Azerbaycan-Özbekistan edebi ve kültürel ilişkileri

Azerbaycan-Özbekistan edebi ve kültürel ilişkileri zengin geleneklere, güzel bir günümüze ve gelecek vaat eden bir geleceğe sahiptir. Elbette kardeş milletiz, dolayısıyla edebiyatımız ve kültürümüz de kardeştir, ortak değerlerimiz, ortak anıtlarımız vardır. Türkistan-Kafkasya-Anadolu akıntılarının tarihimizde özel bir yeri vardır. Kafkaslar yerine burada Azerbaycan dersek yanlış olmaz; Çünkü zaman zaman Türklerin Hazar Denizi'nin dört bölgesine hâkim olduğu dönemlerde, denizin batı ve güney bölgelerinde ağırlıklı olarak Azerbaycan devletleri hüküm sürmekteydi. Hal böyle olunca genel olarak Türkistan-Anadolu ve Gündoğar-Batı derelerinde Azerbaycan katmanı, Azerbaycan katkısı vazgeçilmez oldu.

Azerbaycan-Özbekistan edebi ve kültürel ilişkileri
28 Ocak 2024 - 11:07
Ne Özbekistan ne de Azerbaycan bu akışlara sadece rota olmuş, yaratıcı tavırları ve tarihsel katkılarıyla katılmışlar ve birçok durumda kültürel süreçlerin kaynağı, ocağı, başlangıcı olmuşlardır. Günümüz Azerbaycan ve Özbekistan topraklarının eski çağlarda farklı isimlerle anıldığı doğrudur ancak insanları, kültürel mirası ve kültürel iklimi temelde aynıydı. Bakın o dönemlerde yine kardeş halklar birbirine karışmış, askeri akışlar, fetihler evrenin ruhuyla kültürel akışlara dönüşmüştü... Ve zaman zaman akışların tersine döndüğü anlar da oluyordu; bu anlarda Tebriz'den, genel olarak Azerbaycan'dan yaratıcı insanlar, mimarlar, ressamlar, halıcılar vb. Türkistan'a gitmiş olmalılar, çünkü Semerkant'ta ve Buhara'da isimleri ve sanatları bugün hâlâ sevgiyle vurgulanıyor...
Açıklama mevcut değil.
Tarihe olan saygımızdan bahsederken bugüne, yani bağımsızlık dönemindeki bahçelerimize daha fazla önem verme eğilimindeyiz. Çünkü tarih bir referans yeri olabilir ama tarihten utanmamalı, ondan güç almalı, güç aldığımızı günümüz sanat etkinlikleriyle kanıtlamalıyız.
Nizami-Navai-Fuzuli... sanat geçişleri, etkileri akademik çalışmalara konu olmuştur ve olmaya devam edecektir; Bugün ne tür geçişler ve etkiler var, neyle, kiminle, nasıl geleceğe gidiyoruz? - Bakın bu soru bizi harekete geçirmeli, daha sistemli çalışmaya itmeli.

Taşkent'te Haydar Aliyev'in adını taşıyan Azerbaycan Kültür Merkezi'nin, her iki ülkenin Kültür Bakanlıklarının, parlamentolarımızın kültür komitelerinin, halk derneklerimizin, Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği'nin, "Kitab Dünyasiya"nın faaliyet göstermesinden büyük mutluluk duyuyoruz. "Gazetemiz, Yazarlar Birliğimiz ve diğer birçok kurum, birçok aydınımız... pek çok çalışma yaptı ve yapıyor ve daha yeni çalışmalar yapmaya da kararlılar.
Kardeş Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Fermanı'na istinaden 100 ciltlik "Türk Halklarının Edebiyatı" antolojisinin yayınlanması ve bu yayında Azerbaycan klasikleri ve çağdaşlarına geniş yer ayrılması, yaşanan olaylardan biridir. Minnetle vurgulamak isterim.
Kardeş ülkenin Azerbaycan'ı işgalinden kurtardığı Fuzuli şehrinde Mirza Uluğbey'in adını taşıyan okulun inşası sadece bir eğitim olayı değil, kelimenin geniş anlamıyla bir bayram kutlamasıdır. nezaket ve kardeşlik kültürü.

Bu yazıda ayrıca Milli Meclis Kültür Komitesi eski başkanı merhum Ganira Pashayeva'nın "Adım Adım Özbekistan" adlı eşsiz kitabından da bahsetmeliyim. Sayın Ganira'nın genel olarak Azerbaycan-Özbekistan edebi ve kültürel ilişkileri alanında hizmetleri unutulmazdır. Ruhu mutlu olsun!
İlişkilerimizi iş birliğine dönüştürdükçe, derinleştirdikçe ve yeni ufuklar kazandıkça gelecek nesillere örnek yollar açılır, ecdadımızın ruhu mutlu olur.
Özbekistan Edebiyat-Kültür Günleri'nin Azerbaycan'da düzenlenmesini yukarıda anlattıklarımızın arka planında ciddi bir olay olarak görüyorum. Azerbaycan Edebiyat-Kültür Günleri Özbekistan'da defalarca (Milli Meclis Kültür Komitesi'nin yakın katılımı ve desteğiyle) düzenlenmiş olup, bu tür gün ve haftaların karşılıklı olarak yoğunlaştırılmasından büyük mutluluk duyuyoruz.
Sovyet döneminde Azerbaycan'da Özbekistan, Özbekistan'da Azerbaycan Kültürel Onyılları tükenirdi - Sovyetleri kaçırmıyoruz ama bağımsızlık döneminde daha iyi etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini de vurguluyoruz.
Açıklama mevcut değil.
Yeni takvim yılının ilk ayında düzenlenen Özbekistan Edebiyat-Kültür Günleri'nin unutulmaz olacağına ve tüm yıla yayılacağına inanıyorum.
Sevgili Özbek kardeşlerim, saygın halk ve sanat adamları, kültür emekçileri, Azerbaycan'a hoş geldiniz!
Her birinize yeni sanatsal başarılar diliyorum!
Gelişinizin ve konuşmalarınızın yeni işbirlikleri için fırsat olacağına inanıyorum.
İyi şanlar!

Saygılarımla,
Dr. Fazıl MUSTAFA,
Azerbaycan Cumhuriyeti
Milli Meclisi Kültür Komitesi Başkanı

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum