileri eleştirdi. Azerbaycanlılara kendi dillerinde eğitim verilmesi konusunu gündeme getirdi. Elbette bu onun verdiği sözleri rahatlıkla yerine getireceği anlamına gelmiyor. Her zaman karşısında yüce dini lideri ve SEPAH'ı görecektir. Ama her halükarda Türkiye ve Azerbaycan'da heyecan yarattı. Bazı adımların atılacağını ve ilişkilerin normalleşmesinin başlayacağını düşünüyoruz. Ancak yine de İran'ın Türk birliğine katılmasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Elbette İran'a da böyle bir davet yapılabilir. Tabii ki daha iyi olurdu.
İran, Türkiye karşıtı, Azerbaycan karşıtı bloktan uzaklaşacak. Ama tekrar ediyorum, cumhurbaşkanı her zaman önünde engeller görecek, bazıları Azerbaycan'ı ve Türkiye'yi rakip ve düşman olarak görecek. Her halükarda İran'ın cumhurbaşkanı olarak Türk asıllı bir siyasetçinin seçilmesi önemli. Umarım yurt dışı gezilerinden birinde Azerbaycan'a ya da Türkiye'ye gider."
Eltaç Zülfügaroğlu/ 9 Temmuz 2024, Turkustan.az

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum