Irak Türkmen Cephesi, 26 yaşında!

Irak Türkmen Cephesi, 26 yaşında!
24 Nisan 2021 - 15:34

Tarihte bugün, 24 Nisan 1995’te Irak’ın Erbil şehrinde, Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi kuruldu.

Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşunun üzerinden tam 26 yıl geçti. Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995 yılında Erbil şehrinde kurulmuştu.

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşu diğer Türkmen siyasi ve kültürel grupları olan Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlanmıştı.

TÜRKMENLERİN YEGANE BİRLİK ÇATISI

ITC’nin ilk kurultayı 4-7 Ekim 1997’de Erbil’de yapılmıştı. Bunun sonucunda ITC, “Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Türkmenlerin ve diğer milletlerin meşru haklarına kavuşması, Irak’ta demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı çoğulcu parlamenter bir sistemin kurulması, Irak’ta yaşayan tüm etnik, mezhebi ve dini azınlıklar arasında eşitliğin sağlanması, siyasi ve idari yapının eşit haklar ilkesi esaslarına göre düzenlenmesi” gibi temel prensipleri parti programı olarak kaydetmişti.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI ERŞAT SALİHİ’NİN KOLTUĞUNA HASAN TURAN OTURDU

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, 28 Mart 2021’de katıldığı Altunköprü Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, Salihi’nin yerine ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın vekaleten getirildiği bildirildi. Hasan Turan’ın görevi olan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına ise Heysem Haşim Muhtaroğlu getirildi.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Mehmet Berk Yaltırık
24 Nisan 2021, 09:36​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum