Din Sosyolojisi

Din Sosyolojisi
14 Mayıs 2021 - 13:00

Din Sosyolojisi

Din sosyolojisi  inanç , uygulama ve örgütsel formları din araçları ve disiplin yöntemlerini kullanarak uygulayan bir sosyoloji çalışmasıdır.

Bu objektif araştırma hem nicel yöntemlerin (anketler, anketler, demografik ve nüfus sayımı analizi) hem de katılımcı gözlem, görüşme ve arşiv, tarihi ve belgesel materyallerin analizi gibi nitel yaklaşımların kullanımını içerebilir. [1]

Modern akademik sosyoloji, sosyolojiyi psikoloji gibi diğer disiplinlerden ayırmaya yarayan temel bir sosyal araştırma çalışması olan Émile Durkheim’ın Katolik ve Protestan nüfuslar arasındaki intihar oranları üzerine yaptığı 1897 çalışmasında dinin analizi ile başladı.

Karl Marx ve Max Weber’in çalışmaları din ile toplumun ekonomik veya sosyal yapısı arasındaki ilişkiyi vurguladı. Çağdaş tartışmalar gibi konularda üzerinde odaklandı. Sekülerleşme , sivil din ve bağlamında dinin kaynaşma küreselleşme ve çok kültürlülük ana konulardı.

Çağdaş din sosyolojisi, din dışı sosyolojiyi de kapsayabilir (örneğin, laik hümanist inanç sistemlerinin analizinde ).

Din sosyolojisi, dini inançların geçerliliğini değerlendirmeye koymadığı için din felsefesinden ayrılır. Çelişkili çoklu dogmaları  karşılaştırma süreci, Peter L. Berger’in doğasında olan “metodolojik ateizm” olarak tanımlamasını gerektirebilir. [2] Din sosyolojisi kuramcıları, teolojiyi doğaüstü kayıtsızlık varsayarak, sosyo-kültürel kabul etmek eğilimindedir.

KAYNAKÇA:

 “Dinin Sosyolojik İncelemesi” . hirr.hartsem.edu . 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi . Erişim tarihi: 2 Mayıs 2018 .

 Berger, Peter L. Kutsal Gölgelik: Sosyolojik Bir Din Teorisinin Unsurları (1967). Anchor Books 1990 ciltsiz kitap: ISBN 0-385-07305-4

https://www.bilgipedia.com.tr/din-sosyolojisi/

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum