BULGARİSTAN TÜRKLERİNE YAPILAN ZULMÜ ANLATAN FİLM TÜRKİYE'DE GÖSTERİME GİRECEK

BULGARİSTAN TÜRKLERİNE YAPILAN ZULMÜ ANLATAN FİLM TÜRKİYE'DE GÖSTERİME GİRECEK
29 Ocak 2020 - 23:46

Bulgaristan’da 1980’lerde Türklere uygulanan baskıların Bulgarların gözünden işlendiği “Güller Ülkesi: Damascena” adlı filmin yapımcısı ve senaristi Stoyan Stoyanov, “O günleri hiç unutamıyorum. İnanın o hadiselerde yer alan bazı polisler bile yaptıklarından utanç duyuyordu” dedi.

TÜRKİYE’DE DE GÖSTERİME GİRECEK

Stoyan Stoyanov’un kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yapımcılığını üstlenip senaryosunu yazdığı “Güller Ülkesi: Damascena” filmi, bu hafta Türkiye’de de gösterime giriyor. Aleksandr Smolyanov ve Todor Anastasov’un yönetmen koltuğunda oturduğu film, Bulgaristan’ın en büyük gül yağı üreticisi olan Stoyanov’un hayallerini gerçekleştirme hikâyesini anlatıyor. Son elli seneyi ele alan filmin asıl dikkat çeken yönü ise sosyalist devirde Türklere yapılan zulmün ilk defa Bulgar isimler tarafından işleniyor oluşu.

Damascena: Güller Ülkesi” 1989’da bir milyon Türk’ün evlerini terk ederek Türkiye’ye göçmesiyle neticelenen acı olaylara ışık tutuyor. Film, 31 Ocak’ta vizyonda olacak.

“TÜRKLERE YARDIM ETTİĞİM İÇİN GÖZALTINA ALINDIM”

Todor Jivkov diktatörlüğünde Bulgaristan’da Türklere yapılan asimilasyon ve zulümlere de eserinde yer veren Stoyanov, o günlerde yaşananları şöyle dile getiriyor:

“1980’lerin sonunda ülkemde büyük hatalar yapıldı. Sonrasında Bulgaristan’da yaşayan bir milyon Türk, Türkiye’ye göç etmeye zorlandı. Ben o zamanlar sosyalist hükumetin politikalarının yanlış olduğunu düşünüyordum ama tek başıma bir şeyler yapmam zordu. Sadece tanıdığım Türklere yardım edebildim. Ancak Türklere yardım ettiğim ortaya çıkınca Bulgar güçleri tarafından gözaltına alındım, nezarette dayak yedim. Şimdi artık gülerek anlatıyorum ama o günlerde bunu yapabilmek çok tehlikeliydi. Daha sonra devlet büyük bir hata yaptığını anladı. Bense yaptıklarımdan ötürü kendimi çok iyi hissettim.”

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/bulgaristan-turklerine-yapilan-zulmu-anlatan-film-turkiye-de-gosterime-girecek/152929/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum