Diyanet İşleri 2021 kurban kesimi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yer alan kurallara uymayanlar hakkında belirlenen ceza ve yaptırımlar açıklandı.

Diyanet İşleri 2021 kurban kesimi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı
20 Haziran 2021 - 17:24

Kurban Bayramı yaklaşırken Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, uygulama yerleri resmi görevliler tarafından denetleneceği belirtildi. Tebliğde, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında, müftülük, il veya ilçe sağlık müdürlüğü, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacağı kaydedildi. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacağı bildirildi.

KURBAN KESİM ELEMANI KURSU

Ayrıca halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik “kurban kesim elemanı” kursu düzenleneceği ve kesim yerlerinde, kasaplık belgesi veya kurban kesim elemanı kurslarından alınmış kurs bitirme belgesi ve hijyen eğitimi belgesi olanlar görevlendirileceği bilgisine yer verildi.
Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, koronavirüs bulaşma riskini en aza indirmek için randevu sistemi uygulanacağı bildirildi. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacağı duyuruldu.

TEBLİĞE UYMAYANLARA CEZA

Diğer yandan, park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince, 1000 lira idari para cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı. Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2 bin 399 lira idari para cezası verileceğinin altı çizildi. Öte taraftan, cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak.

HAYVANLARA KÖTÜ MUAMELEYE İDARİ PARA CEZASI

Tebliğe göre; hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 2 bin 75 lira idari para cezası verilecek. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenler 1033 lira idari para cezasına çarptırılacak.

ÖZEL MÜLK VE BAHÇESİNDE KURBAN KESECEKLER DİKKAT!

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacak. Kesim yerleri, resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ile din görevlileri işbirliğinde etkin olarak denetlenip kontrol edilecek. ​

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
19 Haziran 2021, 15:42
​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum