Fatih olmaya hazırlanan şehzadenin Manisa yılları

Yazar Ahmet Yabuloğlu'nun Tarihçi-Yazar Naci Yengin'in 'Şehzade Sultan' kitabıyla ilgili yazdığı yazı: 'Fatih olmaya hazırlanan şehzadenin Manisa yılları'

Fatih olmaya hazırlanan şehzadenin Manisa yılları
19 Şubat 2024 - 09:48 - Güncelleme: 19 Şubat 2024 - 10:14

Fatih olmaya hazırlanan şehzadenin Manisa yılları
Ahmet YABULOĞLU
Ahmet Yabuloğlu


İstanbul’u fethederek Orta Çağ’ı kapatan Fatih Sultan Mehmet’in Manisa’daki şehzadelik yılları “Şehzade Sultan” adıyla kitaplaştı.

91d9bb6a-4aa1-4546-acd3-9da42595e1f7.jpg

Türk Tarihi Uzmanı Naci Yengin tarafından kaleme alınan kitap, Fatih’in Manisa’da geçen şehzadelik yıllarına ait ilk çalışma olması bakımından da dikkat çekici bir çalışma.

İstanbul’un fethinin Türk tarihinin dönüm noktası olduğunu hatırlatan Naci Yengin, Şehzade Sultan II. Mehmet’in zihin ve ruh yüksekliğini, dünya hâkimiyeti düşüncesini, şehzadelik yıllarında aldığı eğitim ve yönetim tecrübesine borçlu olduğuna işaret ediyor.

Fatih Sultan Mehmet hakkında yeterince kalem oynatılmamış ve müstakil bir çalışma bulunmayan şehzadelik yıllarına ait çalışma yapmanın zorluğuna da dikkat çeken Naci Yengin, kitabı hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Özellikle Fatih’in Manisa’da geçen 7 yıllık sürede neler yaptığı, nasıl yaşadığı, çocukluğu, gençliği, hırsları, idealleri, yerli ve yabancı hocaları, sevgileri, ergenlik dönemi, üstün yetenekleri, evliliği, Manisa’daki yönetim tecrübesi, yediği yemekler, zevkleri, iç çekişmeler… Şehzade (Manisa) Sarayı, Fatih Kulesi…

Pek çok konuda kaynak yetersizliğinin bulunması nedeniyle kitabı yazarken bir hayli zorlandık. Ancak elde ettiğimiz bilgiler bilimsel disiplin içinde ele alınarak Fatih’in şehzadelik yıllarına dair ilk çalışma ortaya çıktı.

Böyle bir çalışmayla Fatih’in şehzadelik yıllarında Manisa’da geçen hayatını kısmen de olsa ortaya çıkarmış olduk.”

Osmanlı döneminde Saruhan Sancağı olarak bilinen Manisa’nın Yıldırım Beyazıt’tan itibaren Osmanlı şehzadelerinin gönderildiği bir şehir olduğunu kaydeden Naci Yengin, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“Öyle ki bir süre sonra Manisa’ya gelen şehzadelerin Osmanlı hükümdarı olacaklarına kesin gözüyle bakılmıştır."

Fatih’in Manisa’ya gelişi onun hayatının dönüm noktası olmuştur. Ergenlik ve ilk gençlik yıllarını yaşadığı Manisa’da İstanbul’un fethinin planları yapılmış, dünya hâkimiyeti düşüncesi yeniden şekillendirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’le ilgili yüzlerce telif ve tercüme eser yayımlanmış olmasına rağmen yapılan çalışmalarda Şehzade Sultan II. Mehmet’i Fatih Sultan Mehmet olmaya hazırlayan etkenler üzerinde yeterince durulmamıştır.

Çalışmamızda Şehzade Mehmet’in doğumu, annesi, çocukluğu, II. Murat’ın Manisa’ya gelişi, Manisa’da yaptığı çalışmalar, tahta çıkışı, tahtan ayrılıp yeniden Manisa’ya gelişi, eğitimi, İstanbul’un fetih hazırlıkları, yetişme psikolojisi, ilmi ve fikri yönüyle detaylı bir şekilde ortaya konmuştur.”

Çınaraltı Yayıncılık

Tel: 0212 624 24 48


Not: Yazı ilk olarak 19 Şubat 2024 tarihinde Yeniçağ gazetesinde yayınlanmıştır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum