Büyük Türkolog Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu hayatını kaybetti

Türklük bilimi alanında önemli çalışmalarıyla tanından Türk Dil Kurumu Şeref Üyelerinden Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu vefat etti.

Büyük Türkolog Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu hayatını kaybetti
17 Aralık 2023 - 10:52

Türk dilbilimi ve folkloru sahalarında önemli çalışmalara imza atan, Azerbaycan'ın bağımsızlığı sonrasında Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi, ile Türk Folklor Kurumu şeref üyelerinden ve Elçibey Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu hayata veda etti.

KÂMİL VELİ NERİMANOĞLU KİMDİR?

Kâmil Veli Nerimanoğlu, 18 Ağustos 1946 tarihinde Cebrail'de doğdu. 1970'te Azerbaycan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinden mezun oldu. İlk makalesi, öğrencilik yıllarında Lenin Terbiyesi Uğrunda adlı üniversite gazetesinde yayımlandı.

1974 yılında tezini savunduktan sonra Filoloji Fakültesinin Dilcilik bölümünde asistan oldu. 1989 yılında Azerbaycan Dilindeki Şekil ve Azerbaycan Kahramanlık Şiirlerinin Söz Dizimi konulu doktora tezini savunarak doktora eğitimini tamamladı.

Ardından benzeri bölümlerde başöğretmen, doçent, profesör olan yazar, Filoloji Fakültesi Azerbaycan Dilciliği Bölüm Başkanlığını yaptı. Türkiye Folklor Araştırmaları Vakfının temsilcisi ve Selçuk Üniversitesinin uzman doktoru seçildi. Azerbaycan Yazarlar Birliğinde eleştiri ve edebiyatşinaslık şubesinin başkan yardımcısı olarak çalıştı.

Bakanlar Kurulunda Başbakan yardımcısı olarak hizmet eden yazar, 1993'te Türkiye’de Ege Üniversitesinde çalıştı. Çeşitli üniversitelerde dersler veren yazar, çok ciltli Türk Dünyası Edebiyatı kitabının redaksiya şubesine, Türkiye’de yayımlanan Bilgi, Yol, Milli Folklor, Türkolgiya (Kazakistan) dergileri heyetine üyedir. Türk Dil Kurumunun ve Atatürk Kültür Merkezinin uzman üyesidir.

Nerimanoğlu, edebi faaliyetlerine öğrencilik yıllarında başlamıştır. Ey Fuzuli adlı romanı, 2002'de Azerbaycan dergisinde yayınlandı. Hizmetlerinden dolayı 1998'de Türkiye Cumhuriyeti’nin yetenek nişanı ile ödüllendirildi. 1981'de Azerbaycan Yazarlar Birliğine ve Gazeteciler Birliğine üye oldu.

Son olarak, İstanbul Aydın Üniversitesinin Yönetim Kurulu üyeleri içerisinde yer alan Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu, aynı zamanda üniversitenin de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu.
Haberin ilk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/buyuk-turkolog-prof-dr-kamil-veli-nerimanoglu-hayatini-kaybetti-482890

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum