Sinemalarda 4'ü yerli 7 yeni film vizyonda

Sinemalarda 4’ü yerli 7 yeni film vizyonda. Filmlerde, ‘Kapan’ filmiyle Amerikan korku sinemasına yeni bir soluk getiren Oscar ödüllü Jordan Peele’ın yeni filmi ‘Hayır’ öne çıkıyor. Yönetmen, yalnızca bir korku filmi yapmıyor, aynı zamanda ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi sosyal konulara değinerek, ikonik olmaya aday siyahi bir uzaylı filmine imza atıyor.

Sinemalarda 4'ü yerli 7 yeni film vizyonda
22 Ağustos 2022 - 11:25

Oscarlı oyuncu Daniel Kaluuya ile Keke Palmer’ın başrollerde olduğu film, ABD’deki ırkçılık sorununu korku janrının merkezine koyarak bütün dünyaya bir kez daha aktarıyor.

SALİHA SULTAN

Sinemalarda bugün 4’ü yerli 7 film vizyona giriyor. Yabancı filmlerde, Amerikan korku sinemasına yeni bir soluk getiren Jordan Peele’ın yeni filmi ‘Hayır’ (Nope) öne çıkıyor. 2017 yapımı Kapan (Get Out) ile hem eleştirel hem de ticari başarıyı yakalayan ve ABD’deki ırkçılık sorununu korku janrının merkezine koyarak türün politik örneklerinden birine imza atan Jordan Peele, ‘En İyi Özgün Senaryo’ kategorisinde Oscar alan ilk Afrikalı Amerikalı isim olmuştu. 2019 yılında Biz (Us) ile benzer sularda gezinen Peele, yeni filmi Hayır (Nope) ile gizem ve korku türünün yanına bilim-kurgu ögelerini ekliyor. Peele’nin Oscar ödüllü oyuncu Daniel Kaluuya ile Keke Palmer’ın yer aldığı yeni korku destanı, ABD’de gişeye bir numaradan giriş yaptı ve yalnızca açılış haftasında 44 milyon doların üzerinde hasılat elde ederek Kovid salgını başladığından bu yana orijinal bir film için en büyük açılış hafta sonunu sağladı. Peele yeni korku destanında yalnızca bir uzaylı filmi yapmıyor, aynı zamanda ikonik olmaya aday siyahi bir uzaylı filmine imza atıyor. Kaliforniya’nın iç kısımlarında bir kasabada geçen film, ıssız bir kanyona yakın olan bu kasabada gizemli olaylar yaşanmasının ardından, kasaba sakinlerinin gizemli ve tüyler ürpertici bir keşif için kolları sıvamasını ele alıyor. Film, ayrıcı ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi sosyal konulara da değiniyor.25.jpg

BİLİNÇ NEDİR SORUSUNA CEVAP ARAYAN BİR ‘KOMA’ HALİ

ikita Argunov tarafından yönetilen Rus bilim kurgu aksiyon filmi ‘Koma’ (The Coma) da, romanlarda, sinemada ya da diğer görsel sanatlarda pek değinilmeyen bir konuya değinip bilinç nedir sorusunu komaya girme deneyimi üzerinden ele alıyor. Film, bir kaza sonrası bildiğinden çok daha garip ve farklı bir dünyada gözlerini açan bir mimarın ‘gerçek’ dünyaya dönme çabasını konu ediniyor. Rinal Mukhametov, Lyubov Aksyonova, Milos Bikovic gibi oyuncuların başrolde olduğu filmde, genç ve yetenekli mimarın distopik dünyaya hapsolup yeni dünyanın yasalarını anlamaya çalışırken yanında getirdiği anılarla tüm düzenin bozulmasına sebep olması izleyiciye aktarılıyor. Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek ‘Ooops! Sevimli Tayfa (Ooops! The Adventure Continues), sinemaseverleri 85 dakikalık bir serüvene çıkartıyor. Film, büyük selden sonra gemide yaşamaya devam eden hayvanların hikayesi anlatılıyor. Finny ve Leah’ın gemiden düşüp kendilerini hiç bilmedikleri bir adada bulmalarıyla ilginç bir hal alan serüven, beklenmedik maceralarla daha da ilginçleşiyor.

24.jpgÜÇ HARFLİ EFSANELERİ SEVENLER BURAYA​​​​​​​

Sinema salonlarında bu hafta ağırlıklı tür korku. Karanlık salonlarda izleyiciyi Amerikan yapımı Nope’nin yanı sıra üç de yerli korku filmi bekliyor. Yönetmen Deniz Deniz’in ilk uzun metrajı yerli yapım ‘Kitap 1820’ filminde, Serkan Güler, Aslı Kökçe, Sibel Gökçe, Naira Seyidova, Sinan İçsel rol alıyor. Film, kendisine dokunana cinlerin lanetini beraberinde getiren bir kitabın etrafında gelişenleri konu ediniyor. Ekrem Düzgünoğlu’nun yönettiği ‘İnn-i Cin Mişna’, cinlerle geçmişi olan Münire’nin, tekrar cinlerle irtibata geçmesiyle yer aldığı tiyatro ekibini de kapsayan olaylar silsilesini konu ediniyor. Filmde Tolga Su, Ayşegül Kaygusuz, Gülcan Özbay, Yiğit Yengin, Aygül Hanalyyeva rol alıyor. Korku filmi tutkunlarının ilgisini çekecek bir diğer film olan, Zehra Nur, Elif Vardar, Gökçen Derbeder, Berk Güldoğan, Gürkan Erduvan’ın rol aldığı ‘El - Hemraz Cinlerin Büyüsü’ ise, bir belgesel çekimi için eski bir Rum köyüne giden beş arkadaşın başından geçenleri konu ediniyor.

27.jpg

SINIFSAL UÇURUMA YERLİ BİR BAKIŞ

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ahmet Toklu’nun üstlendiği, dünya prömiyerini 51. Giffoni Film Festivali’nde yapan ‘Pota’ filmi de bugün vizyonda. TRT ortak yapımı film, bu yıl İspanya’da Cerdanya Film Festivali’nde en iyi filme verilen ‘Sosyal Bakış’, Calzada de Calatrava Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Film Seyirci’ ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’, Antalya Film Festivali’nde ‘Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu’ gibi önemli ödüllere layık görüldü. Sınıflar arasındaki farklılıkları basketbol üzerinden anlatan ‘Pota’, yaşadıkları semte basket potası kuran yoksul çocukların mücadelesini anlatıyor. Yapımcılığını Halil Kardaş’ın üstlendiği filmde Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu, Sibel Melek Arat, Egemen Almacı, Mert Erdoğdu, Mehmet Halil Çelik, Samet Sevtekin, Miraç Çelen, Özgür Dereli ve Burhan Yıldız rol alıyor.

26.jpg

https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/sinema

19/08/2022 00:05


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum