Engelilere Yapılan Haksız Uygulamalar

Konuşamıyor ki itiraz etsin! Aynı zamanda epilepsi hastası olan otizmli Emrecan Aydın’ın engelli raporuyla alınan otomobilin vergisi, engellilik oranı yüzde 94’ten yüzde 84’e düştüğü gerekçesiyle faiziyle birlikte istendi

Engelilere Yapılan Haksız Uygulamalar
13 Kasım 2017 - 12:36
Aynı zamanda epilepsi hastası olan otizmli Emrecan Aydın’ın engelli raporuyla alınan otomobilin vergisi, engellilik oranı yüzde 94’ten yüzde 84’e düştüğü gerekçesiyle faiziyle birlikte istendi

Manisa'da otizmli ve epilepsi hastası 21 yaşındaki Emrecan Aydın'a yıllar önce engelli raporuyla alınan otomobilin vergisi, gencin engelli raporu yüzde 94'ten yüzde 84'e düştüğü gerekçesiyle faiziyle birlikte toplam 38 bin lira olarak istendi. Konuşamayan, kendini ifade edemeyen ve ailesinin yardımı olmadan hiçbir iş yapamayan Aydın hakkında başlatılan icra takibi anne Pervin Aydın'ın (46) tepkisine neden oldu. Anne Aydın, "Emrecan konuşamıyor, kendini ifade edemiyor. Vergi mükellefi bile değil. Yıllar önce yüzde 94 engelliyken aldığımız otomobili şimdi engel oranı sadece yüzde 10 oranında azalıp yüzde 84'e düştüğü gerekçesiyle icra takibi başlattılar. Aldığımız o otomobil Emrecan'ı köyden şehir merkezindeki rehabilitasyon merkezine taşımak içindi. Eğer geri adım atmazlarsa otomobili satacağız. Oğlumuzu tedaviye nasıl götüreceğimiz ise merak konusu" dedi.

EVDE BAKIM YETMEDİ

Emrecan Aydın, 21 yaşında pırıl pırıl bir genç. Henüz 3 yaşındayken geçirdiği epilepsi krizlerinin ardından anne Pervin baba Recai Aydın'la birlikte hastane hastane gezdirildi. En sonunda Emrecan'ın sadece epilepsi olmadığını fark eden doktor, Emrecan'a ileri derece otizm teşhisi de koydu. Aradan yıllar geçti. Baba Recai Aydın emekli oldu, ev hanımı anne Pervin Aydın'a Emrecan'a bakım konusunda yardımcı olmaya başladı. Çocuklarının evde bakımla gelişemeyeceğini fark eden anne ve baba Emrecan'ı köylerinden kilometrelerce uzaklıktaki bir rehabilitasyon merkezine götürmeye karar verdiler.

ULAŞIM YOKTU

Ancak çift, köylerine servis gelmemesi, toplu taşımanın ise yok denecek kadar az olması nedeniyle Emrecan'ın yüzde 94 olan engelli raporundan faydalanarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) muaf otomobil aldılar. Yaklaşık 50 bin liralık otomobili alan anne ve baba 2012 yılından bu yana Emrecan'ı rehabilitasyon merkezine götürüp getirmeye başladılar.

5 YIL SONRA GELEN ŞOK

Emrecan'ın engelli raporunu yenilemek için Manisa Devlet Hastanesi'ne gitti. Hastanede yapılan kontrollerde sağlık kurulunun karşısına çıkan Emrecan'ın yüzde 94 olan sürekli engelli raporu yüzde 84'e düşürüldü. Ne olduysa bu rapordan sonra oldu. Raporun ardından normal tedavi sürecine devam eden ailenin kapısına bir gün Manisa Vergi Dairesi adresli bir icra takibi başlatıldığına ilişkin kağıt ulaştı. Aile icra takibinin ne ile ilgili olduğunu düşünürken kağıtta takibin Emrecan Aydın adına geldiğinin yazması anne ve babayı şok etti. Cezai ehliyeti olmayan, vergi mükellefi bile sayılamayan Emrecan'a geçmişte vergiden muaf alınan otomobil için icra takibi başlatılması şaşkınlıkla karşılandı.

NASIL ÖDEYECEĞİZ?

Yeni Asır'a konuşan anne Pervin Aydın Emrecan için aldıkları vergiden muaf otomobili Emrecan'ın 2009 yılındaki yüzde 94'lük raporuna uygun olarak satın aldıklarını söyledi. Anne Aydın, "Otomobili aldığımızda Emrecan sürekli engelli raporu sahibi ve yüzde 94 engelliydi. Ancak 2017'de raporu yüzde 84'e düştü. Yine ağır engelli. Değişen bir şey yok. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı yüzde 90'ın altındaki raporlarda otomobil muafiyeti olmadığını söylüyor. Ama bizimkisi kazanılmış bir hak. Daha da kötüsü hiçbir cezai ehliyeti olmayan oğlumun adına 38 bin liralık vergi borcu çıkarıp icra takibi başlatmaları akıl alır bir durum değil. Biz bu parayı nasıl ödeyeceğiz" diye konuştu.

ANNE İSYAN ETTİ: BU İCRA TAKİBİ OĞLUMUN TEDAVİSİNİ ENGELLER

Emrecan'ın cezai ehliyetinin olmadığını, kendileri olmadan tek başına yaşama tutunamayacağını kaydeden anne Aydın, "Emrecan konuşamıyor. Kendini ifade edemiyor. Cezai ehliyeti yok. Dolayısıyla vergi mükellefi değil. Adına banka kartı bile çıkartılamıyor. Babası emekli olduğu için engelli maaşı bile bağlanmamış bir çocuk. Emrecan'ı köyden merkeze götürmek için aldığımız otomobili satmak zorunda kalacağız. Kazanılmış hakkımızı elimizden alıyorlar. Bu icra takibi Emrecan'ın tedavisi için de büyük bir engel teşkil ediyor" dedi.

TANSU EDİP GÖKBUDAK/YENİ ASIR GAZETESİ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum