BAKÜ-TİFLİS-KARS TREN HATTI, KORONAVİRÜS ORTAMINDA TİCARETE NEFES ALDIRIYOR

BAKÜ-TİFLİS-KARS TREN HATTI, KORONAVİRÜS ORTAMINDA TİCARETE NEFES ALDIRIYOR
04 Mayıs 2020 - 19:23

Koronavirüs nedeniyle birçok ülke ile karayolu ve havayolu taşımacılığı durma noktasına gelirken özellikle Azerbaycan, İran ve Orta Asya ülkelerine yapılan ticaret, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile nefes aldı.

İRAN İLE KAFKAS YOLU ÜZERİNDEN TİCARET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilanından sonra İran karayolu taşımacılığının durdurulduğunu, söz konusu karar sonrasında İran’ın ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra İran üzerinden Asya ülkeleri ile olan ticaretin de Bakü-Tiflis-Kars hattına kaydırıldığını söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, “Koronavirüs gerekçesiyle, eşyaların ülke kara yolu geçişlerinde, sınırlama geldiği andan itibaren gerekli tedbirleri aldık. Bakü-Tiflis-Kars hattında seferlerin tekrar başlatıldığı 3 Mart’tan bugüne kadar İran ile karşılıklı yaklaşık 3 bin vagon ile 100 bin ton, Bakü-Tiflis-Kars hattından ise bin 350 vagon ile yaklaşık 55 bin ton taşıma yaptık” bulundu.

SAMSUN-SİVAS HATTI YENİLENDİ

Demiryollarında bir diğer gelişme ise Samsun-Sivas hattında yaşandı. Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ilk demir yolu hatlarından birisi olan ve 1932 yılında hizmete açılan Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattının 83 yıl hizmet verdikten sonra 29 Eylül 2015’te modernize edilmek amacıyla ulaşıma kapatıldığını anımsattı.

Proje kapsamında 378 kilometre hattın tüm alt ve üst yapısı yenilenerek Avrupa Birliği standartlarında sinyal sisteminin yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, “Ülkemizin en büyük demiryolu modernizasyon projesinde deneme seferlerini başlatmıştık. Şu anda da test sürüşlerimizi 2 lokomotif, 6 yük vagonu ve 1 personel vagonu olmak üzere toplamda 500 ton yük ile devam ediyor. Test sürüşlerini 1 Mayıs itibarıyla tamamladık, 4 Mayıs günü hattımız ticari deneme seferlerine başlayacak.” ifadesini kullandı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum