DÖRT AŞAMADA YAPILACAK KORONAVİRÜS AŞISININ İLK KISMI TÜRKİYE'YE 11 ARALIK'TAN SONRA GELECEK

DÖRT AŞAMADA YAPILACAK KORONAVİRÜS AŞISININ İLK KISMI TÜRKİYE'YE 11 ARALIK'TAN SONRA GELECEK
03 Aralık 2020 - 21:33

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili sözleşmesi yapılan aşının ilk kısmının 11 Aralık 2020’den sonra gelmesinin beklendiğini açıkladı. Bakan Koca gelen ilk aşıların sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli ve koruma evlerinde kalanlar ve kalabalık yerlerde yaşayanların aşılanacağını bildirdi.

Bakan Koca, dün Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı sonrasında yazılı açıklama yaptı. Kovid-19 aşısı gündemiyle toplanan Sağlık Bakanı Koca, bir aşı için sözleşme imzalandığını ve 11 Aralık’tan sonra aşının Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Aşılamanın dört aşamada yapılacağını belirten Koca, “Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir. Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir.” dedi.

KOCA’NIN AŞI İLE İLGİLİ TARTIŞMALARA VERDİĞİ YANIT

Bakan Koca’nın “Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor.” ifadelerine yer verdiği açıklamasında, Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac’la ilgili tartışmalara da değinerek, şunları kaydetti:

“Aşılar konusunda bilimsel gerçeklikten uzak tartışmalar, kazanmayı umduğumuz mücadelede gücümüzün kırılmasından başka fayda sağlamamaktadır. Gerek bilim insanlarımız, gerek Bakanlığımız aşının menşei ile değil, güvenliliği ve etkililiği ile ilgilenmektedir. Bu nedenle, aşılar konusunda verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun dönem güvenliliği ile etkililiği belirleyecektir.”

AŞILAMA 4 AŞAMADA YAPILACAK

Aşı dağıtım planlamasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından dikkat çekilen şekilde “maksimum fayda sağlanması, sağlık eşitsizliklerinin azaltılması, aşının adil, şeffaf ve kanıta dayalı dağıtılmasına” dikkat edileceği ve aşılamanın dört aşamada yapılacağı belirtildi.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsıyor.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

İNAKTİF AŞI

Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılardır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar. Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır.

mRNA AŞI

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum