Bakan Gül: Artık davalar 8 ayın altında sürecek

Adalet Bakanı Gül, mahkeme sürelerinin artık kısalacağını belirterek, "Hiçbir sebep olmadan ’mahkemeyi 8, 9 ay sonra yapıyorum’ diye bir şey yok

Bakan Gül: Artık davalar 8 ayın altında sürecek
08 Ocak 2018 - 09:43

~~
Adalet Bakanı Gül, mahkeme sürelerinin artık kısalacağını belirterek, "Hiçbir sebep olmadan ’mahkemeyi 8, 9 ay sonra yapıyorum’ diye bir şey yok, bugün git yarın gel yok. Davaları uzayanlar ile ilgili teftişler, eğitimler yapılacak. Bu konudaki süreleri bakanlık ve HSK olarak da çok sıkı olarak takip edeceğiz " dedi.

 


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep’te AK Parti 6. Şehitkamil Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bakanlık ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yaptığı çalışma ile davaların artık 8 ayın altında süreceğini söyledi. Mahkemelerin sebepsiz yere 8, 9 ay sonrasına atılamayacağını belirten Bakan Gül, "Bu dönemde bakanlık olarak da hedef süreler üzerinde çalışıyoruz. Hiçbir sebep olmadan mahkemeyi 8, 9 ay sonra yapıyorum diye bir şey yok, bugün git yarın gel yok. Hızlı, adil hangi sürede olabilecek, bunlar üzerinde çalışılıyor. Davaları uzayanlar ile ilgili teftişler, eğitimler yapılacak. Bu konudaki süreleri bakanlık ve HSK olarak da çok sıkı olarak takip edeceğiz. Bütün derdimiz milletin yargıya güvenmesi, hızlı, etkin, makul sürede yargılanmanın tamamlanmasıdır. Bunun için çalışıyoruz" dedi.

ARABULUCUYA 4 GÜNDE 96 BAŞVURU YAPILDI

Bakan Gül, 1 Ocak 2018 tarihi ile birlikte uygulamaya giren arabulucuya 4 günde 96 başvuru olduğunu, bunlardan 90’nın sulh ile sonuçlandığını ve sadece 6’sının mahkemeye gittiğini açıkladı. Daha önce bu kişilerin direkt mahkemeye başvurduğunu hatırlatan Gül, arabulucuk ile işçi ve işveren korunurken mahkemelerin iş yükünün azaltıldığını ve ülke ekonomisinde de kayıpların önlendiğini kaydetti.

Bakan Gül, "Adalet hizmetlerinde iş uyuşmazlıklarında, işçi-işveren arasında uyuşmazlık olduğunda yeni başlayan bir uygulamamız var. Bu uygulama ile işçi işveren arasında uyuşmazlık olduğunda direkt mahkemeye gidiyordu. Bizim anlayışımızda mahkemeler en son çaredir. Şimdi arabulucuya gidecek. Bu yeni sistem yeni yılın ilk dört gününde uygulandı. 4 günde 90 işveren ile işçi anlaşmış, 6 işçi ve işveren ise anlaşamamış. 90 kişi el sıkışıyor. İşçi parasını alıyor, işverende dava ile uğraşmıyor. Bende avukatlık yapmış bir kişi olarak söylüyorum. Yıllarca dosya bilirkişiye gider, gecikirdi. Bilirkişinin onlarca dosyası vardı. 2 sene, 3 sene, hatta 4 sene sürerdi. Bu arada faiz işliyor. İşveren bir an önce bitsin de ’kaç paraysa vereyim’ diyor, mahkemeye gidiyor. Ama mahkeme ’yok bitmeden sana ne ödeyeceğini söyleyemeyiz’ diyor. Faiz işliyor, işveren ne kadar ödeyeceğini bilmiyor, işçi de parası yok, bir an önce parasını alayım da çoluk çocuğuma bakayım diye düşünüyor. Böylece mahkemenin de iş yükü azalacağı için misalen yüz dosyaya bakacağı yerde 20, 30 dosyaya bakınca 5 ay sonraya değil, bir ay sonraya gün verecek. Bu uygulamayı etkin bir şekilde kullanarak, anlaşmanın, sulhun çalışma barışına, ülke ekonomisine çok büyük katkısı olacağını bir kez daha hatırlatıyorum. Hayırlı olsun bu reformlar" şeklinde konuştu.

KURUMLAR ÖNCE SULH OLACAK, SONRA DAVA AÇABİLECEK

Bakan Gül, kurumların birbirleri ile ilgili, devletin vatandaşlarla olan davalar konusunda da yeni düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Mahkemelerde devlet kurumları birbirleri ile davalı oluyor. Karayolları, demiryolları ile. Artık bunu da bir sulh yoluyla çözüyoruz. Önce sulh olacaklar, ondan sonra mahkemeye gidecekler. Vatandaşımız devlet ile olan davasında önce sulh için başvuracak, ondan sonra mahkemeye gidecekler. Mahkemeler uzamayacak, iş yükleri artmadığı için daha adil ve hızlı kararlar verilecek" ifadelerini kullandı.

'HAKİMLERİN ÜÇTE BİRİ FETÖ'CÜYDÜ'

Bakan Gül, hakimlerin üçte birinin FETÖ’cü olduğunu belirterek, "Hakimlerin üçte biri FETÖ’cü hakimlerdi. Cübbe giymişlerdi ama esasen FETÖ örgütünün mensuplarıydı. Şimdi bunlar yargıdan temizlendi. Temizlendikçe yargıya olan güven, anayasaya, hukuka uygun yargılamalar daha da artacak. Tüm bunların takibini de teftişlerle birlikte, eğitimlerle birlikte hep beraber yapacağız" dedi.

'BİLİRKİŞİ SİSTEMİ KEYFİ UYGULAMALARI ÖNLEYECEK'

Gül, yeni yılda bilirkişi reformunun da uygulamaya geçildiğini söyleyerek, bilirkişi ile keyfi uygulamaların önüne geçileceğini ifade etti. Uygulamalarda belli bir standardın yakalanacağını anlatan Gül, "Bilikişi Kanunu da yürürlüğe girdi. Artık keyfi bir şekilde farklı şekilde her yerde ayrı uygulamalar değil, tek tip uygulaması ile bilirkişilik diye bir standart getirildi. Bunların sicilleri tutularak, denetimleri yapılarak, performanslarına bakılarak, bilirkişilik sisteminde de keyfi yanlış uygulamalara son verilecek bir düzenleme hayata geçirildi" diye konuştu.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum