BİLİM KURULU AÇIKLADI: İLK AŞI İÇİN ÜRETİM AŞAMASINA GEÇİLDİ

BİLİM KURULU AÇIKLADI: İLK AŞI İÇİN ÜRETİM AŞAMASINA GEÇİLDİ
08 Ekim 2020 - 18:50

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlı Bilim Kurulunda, Kovid-19 testlerinin sayısının artırılması yönünde görüş birliği sağlandı. Hayvan deneyleri tamamlanan Kovid-19 aşısının, insan çalışmalarına yönelik ilk üretim aşamasına geçildiği, diğer 4 aday aşı için üretimin yakın olduğu görüşü kuruldaki değerlendirmelerde netlik kazandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında dün toplanan Bilim Kurulunda, Kovid-19 testlerinin yaygınlaştırılarak temaslı şüpheli vakalar haricinde de test sayısının artırılması yönünde görüş birliğine varıldığı açıklandı.

İNSAN ÜZERİNDE İLK UYGULAMALAR KONUSU ELE ALINDI

Bilim Kurulu toplantısında, dünya ile hemen hemen eş zamanlı yürütülen aşı geliştirme çalışmaları görüşüldü. İnsan uygulanmaya yaklaşan ilk 5 aşının ulaştığı aşamanın ele alındığı toplantıda, üretilen ilk aşının detayları ve diğer 4 aşıda izlenecek yollar değerlendirildi.

ÜRETİM AŞAMASINA GEÇİLDİ

Hayvan deneyleri tamamlanan Kovid-19 aşısının, GMP (İyi İmalat Prosedürleri) sertifikasyonu bulunan tesiste, insan çalışmalarına yönelik ilk üretim aşamasına geçtiği toplantıda netlik kazandı.

Bakanlığın konu ile ilgili açıklamasında yer alan ifadeler ise şu şekilde:

“TÜİK ile iş birliği içinde yürüttüğümüz ‘Toplumsal Bağışıklık ve İnsidans (Görülme Sıklığı) Taraması’ çalışmasının tekrarlanarak, antikor seviyesi ölçümüyle bağışıklığın tespiti, PCR testi ile aktif vaka oranının yeniden değerlendirilmesi konusu toplantının diğer bir gündem maddesi olarak ele alınmıştır. Çalışmanın tekrarının pandeminin seyrini daha net çizgilerle değerlendirme açısından faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır. Bilim Kurulu üyeleri ile tarama testleri politikamız da değerlendirilmiştir. Testlerin yaygınlaştırılarak, temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varılmıştır.”

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum