ÇAVUŞOĞLU'NDAN YUNANİSTAN CUMHURBAŞKANI'NA SERT TEPKİ: BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI TÜRK'TÜ, TÜRK KALACAK

ÇAVUŞOĞLU'NDAN YUNANİSTAN CUMHURBAŞKANI'NA SERT TEPKİ: BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI TÜRK'TÜ, TÜRK KALACAK
18 Şubat 2020 - 22:30

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un “Yunan Müslüman azınlık” sözlerine sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak..!” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Çavuşoğlu, Pavlopulos’un Batı Trakya Türk azınlığına yönelik iddia ve ithamlarına, “Demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülkenin cumhurbaşkanı yine Müslüman Türk azınlığa, Yunan Müslüman azınlık demiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin onca kararına rağmen. Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak..!” ifadeleri ile cevap verdi.

YUNANİSTAN CUMHURBAŞKANI PAVLOPULOS NE DEMİŞTİ?

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği Batı Trakya ziyaretinde azınlıklar konusuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Lozan Antlaşması’nda göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu iddia etmişti. Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından “Yunan azınlık” olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise “Yunan Müslüman Azınlık” ifadesini kullanmıştı. Yunanistan, 1950’li yıllara kadar azınlık okulları ve derneklerin isimlerinde “Türk” deyimi kullanılması için genelge yayımlıyordu. Ancak, 1970’lerde siyasi nedenlerden ötürü “Türk” yerine “Müslüman” deme zorunluluğunu getirmişti. Hatta, bu sebeple Gümülcine ve İskeçe’de isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler mahkeme kararıyla kapatıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan’ı defalarca bu uygulamanın aksi yönünde mahkum etmesine rağmen ülkede halen “Türk” adıyla herhangi bir oluşuma imza atılamıyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/guncel/cavusoglu-ndan-yunanistan-cumhurbaskani-na-sert-tepki-bati-trakya-turk-azinligi-turk-tu-turk-kalacak/160760/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum