Azerbaycan-Kazakistan İşbirliğinin Türk Dünyasına Etkileri

Milletvekili "Azerbaycan ile Kazakistan'ın yakın işbirliği Türk dünyasının entegrasyonunu da etkileyecektir"

Azerbaycan-Kazakistan İşbirliğinin Türk Dünyasına Etkileri
14 Mart 2024 - 17:43
 

"Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev'in Azerbaycan ziyareti önemli bir aşamaya denk geldi. Ziyaret sırasında yapılan karşılıklı açıklamalar ve imzalanan belgeler, iki kardeş ülkenin bundan sonraki işbirliklerine ve ittifakın daha da güçlenmesine hizmet edecektir.
Bu görüşler, Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın Azerbaycan ziyaretine ilişkin görüşlerini Turkustan.az sitesinde paylaşan Milli Meclis milletvekili Agil Mammadov tarafından dile getirildi .
Milletvekili, bağımsızlığını kazandıktan sonra kardeş devletler arasındaki ilişkilerin hem ikili hem de bölgesel ve uluslararası örgütler çerçevesinde sürekli geliştiğini kaydetti: "Son yıllarda bu ilişkiler daha gerçekçi ve etkili bir hal almaya başladı. İlişkilerin bu düzeye getirilmesinde kuşkusuz devletlerin ortak çıkarlarının yanı sıra devlet başkanlarının kişisel iradesi, aralarındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri de önemli rol oynamaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yemin töreninde yaptığı konuşmada A. Memmedov'un öncelikle Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde çabaların artırılacağını beyan ettiğini hatırlatan A. Memmedov, bunun öncüsü olarak hareket ediyor. . Bu açıdan bakıldığında Azerbaycan ile Kazakistan arasındaki yakın işbirliği ortak kurumların faaliyetlerine de yansıyacaktır.
Azerbaycan ve Kazakistan'ın kardeş ve stratejik ortak olduğunu söyleyen milletvekili, kurtarılan Fuzuli şehrinde Kurmangazi adını taşıyan Çocuk Yaratıcılık Merkezi'nin inşa edilmesini kardeşlik ilişkilerinin simgesi olarak değerlendirdi: "Bölgedeki imar çalışmalarına kardeş ülkeler de katkı sağlıyor. topraklarımızın işgalden kurtarılmasından sonra. Kazakistan devletinin, Türkiye ve Özbekistan'la birlikte Fuzuli'de Çocuk Yaratıcılık Merkezi'nin açılması bu anlamda semboliktir. Sayın Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev konuşmasında, Kazakistan halkının Azerbaycan topraklarının işgalden kurtulmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Bu samimi mesaj tüm Kazak halkının kanaatinin ifadesidir. Azerbaycan, bölgedeki Türk devletleri de dahil olmak üzere Orta Asya ülkeleriyle ilişkilere büyük önem veriyor. Son yıllarda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Orta Asya ülkelerine, bölge devlet başkanlarının da Azerbaycan'a ziyaretleri düzenli hale geldi. Bu da doğal olarak ülkeler arası ilişkilerin gelişmesine ve yeni işbirliği fırsatlarının oluşmasına yol açtı. Kazakistan, Azerbaycan'ın yakın tarihi ilişkilere sahip olduğu Türk devletlerinden biridir. Azerbaycan ve Kazak halkları arasındaki tarihi, kültürel ve dini benzerlikler iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturmaktadır. Ülkelerimizin geleneksel dostluk ve kardeşlik ilişkileri asırlara dayanmaktadır. Şu anda Kazakistan'da iki yüz bin kadar Azeri'nin yaşaması tesadüf değil. Bu ülkenin bilim, sanat, tarım, ticaret ve diğer alanlarında çalışıyorlar, sosyal ve siyasi hayatla yakından ilgileniyorlar. Azerbaycan ile Kazakistan arasındaki parlamentolar arası ilişkiler de başarıyla gelişiyor. Dostluk grupları her iki ülkenin yasama organlarında faaliyet göstermektedir. Bundan sonra da bu iş birliği ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyoruz."
Eltaç Zülfügaroğlu/Turkustan.az
Not: yazı ilk olarak 13Mart 2024 tarihinde turkustan.az gazetesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum